Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, este inculpat în dosarul în care e acuzat de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, el aflându-se sub control judicar. După incendiul din 26 decembrie 2023, în urma căruia au decedat 8 persoane, problemele de natură financiară s-au ținut lanț.
Firma prin care se derulează activitatea la Ferma Dacilor și-a cerut falimentul, iar dosarul se află pe rol la Tribunalul Prahova. Într-un alt dosar, de la Judecătoria Sectorului 1, Consiliul Județean Prahova solicită demolarea pensiunii lui Cornel Dinicu, următorul termen din dosar fiind programat pe 20 iunie 2025. În fine, în decembrie 2024, Judecătoria Mizil a decis ca Ferma Dacilor Production SRL să fie executată silit de Libra Bank pentru datorii de aproximativ 890.00 lei.
Un alt dosar s-a înregistrat pe 14 mai 2025 la Judecătoria Sectorului 1, în care Cornel Dinicu a formulat contestație la executarea silită solicitată de compania EOS Credit Funding DAC, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Nu s-a stabilit, încă, primul termen al dosarului.
Vara trecută, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care grupul Otto, prin companiile EOS Credit Funding DAC şi EOS Finance IFN S.A., intenţionează să preia un portofoliu de creanţe performante şi neperformante de la BRD Finance IFN S.A.. Portofoliul de creanţe cuprinde toate creanţele rezultate din toate contractele de împrumut încheiate de către BRD Finance IFN S.A. cu clienţii săi.
Cornel Dinicu se află în situația în care el și firma sa au contractat credite și nu mai achită ratele potrivit graficului de rambursare, iar băncile sau firmele de recuperare pot demara procedura de executare silită împotriva lor, în vederea recuperării împrumuturilor restante și a dobânzilor penalizatoare.
Prin contestația la executare, Cornel Dinicu poate obține anularea întregii proceduri de executare silită, iar consecința este aceea că nu trebuie să mai restituie nimic din creditul restant, dobânzi și cheltuielile de executare și, mai mult decât atât, își poate salva bunurile de la executarea silită.
Contestația se depune în termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunoștință de începerea executării. În acest termen, debitorul primește acasă, de la un executor judecătoresc, înștiințarea privind începerea executării, fie ziua în care află de poprirea disponibilităților din conturile bancare ori ziua în care află de poprirea salariului.
Prin acțiunea în instanță denumită contestație la executare, debitorul menționează motivele de nulitate (inclusiv prescripția) care sunt de natură să atragă desființarea în totalitate a procedurii de executare silită. Avocații atrag atenția că recuperatorii de la EOS perseverează în executări silite nelegale, mai ales că debitorii nu își cunosc drepturile.
Au fost cazuri, în dosarele consultate de FANATIK, în care clienții au fost executați silit inițial într-un dosar început de către o bancă, încheiat în cele din urmă cu un proces verbal de încetare a executării și preluată creanța de către EOS Credit Funding Dac. Astfel, debitorul se trezește executat silit pe un nou dosar execuțional, însă de către un recuperator de creanțe cu sediul în afara țării.
Avocații le atrag atenția persoanelor care sunt în imposibilitatea de plată a creditelor că în OUG 52/2016 exista fundament pentru care să se anuleze executările silite, dacă în cazul intrării în imposibilitatea de plată, banca nu vine cu o formulă prin care să ajute clientul sa scadă rata sau dobânda, cel puțin pentru o perioadă de timp.
EOS Finance şi EOS Credit fac parte din Grupul EOS, un furnizor internaţional de servicii financiare personalizate. Activitatea principală a companiei este reprezentată de achiziţionarea portofoliilor de creanţe garantate şi negarantate. Grupul EOS face parte, la rândul lui, din Grupul Otto, un grup global de furnizori de servicii de comerţ electronic, retail şi servicii conexe. La finalul lui 2023, firma controlată de Cornel Dinicu, Ferma Dacilor Production SRL, avea datorii totale de aproximativ 1,6 milioane lei.