News

Patru luni de la prăbușirea podului de la Luțca, zero soluții. George Lazăr, șeful PNL Neamț: ”CJ a alocat 2,5 milioane euro pentru biroul lui Ionel Arsene”

Blocaj total în cazul podului prăbușit de la Luțca. Ionel Arsene, șeful CJ Neamț e acuzat că refuză să caute soluții și cheltuie banii pe alte proiecte mai puțin importante.
12.10.2022 | 17:11
Patru luni de la prabusirea podului de la Lutca zero solutii George Lazar seful PNL Neamt CJ a alocat 25 milioane euro pentru biroul lui Ionel Arsene
George Lazăr, președintele CJ Neamț, susține că Ionel Arsene refuză dialogul în cazul podului prăbușit de la Luțca / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Facebook Ionel Arsene, George Lazăr
ADVERTISEMENT

Apropierea iernii, începerea anului școlar sau scumpirea carburantului nu par să reprezinte motive suficiente pentru ca autoritățile nemțene să urgenteze găsirea unei soluții în vederea rezolvării problemei podului prăbușit în Siret. Mai grav este că situația de la Luțca a devenit un instrument politic la nivel local, acolo unde consilierii PNL și cei de la PSD nu reușesc să se pună la aceeași masă și să rezolve această situație.

Armata a cerut 890.000 de lei pentru un pod pe piloni

În luna iunie, la doar o zi după prăbușirea podului de la Luțca, premierul Nicolae Ciucă a trimis armata la fața locului. Obiectivul misiunii era montarea unui pod de campanie, care să poată fi folosit temporar de oamenii din cele 5 comune aflate pe malul Siretului.

ADVERTISEMENT

Proiectul a căzut pentru că autoritățile locale nu au vrut să plătească cheltuielile de montaj și chirie, conform unui protocol cu MApN.

Podul metalic ar fi trebuit ridicat la 5 km în aval de cel prăbușit, iar valoarea estimată a investiției, incluzând montarea, demontarea și întreținerea de către MApN a fost de 890.000 de lei.

ADVERTISEMENT

George Lazăr, PNL Neamț: ”Consiliul Județean spune că nu are bani, dar alocă sume mari pentru biroului domnului Arsene”

”Motivul pentru care Consiliul Județean a refuzat oferta a fost că nu sunt suficienți bani. În schimb, CJ alocă bani pentru alte obiective, cum ar fi biroul domnului Arsene, care costă 2,5 milioane de euro. E o sumă votată încă din luna iulie, pentru lucrări de supraînălțare a clădirii CJ Neamț care includ biroul șefului instituției.

Alte zeci și chiar sute de mii de euro au fost alocați pentru amplasarea unor porți de intrare în județ sau diverse petreceri populare.

ADVERTISEMENT

Noi am depus o inițiativă pentru alocarea a 900.000 de lei către MApN pentru realizarea acestui pod pe piloni, însă am fost refuzați”, a declarat George Lazăr, președinte PNL Neamț, pentru FANATIK.

PNL se plânge că PSD blochează politic orice inițiativă legată de podul de la Luțca

În Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, Partidul Național Liberal este minoritar, în vreme ce majoritatea este deținută de o alianță formată din consilieri PSD, PMP, ProRomânia și PUSL.

ADVERTISEMENT

În acest context, susține Lazăr, obiectivul prioritar al conducerii CJ Neamț este de a sabota orice inițiativă a PNL, chiar cu prețul blocării unor proiecte importante.

”Am discutat cu parlamentarii PNL din Neamț, care vor susține amendamente la legea bugetului de stat, care să ne permită să accesăm sumele necesare pentru realizarea unui pod nou. După calculele noastre, am avea nevoie de aproximativ 7 milioane de euro. Pentru a putea solicita acești bani, avem nevoie de un studiu de fezabilitate, însă Consiliul Județean refuză să aloce fonduri pentru realizarea documentației. Și asta doar pentru că este un proiect al PNL”, a mai declarat Lazăr.

”Ionel Arsene refuză dialogul”

Șeful liberalilor nemțeni recunoaște că, în acest moment, la nivel local există un blocaj la nivel instituțional, care afectează în mod direct oamenii care locuiesc în zonă. Aceștia sunt nevoiți să ocolească aproape 20 de kilometri, pe un drum care va deveni mai greu accesibil în timpul iernii. Responsabil pentru această situație, în viziunea liderului liberal, este Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț, care refuză sistematic dialogul.

”Nu înțeleg de ce domnul Arsene refuză dialogul, dar nici nu vine cu o altă soluție. Noi ne-am arătat disponibilitatea să sprijinim orice inițiativă, doar să putem rezolva această situație.

Sau poate domnului Arsene o să-i vină mintea la cap și în prima ședință de Consiliu Local va veni cu o soluție pe care să o putem discuta”, a mai declarat George Lazăr pentru FANATIK.

Pericol de inundații în zona podului prăbușit

Pe de altă parte, colosul de zeci de tone prăbușit în Siret zace nemișcat de patru luni, iar acest lucru ar putea duce la o altă problemă gravă. În cazul unor ploi abundente, în zonă s-ar putea produce inundații severe, din cauza blocării albiei. Nici în acest caz, autoritățile locale nu au venit cu vreo soluție.

În acest moment, DNA Bacău a deschis un dosar penal ”in rem”, în urma căruia ar trebui să fie stabilit cine este vinovat pentru prăbușirea podului de la Luțca, la doar câteva luni după ce acesta fusese modernizat de o firmă privată, angajată în acest sens de Consiliul Local. După finalizarea lucrărilor, podul a fost dat în circulație fără a avea un proces verbal de recepție.

Firma care a realizat lucrările a cerut insolvența

Lucrările la podul prăbușit au fost realizate de societatea Darcons SRL, care aparține lui Romică Rotaru, fost consilier județean PSD și tatălui său, Alexandru Rotaru, fost deputat PSD. Între timp, firma a cerut intrarea în insolvență, conform unor informații obținute de FANATIK.

În noiembrie 2021, la momentul inaugurării podului, Ionel Arsene a scris pe contul său de socializare că garantează pentru ”zeci de ani” că acesta nu va mai reprezenta o problemă pentru participanții la trafic.

Câteva luni mai târziu, podul peste Siret s-a prăbușit în timp ce pe el se afla un autocamion. Șoferul acestuia, un bărbat de 56 de ani, a scăpat ca prin minune cu doar câteva răni minore.

FANATIK a solicitat un punct de vedere din partea CJ Neamț în legătură cu măsurile luate în cazul podului de la Luțca, dar și cu acuzațiile PNL Neamț, însă nu am primit răspuns până la momentul publicării prezentului articol. În măsura în care răspunsul va veni, vom face publică poziția Consiliului Județean Neamț.

ADVERTISEMENT
Tags: