Fotbal intern

Codrea, tranşant în privinţa petrecăreţilor de la Dinamo: “Aş fi tăiat în carne vie”

Un jucător cu o atitudine exemplară de-a lungul carierei, fostul internaţional Paul Codrea, acum antrenor la Ghiroda în liga a treia, spune că la echipa sa nu permite derapaje de comportament, aşa cum s-a întâmplat la Dinamo sau la FCSB cu Alibec.
08.11.2017 | 12:13
Codrea transant in privinta petrecaretilor de la Dinamo As fi taiat in carne vie
Paul Codrea a renunţat devreme la cariera de jucător şi, ajuns la 36 de ani, are deja experienţă în antrenorat şi meciuri pregătite la liga a cincea, a patra şi acum la a treia.
 
Fostul internaţional român, cu aproape 100 de meciuri jucate în prima ligă din România şi 200 de partide în Italia, este pe banca tehnică a celor de la ACS Ghiroda, formaţie la care are ambiţii mari.
 
“Am început din liga a cincea, uşor, uşor urc.  La Ghiroda dispunem de condiţii foarte bune, ne pregătim în nocturnă pentru că avem mulţi băieţi care lucrează şi n-ar fi posibil antrenamentul pe timp de zi. Sper să progresez şi eu şi echipa. Suntem în  primul an la liga a treia, nu ştiam despre ce e vorba, dar începem să ne acomodăm şi încercăm să formăm o echipă de perspectivă” , spune Paul Codrea, antrenorul bănăţenilor de la ACS Ghiroda.
 
Fotbalul din primul eşalon se vede cu alţi ochi din liga a treia, iar ultima peripeţie a jucătorilor de la Dinamo, care au băut în hotel până dimineaţa înaintea unui meci, i-a întărit convingerea antrenorului că lucrurile bune se fac doar ”cu biciul”.
 
“Dacă aş fi fost în situaţia celor de la Dinamo, aş fi exigent.  Dacă permiţi o dată, există riscul să mai se întâmple şi a doua oară. Aş tăia în carne vie, chiar dacă iniţial grupul ar pierde, pe termen lung ar avea de câştigat. Actele de indisciplină  nu-şi au rostul în sport. Am jucat în Italia atâţia ani şi acolo nu se tolerează nimic. Cei de la Dinamo au greşit o dată, s-a întâmplat şi a doua, este de ajuns”, a precizat tehnicianul, apoi a punctat şi capitolul la care el mai are de lucrat vizavi de astfel de situaţii.
“Cred că îmi lipseşte un pic răutatea ca antrenor. Este nevoie în România să ţii jucătorii în frâu. Dacă nu dai cu biciul, este greu. În străinătate este altfel, dar mă adaptez”, a mai spus Codrea .
 
Paul Codrea, sfaturi pentru selecţionerul Contra
Paul Codrea şi noul selecţioner al României, Cosmin Contra, sunt prieteni buni din adolescenţă. Tocmai de aceea, antrenorul de la Ghiroda şi-a permis să-i dea lui „Guriţă” câteva sfaturi vizavi de munca la care s-a înhămat: Eu şi Cosmin ne ştim de mici, suntem şi vecini la Timişoara. Nu-i va fi deloc uşor la naţională. Moşteneşte o situaţie complicată, nu suntem în cel mai bun moment, dar asta nu înseamnă că nu vom reuşi pe viitor. Toate naţionalele au probleme, vedem cazul Olandei, care ratează al doilea turneu final consecutiv.
Cosmin trebuie să fie inspirat, să muncească şi să transmită un pic din răutatea pe care o avea ca jucător. Nu avem fotbalişti de valore mondială, nu avem un jucător pe care să-l vindem 10-15-20 milioane de euro. Cu forţa grupului şi entuziasm trebuie să compensăm diferenţa de valoare. Fără motivaţie suntem mult în spate şi aici intervine mâna lui Cosmin, să-i motiveze pe jucători” .
 
Visează să antreneze în Italia
Paul Codrea a renunţat la cariera de fotbalist pentru cea de antrenor în 2013, şi, de atunci, gândul său a zburat către campionatul în care a jucat cel mai mult, Serie A. Fostul mijlocaş ştie însă e mult până departe, aşa că vrea să facă toţi paşii ”ca la carte”, calculaţi: “Obiectivul meu este să mă impun pe plan local, apoi să fac pasul spre Occident. M-aş vedea în Italia, dar trebuie să reuşesc aici, ca să pot antrena apoi acolo. Ca stil de joc, îmi place ca echipa mea să aibă o posesie prelungită, să nu joace la întâmplare. Bine, contează enorm şi ce jucători ai la dispoziţie, pentru că la liga a treia este mai greu, dar măcar încercăm să avem o idee de joc”.
 
Deşi este încă tânăr,  Codrea nu regretă că s-a lăsat de fotbal devreme şi-i priveşte cu admiraţie pe colegii lui de generaţie care încă mai evoluează chiar şi în prima ligă. “Mă mai bag să joc cu băieţii doar la miuţe, m-am gândit să mai joc, dar aş lua locul unui tânăr şi n-are rost să fac aşa ceva. Dacă m-am retras acum 4-5 ani, este greu să mă reapuc acum. Eu am făcut altă alegere şi nu regret nimic”, spune antrenorul de la Ghiroda.
Tags: