News

Patru foști șefi ai Spitalului Județean Suceava, anchetați de procurori pentru zădărnicirea combaterii bolilor

18.06.2020 | 20:04
Patru fosti sefi ai Spitalului Judetean Suceava anchetati de procurori pentru zadarnicirea combaterii bolilor
ADVERTISEMENT

Fostul manager și fostul director medical al Spitalului Județean Suceava sunt cercetați de procurori că nu au luat măsurile necesare în pandemia de Covid-19.

Fosta echipă de conducere de la Spitalul Județean Suceava, în frunte cu fostul manager și fostul director medical, directorul de îngrijiri medicale și coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecțiilor sunt cercetați de procurori pentru că nu au luat măsurile care se impuneau în pandemia de Covid-19 din România.

ADVERTISEMENT

Toți sunt acuzați că nu au respectat măsurile dispuse de Guvern pentru a preveni și milita răspândirea infecției provocate de SARS-CoV-2.

Conducătorii Spitalului Județean Suceava, anchetați de procurori

Acest lucru a dus la răspândirea infecției în interiorul unității medicale, care a devenit ulterior un focar de infecție din Suceava.

ADVERTISEMENT

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a comunicat faptul că procurorii din cadrul instituției au dispus efectuarea urmăririi penale față de cei patru suspecți.

Dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că fosta conducere a Spitalului Județean Suceava sunt cercetați pentru abuz în serviciu, pentru că și-au încălcat obligațiile legale de a „organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2”.

Fapta celor patru a avut ca rezultat direct “blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”.

ADVERTISEMENT

Fostul manager și directorul medical sunt cercetați pentru că nu au luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, în perioada ianuarie – martie 2020.

Aceștia ar fi încălcat obligațiile de îndrumare, coordonare și control a activității de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului spitalului.

De același lucru se fac răspunzători și directorul de îngrijiri medicale și coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale.

În intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23 marie – 2 aprilie 2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2.

Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în mun. Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este decesul unei paciente determinate”, au precizat procurorii, conform news.ro.

ADVERTISEMENT