Sport

Patru țări din America de Sud, candidatură comună pentru Cupa Mondială din 2030. Ediție de colecție la 100 de ani de la primul turneu final

Patru ţări din America de Sud şi-au oficializat candidatura comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, la 100 de ani de la prima ediție.
08.02.2023 | 11:15
Patru tari din America de Sud candidatura comuna pentru Cupa Mondiala din 2030 Editie de colectie la 100 de ani de la primul turneu final
Patru ţări din America de Sud şi-au oficializat candidatura comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, la 100 de ani de la prima ediție. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Continentul sud-american a găzduit cinci ediții ale turneului final, ultima dată în 2014, când competiția a avut loc în Brazilia.

Candidatură comună a patru țări din America de Sud pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2030

Cele patru țări din America de Sud care au depus o candidatură comună la organizarea Cupei Mondiale din 2030 sunt Argentina, Chile, Paraguay şi Uruguay. Această ediţie va fi o oportunitate de a sărbători 100 de ani de la prima ediție, organizată în Uruguay.

ADVERTISEMENT

Conform Reuters, în timpul unei ceremonii ce a avut loc la sediul Asociația de Fotbal din Argentina, oficialilor celor patru țări li s-a alăturat Alejandro Dominguez, președintele Confederației Sud-Americane de Fotbal, care a spus că speră că FIFA poate arăta un ”gest de măreție” față de acest continent și să îi permită să organizeze turneul.

”Cupa Mondială din 2030 nu este doar o altă Cupă Mondială, ea merită sărbătorită cu fast la 100 de ani de la prima ediție. Suntem convinși că FIFA are obligația de a onora memoria celor care au venit înaintea noastră și au crezut în măreție și au făcut prima Cupă Mondială”, a declarat Alejandro Dominguez.

ADVERTISEMENT

”În calitate de campioni mondiali, realizăm această lansare care este visul tuturor sud-americanilor. Vrem această organizare nu doar pentru că este centenarul, ci și datorită pasiunii cu care trăim fotbalul”, a spus și Claudio Tapia, președintele Asociației de Fotbal din Argentina.

Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a afirmat într-o postare făcută pe Twitter că ”ar fi o mare bucurie dacă, 100 de ani mai târziu, Cupa Mondială se întoarce acolo unde a început totul”, adăugând că intenționează să propună ca și Bolivia să se alăture candidaturii.

ADVERTISEMENT

Sud-americanii se luptă cu Europa pentru 2030

Uruguay a găzduit prima ediție a Cupei Mondiale în 1930, Chile a organizat turneul final din 1962, Argentina a mai fost gazdă în 1978, în timp ce Paraguay nu a primit niciodată pe teritoriul ei cea mai mare competiție din fotbal.

Spania, Portugalia și Ucraina au ajuns, de asemenea, la un acord pentru o ofertă comună ce urmează a fi oficializată și care are sprijinul UEFA, în timp ce alte țări, printre care Arabia Saudită, Maroc, Grecia și Egipt, iau în considerare să își depună candidatura pentru 2030.

ADVERTISEMENT

Ultima ediție a Cupei Mondiale, cea din 2022, a fost găzduită în premieră de Qatar, iar marele trofeu a fost câștigat de Argentina. Turneul final din 2026 va avea loc în SUA, Canada și Mexic.

ADVERTISEMENT
Tags: