Premier League

Patronii din Premier League se implică în alegerile din SUA. Pe cine sponsorizează șefii lui Liverpool și Man. United

03.11.2020 | 21:19
Patronii din Premier League se implica in alegerile din SUA Pe cine sponsorizeaza sefii lui Liverpool si Man United
ADVERTISEMENT

Șefii din Premier League contribuie la bugetul principalelor partide politice din Statele Unite ale Americii. Prin donațiilor lor, patronii cluburilor din Regat pot influența rezultatul alegerilor prezindețiale.

Marea bătălie pentru locul de la Casa Albă se va da, în toamna acestui an, între Donald Trump și Joe Biden. Republicanul Trump vrea să își păstreze locul ocupat încă din 2016, însă nu este de exclus nici varianta unei schimbări.

Pe fondul tensiunilor sociale, foarte mulți americani sunt tentați să opteze pentru Biden, mai ales că Donald Trump a avut parte de o opoziție puternică încă din timpul campaniei începute acum cinci ani.

Patronii din Premier League se implică în alegerile din SUA. Americanii investesc în fotbal, dar și în politică

Din cele 20 de echipe care au luat startul la ediția 2020-2021 a Premier League, nu mai puțin de opt sunt controlate de oameni de afaceri din Statele Unite ale Americii. În frunte cu Arsenal, Liverpool și Manchester United, formațiile din Anglia se bazează, în mare parte, pe fondurile atrase și oferite de afaceriștii de peste ocean.

Pentru că legătura dintre mediul de afaceri și cel politic este una extrem de strânsă, mai ales în patria capitalismului, afaceriștii de succes trebuie să contribuie prin donații generoase și către cele mai importante partide. Astfel, Republicanii și Democrații se bucură de fonduri masive provenite de la „tancurile financiare” precum Edward Glazer sau Stan Kroenke.

Publicația The Athletic a luat la puricat obiceiurile afaceriștilor implicați în viața cluburilor din Premier League și a aflat pe ce „cai” politici mizează fiecare dintre magnații americani, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale. În SUA, toți oamenii cu o avere uriașă donează fără jenă partidelor politice, subiectul fiind unul mult mai puțin tabu decât în Europa. De altfel, aceste donații sunt publice. Mediul de afaceri tinde să sprijine mai mult partidul Republican, pentru că oamenii reprezentanți de Donald Trump susțin un nivel mai scăzut al taxelor pentru averile mari. Astfel, nu este de mirare că mulți dintre afaceriștii implicați în sport aleg să sponsorizeze „republicanii”. Nu toți, însă.

Presiune din partea fanilor și a sportivilor pentru politici liberale. Reacția oamenilor cu bani

În contextul ultimelor evenimente sociale din lume, tot mai mulți fani ai sportului, dar și sportivi din toată lumea, și-au exprimat sentimentele de opoziție față de politica lui Donald Trump și a partidului Republican. Viziunea conservatoare a lui Trump l-a transformat rapid în inamicul public numărul 1 pentru foarte mulți activiști, iar mișcări precum Black Lives Matter au crescut rapid în popularitate.

Inclusiv sportul a fost atins de aceste conflicte, iar fotbaliștii din Premier League îngenunchează înaintea fluierului de start al partidelor, încă din finalul sezonului precedent. Patronilor, însă, le pasă de alte mize. Iată cum se poziționează șefii americani ai fiecărui club englez.

Arsenal – contestat de fani întâi pentru lipsa investițiilor masive în echipă, iar apoi pentru incapacitatea aplicării unei idei de management orientate către performanță, Stan Kroenke a donat de-a lungul ultimilor 20 de ani peste 1.400.000 de dolari partidului Republican, însă a avut grijă să îi „atingă” și pe democrați, dar cu sume ceva mai mici.

