Ioan Neculaie, urmărit penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul: peste 7 milioane de euro

Afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului FC Braşov, este urmărit penal în două dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii DNA Braşov. Prejudiciul se ridică la circa 34, 5...
02.08.2013 | 22:15
Ioan Neculaie urmarit penal pentru evaziune fiscala Prejudiciul peste 7 milioane de euro

Afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului FC Braşov, este urmărit penal în două dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii DNA Braşov. Prejudiciul se ridică la circa 34, 5 milioane de lei.

Primul dosar se referă la o evaziune fiscală de 16, 4 milioane lei la SC Fotbal Club SA Braşov, “bifată” în perioada 2007-2012, cînd Neculaie – actioner majoritar cu peste 76% din capitalul social – a fost şi administrator-preşedinte al CA-ului societăţii. Cuantumul prejudiciului a fost stabilit, în urma unui control fiscal efectuat de ANAF, la solictarea DNA, în toamna anului trecut şi primăvara acestui an.

Inspectorii fiscului au constatat neînregistrarea în contabilitate şi neachitarea a 3,9 milioane lei, reprezentând TVA, a 2,5 milioane lei contribuţii de asigurări sociale la angajator şi 1,2 milioane lei la angajaţi, a 0,7 milioane lei contribuţii la asigurările de sănătate şi a 0,5 milioane lei la impozitul pe salarii. Total –  7,8 milioane lei, la care au fost calculate penalităţi şi dobînzi de încă 8,6 milioane lei.

Celălalt dosar în care Neculaie este urmărit penal de procurorii DNA Braşov are numărul şi se referă la o evaziune fiscală de peste 18 milioane lei, la SC Roman SA Braşov şi la subsidiarele acesteia, tot în intervalul 2007-2012. Suma este însă provizorie, reprezentând prejudiciul la bugetul statului stabilit de ANAF doar în privinţa TVA-ului, cuantumul total al evaziunii urmînd să fie definitivat abia la terminarea controlului fiscal, extins şi la celelalte obligaţii ale societăţii (impozitele pe profit şi salarii, contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate etc).

Ce a declarat Neculaie?

”O să fiu scos sigur de sub urmărirea penală. De fapt, la FC Braşov nici nu sunt eu urmărit penal, e urmărit directorul economic Miron şi cu secretara, una Claudia şi mai nu ştiu cum o cheamă. Şi cred că mai e urmărit şi fostul director economic al clubului, Stamatopol Ioan. Iar la Roman SA e tot o gogoriţă, care sunt sigur că se va lămuri şi ea pînă la urmă. Păi, ştiţi cum a făcut DNA-ul dosarul ăsta? Pe baza unei reclamaţii de la marele director de la ANAF Vasile Ţibrea, care a lucrat, tot ca şef, şi la Finanţele Publice Braşov, după ce îi făcusem noi plîngere penală, la Parchetul Judecătoriei sau Tribunalului Braşov, nu mai ştiu exact, pentru o poprire de 20 de milioane de lei pe conturile societăţii, că cică am dedus ilegal TVA la consumurile de energie electrică.

Poate nu ştiaţi, dar acum Ţibrea ăsta are şi el un dosar penal la DNA, după ce l-au prins acum vreo două luni în vamă cu diamante de contrabandă din Africa de vreo 180.000 de euro, care i-au fost confiscate, bineînţeles. Ca să nu mai zic că are şi o firmă pe numele nevestei, de asfaltări şi reparaţii de drumuri, e abonat la cele mai mari încasări de la Primăria Braşov şi de la alte primării din judeţ şi din alte judeţe. Un conflict de interese mai clar nici că se poate , numai că nu ştiu cum dracului se face că nu-l vede nimeni, de atîţia ani de zile! Dar o să vadă el ce o să păţească cu mine după ce o să fiu scos de sub urmărirea penală, o să-l dau în judecată şi o să-i cer daune de n-o să le poată plăti în zece vieţi!”, a mai spus afaceristul Neculaie.

SURSA: G NDUL

Tags: