Fotbal international

Patru ani de când Jurgen Klopp a fost numit antrenor la Liverpool! De la două finale pierdute în primul sezon, pâna la trofeul UCL și parcursul perfect din Premier League

08.10.2019 | 14:50
Patru ani de cand Jurgen Klopp a fost numit antrenor la Liverpool De la doua finale pierdute in primul sezon pana la trofeul UCL si parcursul perfect din Premier League
ADVERTISEMENT

Marți, 8 octombrie 2019 s-au împlinit exact patru ani de când Jurgen Klopp a fost numit antrenor al lui Liverpool. Tehnicianul german a preluat formația britanică după opt etape parcurse din sezonul 2015 – 2016, în care Liverpool reușise doar două victorii. De atunci, Klopp a reușit trei finale europene, una în Europa League și două în Liga Campionilor și un parcurs aproape perfect în ediția trecută de Premier League, continuat în această stagiune.

Început dificil în Anglia

Jurgen Klopp a preluat Liverpool după opt etape modeste în ediția 2015 – 2016 a Premier League, parcurs ce reprezenta o continuare a dezamăgirii din sezonul trecut, când Cormoranii încheiase campionat pe locul șase. Germanul începea mandatul cu o declarație încrezătoare: “Vă rog să ne dați încredere să ne facem treaba. Dar, cu siguranță, când voi sta în această sală (n.r. de conferințe) peste patru ani, voi avea cel puțin un trofeu. Dacă nu, poate voi fi în Elveția câștigând trofee“.

ADVERTISEMENT

Începutul lui Klopp în Anglia a contrazis încrederea tehnicianului din momentul instalării. Jurgen a câștigat abia al patrulea meci pe banca lui Liverpool, 1-0 cu Bournemouth, după 0-0 cu Tottenham și 1-1 cu Southampton și Rubin Kazan în grupele Europa League. Liverpool nu doar că nu a reușit să termine în primele patru la primul sezon sub comanda lui Klopp, dar a încheiat stagiunea pe un dezamăgitor loc opt. Singurele lucruri pozitive din sezonul 2015 – 2016 au fost parcursurile până în finală din Cupa Ligii Angliei și Europa League, însă ambele au fost pierdute.

Liverpool a pierdut finala Europa League împotriva Sevillei. Sursă Foto: Hepta
Liverpool a pierdut finala Europa League împotriva Sevillei. Sursă Foto: Hepta

Klopp începe să construiască “Dream Team-ul”

Sezonul 2016 – 2017 începea cu transferuri interesante pe Anfield. Sadio Mane, Gini Wijnaldum sau Joel Matip ajungeau la Liverpool la cerințele lui Jurgen Klopp, iar jucătorii care nu au dat randamentul scontat precum Cristian Benteke, Joe Allen, Mamadou Sakho erau cedați.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Liverpool nu a reușit să repete performanțele din sezonul trecut, când a ajuns în două finale, Jurgen Klopp a izbutit să realizeze lucrul cel mai dorit de fanii de pe Anfield, revenirea în primele patru formații din Premier League.

Finală în Champions League după o pauză de 11 ani

A treia stagiune cu Jurgen Klopp pe banca tehnică aducea noi întăriri pentru Liverpool. Mohamed Salah, Andy Robertson și Alex Oxlade Chamberlain întăreau primul 11 de la Liverpool, iar Virgil van Dijk venea în iarnă pentru a întări defensiva, ce se dovedea a fi punctul nevralgic din echipa Cormoranilor.

ADVERTISEMENT

Klopp s-a devodit a fi inspirat prin transferurile făcute. Liverpool a avut un parcurs de vis în Liga Campionilor, încheiat, însă, cu a treia finală pierdută de tehnicianul german. Real Madrid a fost adversarul din ultimul act, iar formația pregătită și atunci de Zinedine Zidane s-a impus cu 3-1, după două gafe ale portarului Loris Karius. Mohamed Salah a avut un prim sezon aproape de perfecțiune, reușind să fie golgheterul Premier League, cu 32 de reușite, într-o stagiune în care Liverpool a terminat din nou pe locul patru.

