Life

Patru rețete de mucenici moldovenești și muntenești pentru sărbătoarea de pe 9 martie. Secretele pentru un gust desăvârșit

Mucenicii se prepară în fiecare an, pe 9 martie. În această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Cine au fost însă aceștia?
08.03.2023 | 13:15
Patru retete de mucenici moldovenesti si muntenesti pentru sarbatoarea de pe 9 martie Secretele pentru un gust desavarsit
Patru rețete pentru mucenicii moldovenești. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei 40 de Sfinţi Mucenici sărbătoriți anual de către Biserica Ortodoxă la dat de 9 martie sunt, de fapt, soldații creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. Pentru că au refuzat să se închine idolilor, aceștia au fost condamnați la moarte, fiind înghețați în lacul Sevastiei.

Rețeta tradițională pentru mucenicii moldovenești

În ceea ce privește forma de 8 a mucenicilor, aceasta reprezintă forma infinitului, dar și același timp și o utilizare a unei forme umane. De asemenea, mucenicii preparați de 9 martie trebuie duși la biserică pentru sfințire înainte de a fi mâncați, conform tradiției. 

ADVERTISEMENT

Există mai multe rețete prin care pot fi preparați mucenicii moldovenești. Există rețete de post și de asemenea, rețete simple pe care le cunoaște probabil deja. O rețetă extrem de des prepara este cea pe care o prezentăm mai jos și pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 400 g zahăr
  •  4 ouă
  • 100 g margarină
  • 40 g drojdie
  • 400 ml lapte
  • 200 g miere
  • 200 g nucă măcinată
  • 50 ml ulei
  • esenţe după gust
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește modul de preparare, se pun două lingurițe de zahăr, alături de drojdie, puțin lapte, dar și făină și se face o maia care va fi lăsat să crească. Mai apoi cernem făină într-un vas și facem o gaură la mijloc unde va fi adăuga maiaua crescută, dar și trei ouă care au fost bătute cu praf de sare.

De asemenea, tot aici adăugăm și cele 200 de grame de zahăr, alături de restul de lapte, aromele, după preferințe, dar și margarina care trebuie să fie la temperatura camerei. Întreaga compozite se frământă cu mâinile înmuiate în ulei, iar mai Api trebuie lăsată la dospit.

ADVERTISEMENT

După ce timpul a trecut, iar aluatul a crescut, rupem câte o bucată, de mărimea unui măr, din care vom face două bucatele lungi și subțiri pe care le împletim în forma cifrei 8. Și aceștia vor mai sta la crescut măcar o oră, iar mai apoi se ung cu ou bătut și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și ulei.

Mucenicii se bagă la cuptorul preîncălzit, iar până sunt gata ne apucăm de sirop. Pentru el avem nevoie de un pahar de apă, dar și de zahăr, iar după ce mucenicii sunt gata, aceștia se trec rapid prin siropul cald, imediat cum au fost scoși din cuptor. La final se pot unge și cu miere dar și cu nucă, după preferințe.

ADVERTISEMENT

Rețeta pentru mucenicii moldovenești de post

O altă rețetă de mucenici moldovenești este cea de post. În acest caz nu mai avem ouă, margarină și nici lapte, iar lista completă a ingredientelor este următoarea:

  • 500 g făină
  • 250-300 ml apă
  • 25 g drojdie
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingurita zahăr
  • miere și nucă
  • esențe după gust

La fel ca și la rețeta de mucenici moldovenești prezentată anterior, prima oară amestecăm drojdia alături de o lingură de făină, puțină apă caldă, dar și zahăr pentru a prepara maiaua. Compoziția se lasă 10 minute, timp în care drojdia lucrează, iar apoi deasupra se adaugă restul de făină, uleiul, apa, dar și sarea.

Frământăm aluatul bine până când nu mai este lipicios și se desprinde de vas, iar în funcție de textură mai adăugăm apă sau niște ulei. Acesta va fi lăsat la dospit timp de 25 de minute, iar mai apoi îl împărțim la fel cum am procedat și anterior, pentru a obține cifra opt.

Mucenicii moldovenești de post se lasă la cuptor timp de 25 de minute, iar mai apoi preparăm siropul după cum am prezentat și în rețeta anterioară. Adăugăm la final și nuca măcinată, dar și mierea, în funcție de preferințe.

Rețeta pentru mucenicii muntenești cu lămâie

O altă rețetă, de această dată pentru mucenicii muntenești, care de altfel este extrem de simplă, este cea cu lămâie, portocală, dar și scorțișoară și rom, iar ingredientele necesare pentru ea sunt următoarele:

  • 500 g făină
  • 200 ml apă
  • 1/2 lingurita sare
  • 300 g nucă măcinată
  • esenţă de rom
  • coaja rasă a unei portocale
  • coaja rasă a unei lămâi
  • esenţă de vanilie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • scorţişoară

Dacă la mucenicii moldovenești prima oară ne ocupăm de maia, în acest caz, lucrurile sunt ceva mai simple. Făina apa și sarea se amestecă până când se obține un aluat potrivit, care mai apoi va fi întins într-o foaie destul de subțire.

Mucenicii se taie printr-un aparat special în formă de opt, iar mai apoi se pun într-o tavă răsfirați și se lasă la uscat cel puțin o oră. Mai apoi punem o oală la foc cu apă, în jur de 2-3 litri alături de sare și zahăr după gust.

În momentul în care apa începe să fiarbă, atunci dăm focul la minim și adăugăm mucenicii, însă cu mare grijă. Tot atunci adăugăm și Esențele menționate anterior și îi lăsăm la fiert timp de 25 de minute maxim. Îi putem servi fie calzi, fie reci, alături de nucă și de scorțișoară deasupra.

Rețeta pentru mucenicii modolvenești pufoși

O altă rețetă de mucenici moldovenești care merită preparată pe 9 martie este cea care are la bază aluatul pentru cozonac și care de altfel ne ajută să avem în final un preparat cât se poate de pufos, dar și destul de aromat. Ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 1 kg faina alba, pentru cozonac
  • 3-4 galbenusuri
  • 4-5 linguri de zahar
  • 600 ml lapte cald
  • 50 g de drojdie proaspata
  • coaja de la o portocala si o lamaie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 100 g unt
  • miere, zahăr și scorțișoară

La această rețetă prima oară cernem făina, iar mai apoi amestecăm drojdia în puțin lapte cald alături de o lingură de fină. Vom lăsa aluatul la crescut, cum am făcut și mai devreme. Mai departe, peste făina pe care am cernut-o se pune vanilia, coaja de lămâie și portocală, maiaua crescută, dar și zahărul alături de laptele călduț și de gălbenușuri.

Compoziția se frământă foarte bine și se mai poate adăuga și lapte sau unt dacă este nevoie. O mai lăsăm să stea puțin, în jur de 30-40 apoi încălzim cuptorul. Tăiem mucenicii și îi rulăm în formă de 8, iar apoi îi băgăm alte 20-30 de minute la cuptor până cresc și se rumenesc.

Să nu uităm să îi ungem cu ou înainte, iar după ce s-au copt îi trecem prin sirop, iar deasupra presărăm niște nucă măcinată, scorțișoară, dar și alte arome după gust.

ADVERTISEMENT