News

Patru ani de la protestul din 10 august. Ce se mai întâmplă cu dosarele penale deschise în urma violențelor

Se împlinesc patru ani de la protestul din 10 august 2018. Ce spun cifrele? Patru ani, zero rezultate prezentate de vreo instanță, zero dosare penale, zero vinovați
10.08.2022 | 07:35
Patru ani de la protestul din 10 august Ce se mai intampla cu dosarele penale deschise in urma violentelor
Au trecut patru ani de la protestul din10 august. Sursa foto - Colaj Fanatik/ Sursa Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei/ Octav Ganea/ George Călin
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, dar s-au scurs nu mai puțin de patru ani de zile de la momentul 10 august 2018. Patru ani în care instanțele din România s-au făcut că nu înțeleg, că nu văd și au transmis că vinovații sunt mai degrabă fără vină. De fapt, ei nici măcar nu există, par a spune toți cei care au avut pe masă dosarul la un moment dat.

Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei la protestul din 10 august 2018

Pe 10 august 2018, România se pregătea de o nouă zi călduroasă, însă o făcea sub „amenințarea” unui protest așa cum nu a mai fost vreodată. De luni de zile oamenii planificau pe rețelele de socializare această adunare uriașă menită să zguduie din temelii sistemul politic intern. A fost aleasă luna august, una în care zeci de mii de români au intrat în țară, întorși în concediu din străinătate.

ADVERTISEMENT

Și în Piața Victoriei, încet, dar sigur s-au adunat mii și mii de oameni. Mulți dintre ei veniți cu copii, alături de oameni mai în vârstă, dar uniți de o singură dorință. Aceea de a avea o Românie curată, o clasă politică fără probleme cu legile și un viitor corect pentru urmași.

Protestul a fost unul liniștit, așa cum a fost anunțat, ore întregi. Oamenii scandau, ironizau Executivul PSD și transmiteau ferm un mesaj aparte. România își dorea altceva, o nouă traiectorie, un nou destin. Nu toată lumea a avut același gând și lucrul acesta avea să se vadă în curând. S-a vorbit despre implicarea galeriilor de fotbal, s-a discutat despre interlopi amestecați printre protestatari și chiar de grupuri întregi plătite pentru a agita spiritele.

ADVERTISEMENT

Nu a mai durat mult până când protestul din 10 august a căpătat alte conotații. Jandarmeria a replicat în forță, au fost folosite gaze lacrimogene, tunuri cu apă, dar și gloanțe oarbe. A urmat un adevărat haos, un bombardament cu acte în regulă și bătăi aplicate oamenilor din stradă. Televiziunile au transmis live imagini cu oameni ai legii abuzând de putere, lovind orbește în stânga și în dreapta, presa online a scos la iveală tot felul de dedesubturi, însă imaginile par că nu au folosit prea mult.

Ore întregi Bucureștiul a fost un oraș sub asediu, un oraș rupt parcă din filmele de război. Oameni nevinovați au sfârșit bătuți și gazați, copii au ajuns în unitățile de primiri urgențe, în timp ce taberele politice se acuzau reciproc.

ADVERTISEMENT

Situația dosarelor penale deschise în urma violențelor

Scandalul a ținut mult și bine, dar rezultatele concrete n-au mai venit niciodată în ciuda promisiunilor. Klaus Iohannis a cerut vinovați, guvernul Viorica Dăncilă mânuit din umbră de Liviu Dragnea a sărit la gâtul președintelui și de restul tăcere.

Dosarul avea să fie deschis destul de repede, chiar în 2018, dar nu a stat prea mult timp așa. Doi ani mai târziu, doi ani în care opinia publica a presat pentru descoperirea celor care au ordonat gazarea protestatarilor, DIICOT nu a mai ezitat și a ordonat clasarea, în ciuda celor 800 de plângeri depuse în chiar primele 24 de ore împotriva forțelor de ordine. Carmen Dan, ministrul de Interne, prefectul Capitalei, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, toți scăpau basma curată.

ADVERTISEMENT

Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Mihai Chirica, șefi din Jandarmerie, respectiv Ministerul de Interne, adică nimeni alții decât cei care au coordonat intervenția forțelor de ordine la manifestația din 10 august erau declarați practic și ei vinovați. Culmea, dispar acuzele, unele destul de dure inițial, adică abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals sau complicitate la săvârșirea acestor infracțiuni.

După încă un an de zile, an în care oamenii au privit disperați cum vinovații se fac nevăzuți, dosarul a fost redeschis. Culmea, s-a întâmplat lucrul acesta în urma contestației unui protestatar. De remarcat că decizia anunțată de Curtea de Apel Bucureşti a venit la puțin timp după ce o altă instanţă, Tribunalul Bucureşti, a respins solicitare de redeschidere a anchetei făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Urmările protestului din 10 august 2018

Societatea s-a divizat repede după protestul din 10 august 2018. Pe minus au ieșit evident cei din Partidul Social Democrat și lucrul acesta s-a văzut la primele alegeri. Europarlamentarele au propus o victorie fără drept de apel a liberalilor, dar și un pas în față uriaș făcut de USR.

La nici 24 de ore de la anunțarea rezultatelor, Klaus Iohannis a ieșit în fața presei și a solicitat magistraților ca politicienii cu probleme penale să fie pedepsiți. A urmat condamnarea lui Liviu Dragnea și social democrații erau în corzi.

Viorica Dăncilă a preluat frâiele partidului și primele măsuri luate au fost ca oamenii lui Dragnea să fie scoși din schemă. Așa au dispărut din partid Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu, Carmen Dan și chiar Lia Olguța Vasilescu, retrasă la Craiova. Alegerile prezidențiale n-au avut istoric după ce Dăncilă s-a rupt de ALDE și Călin Popescu Tăriceanu și a explicat că ea va fi candidatul partidului.

Au urmat alte alianțe, coaliții, prietenii, guverne, moțiuni de cenzură și alegeri parlamentare, dar opinia publică nu a mai primit răspuns. 10 august 2018 a rămas fără vinovați.

ADVERTISEMENT