Fotbal international

Fiul unui sângeros dictator, coleg cu un român! “Venea cu 8 bodyguarzi”

Poveştile lui Paul Codrea despre Al-Saadi Al Gaddafi, fostul său coechipier de la Perugia, sunt incredibile: „Într-o zi ne-a anunţat pe toţi că plecăm la Monte Carlo cu avionul lui privat”.
13.04.2018 | 19:12
Fiul unui sangeros dictator coleg cu un roman Venea cu 8 bodyguarzi

Al-Saadi Al Gaddafi este al treilea fiu din cei 7 (plus două fiice) ai „colonelului” Muammar al-Gaddafi, fostul dictator libian ucis în 2011. Deşi în prezent se află încarcerat şi urmează să fie judecat pentru mai multe crime după ce în 2011 a devenit comandantul Forţelor Speciale Libaneze în timpul Războiului Civil din Libia, Al Saadi Gaddafi a rămas în istorie şi pentru un episod inedit.

Nostalgicii campionatului italian îşi aduc aminte că, în iulie 2003, preşedintele excentric al Perugiei, Luciano Gaucci, îl aducea la echipă pe Saadi Gaddafi (vezi mai jos cum a semnat fiul lui Muammar al-Gaddafi!), care jucase în peste 350 de meciuri în ţara sa natală. După doar câteva luni de la acel moment, Paul Codrea devenea cel mai apropiat confident al libianului.

Paul Codrea l-a avut coleg la Perugia pe fiul dictatorului Gaddafi

„Când am ajuns la Perugia el era deja acolo, practic l-am găsit la echipă. Am jucat împreună vreo patru, cinci luni, pentru că pe la jumătatea campionatului a plecat. Eu am ajuns să mă înţeleg cel mai bine cu el pentru că vorbeam engleză, iar el nu vorbea deloc italiană. Practic îi transmiteam tot ceea ce spuneau antrenorii şi coechipierii. Comunica prin mine cu ceilalţi şi am ajuns să avem chiar o relaţie de prietenie”, rememorează Codrea acea perioadă.

„Nu cred că îşi imaginează cineva că banii erau o problemă pentru el”

Timişoreanul spune că petrecerile date de fiul fostului dictator libian erau exact aşa cum s-ar fi aşteptat lumea să fie petrecerile unui personaj pentru care banii reprezentau ultima problemă a vieţii: „Ieşeam împreună şi în oraş, dar am trăit şi câteva petreceri memorabile cu el. Îţi poţi imagina ce ieşea când mergeai cu el în oraş. Îmi aduc aminte şi acum când Libia şi-a propus să organizeze Campionatul Mondial şi într-o zi ne-am trezit că a luat toată echipa şi ne-a dus la Monte Carlo, cu un avion privat plătit de el, hotel de cinci stele plătit tot de el, iar acolo ne-am trezit la masă cu Naomi Campbell şi cu multe alte vedete. Nu cred că îşi poate imagina cineva că banii erau o problemă pentru el”.

Vouchere de benzină fără număr

Codrea a dezvăluit că o mare dilemă a coechipierilor de la acea vreme era faptul că Saadi Gaddafi ar fi fost de fapt un sponsor ascuns al echipei, jucătorii fiind convinşi că era o utopie ca acesta să primească un salariu normal, la fel ca şi colegii săi. „Toţi ne-am gândit dacă nu era cumva şi sponsor, chiar dacă oficial nu părea să fie nimic, dar aş minţi să spun că pe vremea aia nu ne gândeam la asta. Ştiu însă că ne-a ajutat pentru că era preşedinte la Tam Oil, care era şi sponsorul lui Juventus la acea vreme. Într-o zi a venit şi a dat la toată echipa vouchere pentru benzină. Cât timp am fost coechipieri am mers toţi numai cu voucherele alea, că Perugia era un oraş mic”, îşi aminteşte Codrea şi râde cu poftă.

„Era tehnic, dar nu era de Serie A”

Fostul mijlocaş al naţionalei României a făcut şi o scurtă descriere a jucătorului Gaddafi, dar şi a modului în care acesta trata antrenamentele: „Era un jucător destul de tehnic, dar clar nu era un jucător de serie A. Prin liga a treia din Italia ar fi avut loc, însă, fără probleme. Nu prea avea forţă, dar fotbalul era doar o mare pasiune pentru el. Mai avea momente când nu ştia nimeni nimic de el (râde), dar în principiu să ştii că se ţinea de antrenamente. Executa tot ce i se spunea. Nu avea ifose sau figuri şi se purta ca orice alt coleg din echipă”.

