Sport

Patronul echipei lui Florin Niţă vine în Premier League! A cumpărat 27% din acțiunile lui West Ham United

Un miliardar ceh cumpără o parte din clubul West Ham United. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar acesta va deține 27% din acțiunile clubului din estul Londrei.
10.11.2021 | 18:13
Patronul echipei lui Florin Nita vine in Premier League A cumparat 27 din actiunile lui West Ham United
Patronul echipei lui Florin Niţă vine în Premier League! Unde va investi omul cu o avere de 3,5 miliarde de euro
ADVERTISEMENT
10-11-2021
16:11

Daniel Kretinsky a devenit, oficial, co-proprietar la West Ham

Revelația actualei ediții de Premier League, West Ham United, are un nou co-proprietar. Miliardarul ceh Daniel Kretinsky a cumpărat 27% din acțiunile clubului londonez.  

Kretinsky are o avere de 3,5 miliarde de euro și mai deține clubul la care este legitimat Florin Niță, Sparta Praga. Suma tranzacției nu a fost oficializată, dar presa din Anglia anunță că valoarea clubului din estul Londrei este acum cifrată la 600 de milioane de lire sterline.

Miliardarul ceh este, de asemenea, acționar majoritar la compania britanică de poştă Royal Mail, la supermarketurile Sainsbury și la ziarul francez Le Monde.

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky se află în tratative pentru cumpărarea a 27% din pachetul de acțiuni al clubului englez de primă ligă West Ham United.

În vară, două companii importante din business-ul britanic au încercat să cumpere clubul evaluat la peste 700 de milioane de lire sterline, dar, deocamdată, pachetul majoritar a rămas la David Sullivan care, cu 51,5% din acțiuni, deține controlul la West Ham.

ADVERTISEMENT

West Ham United – colonie cehă

Daniel Kretinsky, în vârstă de 46 de ani, este om de afaceri și deținător al unei echipe-fanion din țara natală, Sparta Praga, acolo unde apără titularul naționalei României, Florin Niță. În lotul celor de la West Ham United se află, actualmente, trei internaționali cehi, Coufar, Soucek și Kral, primii doi fiind și cei mai buni jucători ai echipei în acest an.

Cunoscut sub porecla de “Sfinxul”, Kretinsky a creat un portofoliu impresionant, care include 49% din acțiuni la titratul ziar francez Le Monde, ori acțiuni la alte firme puternice precum Foot Locker sau Macy”s.

ADVERTISEMENT

Avocat de meserie, Kretinsky este cunoscut ca un investitor perspicace și foarte bun negociator, averea sa fiind evaluată de Forbes la 3,5 miliarde de euro.

Sosirea lui Kretinsky în loja London Stadium ar putea însemna finalul trio-ului aflat la conducere încă din 2010, alcătuit din David Sullivan, David Gold și Karren Brady.

ADVERTISEMENT

Ce ar putea împiedica tranzacția

O clauză a clubului cu London Legacy Development Company ar putea împiedica afacerea. The Athletic relatează că în cazul în care West Ham United este vândut înainte de martie 2023, atunci actualii proprietari sunt obligați, prin contract, să returneze contribuabililor londonezi 20 de procente din orice profit cifrat la peste 300 de milioane de lire sterline.

London Stadium va fi mărit

Pe de altă parte, West Ham United a primit acceptul de a extinde capacitatea London Stadium de la 60. 000 de locuri până la 62.500 de locuri. Planul ulterior merge până la atingerea unei capacități de 67.000 de locuri pentru stadionul unde evoluează West Ham United pe teren propriu.

ADVERTISEMENT

Dacă anul trecut West Ham United încheia pe 6 în Premier League, obținând calificarea pentru cupele europene, acum ”Ciocănarii” se află pe locul al patrulea în primul eșalon din Albion, după ultima victorie, 1-0 acasă cu Tottenham Hotspur.

West Ham are 17 puncte după 9 runde, fiind la cinci lungimi în spatele liderului Chelsea. O altă performanță pentru echipa antrenată de scoțianul Moyes a fost eliminarea din Cupa Ligii, 5-3 la penalty-uri după 0-0 în timp regulamentar, a celor de la Manchester City, la finalul jocului Pep Guardiola având cuvinte de laudă pentru West Ham United.

Palmaresul celor de la West Ham United numără trei Cupe ale Angliei, o Supercupă a Angliei, câștigarea Cupei Cupelor, a Cupei Intertoto și a Cupei Anglo-Italiene. De-a lungul timpului, trei jucători români de top au evoluat în tricoul lui West Ham United: Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu și Răzvan Raț.

ADVERTISEMENT