News

Patriarhul Kiril le cere soldaţilor ruşi să îşi apere ţara: “Rusia iubeşte pacea”

Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, s-a rugat duminică pentru sodații care se luptă în Ucraina, susținând că ”rușii își apară țara cum numai ei pot”.
03.04.2022 | 20:00
Patriarhul Kiril le cere soldatilor rusi sa isi apere tara Rusia iubeste pacea
Patriarhul KIril, un apropiat al președintelui Putin, susține că soldații ruși iubesc pacea
ADVERTISEMENT

În cadrul unei slujbe ţinute la Catedrala Forţelor Armate, amplasată în apropierea Moscovei, Patriarhul Kiril le-a spus unor militari, deopotrivă bărbaţi şi femei, că Rusia este o ţară care “iubeşte pacea” şi care a suferit mult din cauza războiului.

Patriarhul Kiril: ”Am fost crescuţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria”

“Cu siguranţă nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora. Însă am fost crescuţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Şi vom fi pregătiţi să o apărăm, aşa cum numai ruşii pot să îşi apere ţara”, a adăugat Patriarhul Kiril.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Kiril (75 de ani) a mai făcut declaraţii de susţinere a acţiunilor militare ale Moscovei în Ucraina şi consideră războiul un mijloc de apărare împotriva culturii liberale occidentale, pe care o descrie drept decadentă, în special din cauza acceptării homosexualităţii.

La slujba sa de duminică, Patriarhul Kiril a mai afirmat că este îngrijorat în legătură cu oamenii afectaţi de acest conflict armat.“Toţi aceştia sunt oameni ai Rusiei Sfinte. Sunt fraţii şi surorile noastre”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Kiril a deranjat mai multe biserici din străinătate subordonate Patriarhiei Moscovei

În context, sprijinul lui Kiril pentru intervenţia militară, în care au murit mii de soldaţi şi civili ucraineni, i-a deranjat pe mulţi membri ai Bisericii Ortodoxe din ţară, dar şi din biserici din străinătate subordonate Patriarhiei Moscovei.

Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Vladimir Gundeaev, pe numele său de mirean, are o avere estimată între 1,5 și 4 miliarde de dolari, conform presei din Rusia. Născut pe 20 noiembrie 1946 şi devenit călugăr pe 3 aprilie 1969, Kirill a cunoscut ascensiunea încă de tânăr, ca un bun discipol al mitropolitului Nikodim, cu numele de spion ”Sviatoslav“.

ADVERTISEMENT

Averea fabuloasă a Patriarhului Kiril

Reşedinţa permanentă a lui Vladimir Gundeav este la Kol’cevîh-Bode, în Peredelkino, de fapt un complex de case de vacanţe din sud-vestul Moscovei destinat marilor demnitari sau personalităţi. Însă doar două dintre aceste locuri de locuit şi de lucru îi sunt dragi Patriarhului Kirill, şi anume reşedinţa de la Danilov şi palatul de la Ghelendjik, relevă sursa citată.

”Când vine la palat, oamenii nu au voie să facă plajă în apropiere, iar pescarii nu au voie să iasă în larg“, denunţă activistul de mediu Andrei Rudomah. Întins pe o suprafaţă de 17 hectare, domeniul de la Ghelendjik a înghiţit copaci înscrişi în ”Cartea Roşie“ şi porţiuni de litoral frecventate cândva, deplânge activistul rus.

ADVERTISEMENT

Preafericitul are aici la chei un iaht Pallada evaluat la aproximativ cinci milioane de dolari. Dacă acest iaht este destinat satisfacerii unor mici plăceri, călătoriile, atât în ţară, cât şi în străinătate, sunt asigurate de un avion guvernamental Il-96-300.

 

ADVERTISEMENT