După finala pierdută cu Real Madrid, Jurgen Klopp oferea o declarație care rămâne până astăzi în memoria suporterilor. Liverpool a avut un început bun de repriză secundă la Kiev, după o primă parte mai slabă, iar tehnicianul recunoștea cum și-a “motivat” jucătorii: “Dacă tot suntem aici, am putea chiar să jucăm niște fotbal“.

ADVERTISEMENT

180 de milioane de euro pentru primul trofeu

După greșelile făcute Loris Karius în finala din Liga Campionilor, un transfer pentru poarta lui Liverpool era inevitabil. Alegerea lui Jurgen Klopp a fost Alisson, portar ce venea după un sezon cu evoluții apreciabile la Roma. Nabi Keita, Fabinho și Xherdan Shaqiri au fost celelalte mutări importante reușite de Klopp în startul sezonului 2018 -2019, ultimul din cele patru despre care tehnicianul declara la instalare că vor aduce un trofeu pe Anfield.

Liverpool a avut până în iarna un parcurs excelent atât în Premier League, cât și în Liga Campionilor. În ianuarie, Cormoranii avea un avans liniștitor față de principala urmăritoare în cursa pentru titlu, Manchester City. Totuși, chiar dacă formația lui Jurgen Klopp a pierdut un singur meci tot sezonul, cele șapte rezultate de egalitate au făcut-o pe City campioana, cu 98 de puncte, la unul distanță de Liverpool.

Parcursul excelent din Premier League a fost repetat și în Champions League. Chiar dacă ieșirea din grupe a fost cu emoții, după înfrângeri cu Napoli, Steaua Roșie Belgrad și PSG, trupa lui Jurgen Klopp a trecut, rând pe rând, de Bayern Munchen, Porto și Barcelona, după 0-3 pe Camp Nou, și a ajuns în finala de la Madrid. Adversar a fost Tottenham, și după un sec 2-0, Klopp reușea primul trofeu la Liverpool și ajungea să își țină promisiunea.

La finalul meciului, emoționat, tehnicianul german declara că este cea mai frumoasă noapte din viața lui: “Este foarte important ce am realizat. Sunt foarte emoționat, e un sentiment copleșitor. Dar, sincer să fiu, sunt mai calm decât îmi imaginam că voi dacă vom reuși să câștigăm. Din punct de vedere profesional, e cea mai frumoasă noapte din viața mea“.

Liverpool a câștigat ediția trecută din Champions League. Sursă Foto: Hepta
Liverpool a câștigat ediția trecută din Champions League. Sursă Foto: Hepta

Start perfect în noul sezon

După ce în ultimul sezon a pierdut titlul în Premier League, iar trofeul Ligii Campionilor a fost acontat, în acest sezon Liverpool pare că dă totul pentru un titlu în Anglia, primul în noul format. Opt etape au trecut din noul sezon, iar echipa lui Jurgen Klopp a avut un parcurs perfect, cu 24 de puncte obținute din tot atâtea posibile. Mai mult, Manchester City a înregistrat deja o înfrângere și două rezultate de egalitate, iar Liverpool are un avans de opt puncte după nici 10 etape.

Chiar dacă echipa sa a bătut tot ce i-a ieșit în cale în acest sezon de Premier League, Jurgen Klopp rămâne ferm pe poziții, susținâd că formația lui Pep Guardiola este favorită clară la titlu: “Noi nu putem fi cea mai bună echipă din Anglia, pentru că Manchester City este cea mai bună echipă din lume. Și cred că ambele se află pe aceeași planetă ?”.

  • 221 de meciuri a antrenat Jurgen Klopp la Liverpool: 130 de victorii, 52 de egaluri, 39 de înfrângeri
  • 1 trofeu a cucerit Klopp pe banca “Cormoranilor”: Champions League în 2019
ADVERTISEMENT