„Venea tot timpul cu vreo 8 bodyguarzi, era însoţit de ei chiar şi la masă”

Codrea spune că la acea vreme nimeni nu bănuia de ce urma să fie acuzat Saadi Gaddafi, tocmai pentru că dădea impresia că ar fi diferit faţă de cei din familia sa. „El părea un băiat foarte paşnic. Era aşa mai boem, se ocupa cu sportul, era chiar Ministrul Sportului în Libia. Fraţii lui păreau mai implicaţi în alte domenii, ştiu că unul dintre ei era şeful armatei, altul şeful poliţiei. Saadi era mai mult cu distracţia şi cu viaţa frumoasă. Despre alte lucruri îţi dai seama că nu vorbeam. În momentele acelea el era foarte liniştit pentru că regimul tatălui său era încă la putere, nu existau niciun fel de probleme”, spune Codrea, care nu uită că eterna rezervă a Perugiei era flancată în permanenţă de o armată de gărzi de corp.

Venea tot timpul cu vreo 8 bodyguarzi, era însoţit de ei chiar şi la masă, dar parcă îi asimilasem cumva pentru că ştiam cine ne este coechipier şi ce pericole erau. Era impresionant uneori să vezi desfăşurarea de forţe, dar dacă îl vedeai cum venea îmbrăcat la antrenament parcă lăsa senzaţia că îşi luase hainele din bazar. Nu lăsa impresia că este multimiliardar. Avea totuşi două Lamborghini şi venea cu schimbul cu ele la antrenamente”.

A jucat un singur meci, cu marea sa dragoste Juventus

Saadi Gaddafi şi-a împlinit marea dorinţă spre sfârşitul campionatului 2003-2004, antepenultima etapă, când a apucat să evolueze pe finalul meciului chiar împotriva echipei sale de suflet, Juventus Torino: „Ştiu că a intrat într-un meci pe final de sezon, chiar cu Juventus, pe care i-am şi bătut atunci. El era chiar mare fan Juventus şi a jucat în ultimele 15 minute, îmi aduc aminte şi acum cât de fericit era atunci. Toată această poveste a avut loc pentru că preşedintele nostru era un mare excentric. Îşi dorea chiar să fim prima echipă în care evoluează o femeie, dar de multe ori avea şi ochi pentru jucători buni. Aşa l-a descoperit şi pe sud coreeanul Ahn, care a şi fost dat afară după ce a făcut un Mondial foarte bun şi a eliminat Italia”. Şi Codrea râde iarăşi, luminat de amintirile unei perioade foarte „însorite” din viaţa sa. Vezi mai jos debutul lui Saadi Gaddafi în Serie A, la minutul 2:30.

A mai fost la Udinese şi Sampdoria

În ceea ce-l priveşte pe Al-Saadi Al Gaddafi, după acel meci a fost depistat pozitiv la un control antidoping, dar după o suspendare de un an a semnat un nou contract cu Udinese (1.07.2005-1.07.2006), pentru care a jucat 10 minute împotriva lui Cagliari şi a fost rezervă cu Treviso în finalul sezonului. Iar la ultima sa echipă din Serie A, Sampdoria Genova (1.01.2007-1.07.2007), n-a mai prins nici măcar odată banca de rezerve… După care a abndonat cariera de fotbalist profesionist.

Un lucru important de menţionat este faptul că Paul Codrea este pe deplin conştient ceea ce a însemnat regimul lui Gaddafi în Libia şi beneficiile de care se bucurau fiii acestuia, dar fostul mijlocaş al naţionalei a acceptat invitaţia FANATIK.RO de a creiona unul dintre personajele care a creat discuţii interminabile atunci când a fost adus în fotbalul italian. „Nu vreau să emit eu judecăţi pentru că sunt alţii care trebuie să facă asta. Ştim cu toţii ce a făcut familia lui, dar eu am încercat să vă povestesc ceea ce mai îmi aduc aminte despre el”, a conchis Codrea.

Al Saadi Gaddafi, 44 de ani

– S-a născut pe 25 mai 1973, la Tripoli, Libia

– Pe când juca în Libia, tatăl său a dat o directivă prin care era interzisă pronunţarea numelui oricărui jucător de fotbal la televizor în afara numelui fiului său. Ceilalţi jucători erau individualizaţi prin… numărul de pe tricou!

– A fost expulzat în 2011 după ce se refugiase în Nigeria, unde ceruse azil poltic

– În 2015 au apărut mai multe imagini în care acesta era torturat într-o închisoare din Libia

– Maradona a fost consultantul său personal, iar atletul Ben Johnson antrenorul personal în perioada în care a jucat în Serie A