Aston Villa – Wes Edens este unul dintre investitorii care au preluat în 2018 clubul Aston Villa, alături de egipteanul Nassef Sawiris. Edens este un puternic susținător al democraților, contribuind cu sute de mii de dolari la fondurile partidului în ultimii ani. La fel ca Stan Kroenke, și el a lăsat loc de „bună ziua” și în tabăra adversă, oferindu-le și republicanilor câteva donații, mai puțin semnificative. Edens a susținut, însă, mai multe cauze liberale și este un apropiat evident al democraților.

Crystal Palace – în conducerea lui Palace sunt doi americani, David Blitzer și Joshua Harris. Primul este un susținător de seamă al lui Joe Biden și am democraților, în vreme ce Harris are o relație foarte strânsă cu administrația lui Donald Trump. La fel ca ceilalți, și șefii lui Palace dau bani și în stânga și în dreapta, pentru a avea o viață bună indiferent de ce partid preia frâiele puterii.

Fulham – formația de pe Craven Cottage este deținută de Shahid Khan, un om de afaceri american, de origine pakistaneză, care este un susținător convins al politicii economice propuse de Donald Trump, dar care se află în contradicție cu liderul de la Casa Albă atunci când vine vorba de politicile sociale. Khan a donat către ambele partide, însă doar pentru investirea lui Trump din 2016 a oferit republicanilor 1.000.000 de dolari.

Leeds United – Doar 10% din acțiunile lui Leeds sunt deținute de americani. Familia York, cea care deține și clubul din NFL San Francisco 49ers. Acționarii lui United au donat, de-a lungul anilor, sume destul de mici către partidul democrat, deși un alt membru al familiei este partener de afaceri cu Donald Trump.

Liverpool – clubul Liverpool este o formațiune cu o viziune politică de stânga. Atât suporterii, cât și managerul Jurgen Klopp, dar mai ales Henry și Werner, patronii americani, au o orientare liberală. Așa că nu este de mirare că afaceriștii care mai dețin și formația din NFL Boston Red Sox contribuie cu sume importante donate democraților din SUA.

Manchester United – hulit de o bună parte a suporterilor lui Man. United, patronul Edward Glazer este prieten cu Donald Trump și a donat peste 500.000 de dolari republicanilor de la începutul mandatului lui Donald Trump, în 2016. El a ajutat-o și pe Hillary Clinton în campania prezidențială precedentă, cu o sumă de doar 5.000 de dolari.

West Ham United – 10% din clubul londonez este deținut de americanul Albert „Tripp” Smith, care a donat în ultimii ani 20.000 de dolari către partidul Republican, majoritatea banilor îndreptându-se spre Marco Rubio, senator din statul Florida.

Așadar, majoritatea oamenilor de afaceri implicați la cluburile de fotbal din Premier League sunt adepții principiului prin care se împacă și capra, și varza. Deși majoritatea au o afinitate pentru republicani, în special datorită politiclor mai permisive ale acestora, atunci când vine vorba despre taxarea marilor averi, afaceriștii au grijă și de rivalii democrați, în așa fel încât să beneficieze de avantaje indiferent de partidul care ajunge la putere.

Ce fac ceilalți americani din fotbal

Echilibrul din Premier League atunci când vine vorba despre afinitățile politice nu se păstează și în cazul altor patroni de cluburi din Europa.

Paul Singer, fondatorul companiei Elliott Management Corporation, care a achiziționat clubul AC Milan în 2018, este un donator extrem de important pentru Partidul Republican și a oferit milioane întregi de dolari atât în timpul campaniei lui Romney, din 2012, cât și pe parcursul cursei din 2016, în care a fost implicat Trump.

Și patronii celor de la AS Roma, Parma și Fiorentina sunt cunoscuți pentru preferințele lor republicane. Dan Friedkin, șeful Romei, este implicat politic în Texas și este un republican recunoscut, în vreme ce Kyle Krause, patronul Parmei, a donat 72.000 de dolari către Mitt Romney la alegerile din 2012.

De asemenea, Rocco Commisso, șeful Fiorentinei, s-a mutat în SUA pe când era tânăr și a donat și el câteva zeci de mii de dolari politicienilor, cu precădere celor republicani. În 2016, el a donat 2.700 de dolari pentru campania lui Donald Trump.

Tags: