Sport

Patronii de terase, furioși de lipsa de comunicare a Guvernului: “N-am înțeles nimic! Pierderile sunt foarte mari”. Cum se pregătesc de redeschidere. Exclusiv

18.05.2020 | 17:36
Patronii de terase furiosi de lipsa de comunicare a Guvernului Nam inteles nimic Pierderile sunt foarte mari Cum se pregatesc de redeschidere Exclusiv
ADVERTISEMENT

Terasele și restaurantele rămân închise în prima etapă de relaxare reglementată prin starea de alertă. Este o lovitură importantă primită de domeniu, în condițiile în care patronii sperau să poată redeschide cât mai repede, astfel încât să mai recupereze ceva din pierderile cauzate de pandemia de COVID-19.

Patronii de terase, furioși de lipsa de comunicare a Guvernului: “N-am înțeles nimic!”

Însă, în acest moment deschiderea teraselor este în incertitudine. Un răspuns clar din partea Guvernului a venit abia la finalul săptămânii trecute, în condiția în care starea de urgență a fost deja ridicată. Premierul Ludovic Orban a anunțat că terasele vor rămâne închise, în ciuda inițiativei Parlamentului de a le redeschide de pe data de 18 mai.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu Răzvan Comache, unul dintre patronii localului J’ai Bistrot din București despre această situație. El a recunoscut că situația este foarte dificilă după criza COVID-19 care a lovit din plin sectorul HoReCa, iar lipsa unei comunicări eficiente din partea Guvernului nu face lucrurile mai ușoare nici în această primă perioadă de “relaxare”:

“După cum vedeți, lucrurile se anunță cu 15 minute înainte, cu o jumătate de oră. Din ce am înțeles, de fapt, n-am înțeles nimic… Dar, situația va fi reeavaluată peste două săptămâni și am speranțe că se vor deschide terasele în jur de 1 iunie, poate 15 iunie cel târziu. Dar nu știm nimic. Suntem chiar mai amețiți decât cei care ne conduc”, explică Răzvan Comache.

ADVERTISEMENT

“La normal, toată treaba va putea reveni la finalul anului următor. Adică să reușești să îți recuperezi pierderile”

Managerul terasei susține că lucrurile ar putea reveni la normal abia la finalul anului viitor, normal însemnând să se recupereze pierderile suferite în precedentele două luni. Însă, principala condiție este ca în această vară să existe o revenire:

“Previziuni nu putem să facem. Financiar, pierderile sunt foarte mari. La unii catastrofale, la alții, critice. La normal, toată treaba va putea reveni la finalul anului următor. Adică să reușești să îți recuperezi pierderile în condițiile în care ai putea să mai faci ceva în această vară”, susține Răzvan.

ADVERTISEMENT

Terasa pe care o patronează este gata să primească oamenii și în acest sens au fost făcute o serie de investiții privind noile reguli în pandemie de COVID-19: “Noi avem o grădină și asta ne avantajează. Am rărit spațiile între mese. Avem doi metri între fiecare masă.

Am comandat dezinfectanți, am tipărit anunțuri și tot felul de direcționari prin care să ajuți oamenii. Am cumpărat și termometre. Noi putem fi în regulă și să facem tot ce îți stă în putință, dar lucrezi cu oameni și e un pic mai complicat. Dar, este un loc privat și cine nu respectă regulile nu intră”, a conchis Răzvan Comache.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban: “Vom menține terasele închise”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că terasele se vor menține închise ca urmare a Hotărârii de Guvern în care este reglementată starea de urgență. Totodată, primul ministru a precizat că la fiecare două săptămâni va exista o reevaluare și dacă numărul infecțiilor nu va crește, se vor relaxa și mai mult regulile:

„În art. 8 din lege, alin.1, există posibilitatea de a menţine terasele închise şi le vom ţine închise.Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21, am instituit starea de alertă.

Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin hotărâre de guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament. Hotărârea de guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a explicat premierul.

  • 16 martie este data la care a fost decretată starea de urgență pe teritoriul României
  • 1 iunie este data estimată pentru redeschiderea teraselor

 

 

ADVERTISEMENT