Patru elevi au fost arestați în cazul profesorului de istorie decapitat

Flaviu Popa   
în HotNews
20/10/2020, 16:57
Patru elevi au fost arestați în cazul profesorului de istorie decapitat
Profesorul de istorie Samuel Paty a fost decapitat de un terorist. Foto: Hepta

Patru elevi au fost arestați în urma decapitării profesorului francez Samuel Paty, cel care și-a pierdut viața pentru că a îndrăznit să le arate elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Autoritățile au reținut în total 15 persoane după ce profesorul Samuel Paty a fost ucis și decapitat de un terorist.

Printre arestați se află patru rude ale criminalului, polițiștii efectuând peste 40 de descinderi la diferite adrese în acest caz.

Mai mulți elevi au fost arestați după decapitatea profesorului francez de istorie

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și manifesta susținerea față de profesorul Paty, ucis la 47 de ani.

Criminalul, Abdoulakh A., în vârstă de 18 ani, a fost ucis de polițiști după ce l-a ucis pe profesor în interiorul școlii Conflans-Sainte-Honorine.

Motivul crimei: profesorul le arătase elevilor săi mai multe caricaturi cu profetul Mahommed, realizate de Charlie Hebdo.

Cei patru elevi reținuți se crede că l-ar fi ajutat pe terorist să-și identifice victima și să ajungă să-l decapiteze pe profesor. Au fost reținuți bunicul teroristului, un frate de 17 ani și părinții acestuia, conform BBC.

De asemenea, a fost reținut tatăl unui elev care lansase un mesaj violent împotriva profesorului pe internet, acesta fiind considerat de autorități un radicalist islamic.

La audieri vor ajunge peste 80 de oameni care au lăsat comentarii pe internet prin care au lăudat crima. „Vrem să hărțuim și să destabilizăm această mișcare într-un mod extrem de determinat”, au anunțat anumite surse din guvern pentru AFP.

În acest context, 51 de asociații musulmane din Franța vor fi verificate strict pentru a vedea dacă nu au legături cu ura propagată de teroriști.

Profesorul le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahome în timpul unui curs despre libertatea presei. Înainte de a face acest lucru i-a rugat pe elevii musulmani să părăsească sala dacă se simt ofensați.

La doar 5 ani după atacul de la Charlie Hebdo, profesorul voia să le arate elevilor săi că Franța nu este o țară cu adevărat liberă, în condițiile în care teroriștii amenință această libertate a presei.

Teroristul de 18 ani era născut în Moscova, din familie cecenă și nu avea nicio legătură cu școala sau cu profesorul Paty. L-a omorât pe bărbat după care l-a decapitat și a postat imaginea pe rețelele de socializare. Arma crimei are o lamă de 30 de centimetri.

Închide ×