News

Paul Pogba pleacă iar de la Manchester United. Suma uriașă investită de „diavoli” într-o dezamăgire

08.12.2020 | 21:26
Paul Pogba pleaca iar de la Manchester United Suma uriasa investita de diavoli intro dezamagire
ADVERTISEMENT

Francezul Paul Pogba a fost în curtea lui Manchester United încă din 2009. Numai că Ferguson l-a lăsat să plece la Juventus în 2012, iar „diavolii” au plătit enorm pentru o revenire caracterizată de deziluzii. Timpul francezului pe Old Trafford se apropie acum de final. 

Pogba nu va mai rămâne la Manchester United, iar anunțul a fost făcut chiar de către impresarul fotbalistului, celebrul Mino Raiola. Opțiunile pentru campionul mondial nu sunt limitate, dar experiența de la Manchester United va rămâne o amintire mai degrabă dezamăgitoare pentru toate părțile implicate în această relație.

ADVERTISEMENT

Mijlocașul s-a întors pe Old Trafford în 2016, fiind considerat un pilon de bază în vederea construirii unei noi generații de campioni la un club ce suferea după retragerea lui Sir Alex. Patru ani mai târziu, United pare să se afle în aceeași situație.

Paul Pogba pleacă de la Manchester United. A fost acuzat de Sir Alex Ferguson de lipsă de respect

În 2009, un tânăr francez de doar 16 ani se muta la Manchester și lăsa Le Havre pentru unul dintre cele mai mari cluburi din întreaga lume. Încă pe cai mari, după două finale de UEFA Champions League consecutive, dintre care una câștigată, Manchester United avea încredere oarbă în deciziile „zeului” Ferguson. Iar alegerile scoțianului erau greu de contestat, având în vedere că acesta a fost omul care a schimbat pentru totdeauna istoria clubului de pe Old Trafford. Cu Ferguson la conducere, Man. United a depășit-o pe Liverpool în clasamentul celor mia multe titluri de campioană a Angliei, iar succesul era ceva obișnuit pentru fanii „diavolilor”.

ADVERTISEMENT

Anii au trecut, tânărul Paul Pogba a evoluat foarte bine pentru juniorii lui United, iar în 2011 a făcut chiar pasul către echipe mare. Pe parcursul sezonului 2011-2012, francezul a evoluat de trei ori, însă nu l-a convins pe Ferguson că merită să rămână la club. Neîncrederea scoțianului l-a determinat pe Pogba să nu vrea să își prelungească înțelegerea cu United. El era sigur că nu va primi șanse suficiente la prima echipă și a decis să își caute un nou club. Sau cel puțin așa susținea francezul. Interesul lui Juventus a picat la țanc, iar Pogba nu a ezitat să accepte chemarea italienilor. Decizia sa nu i-a picat deloc bine lui Ferguson, cel care l-a acuzat că avea de mult o înțelegere cu Juve.

„Mintea lui era setată pe Juventus deja de multă vreme, din câte știu. E dezamăgitor, nu ne-a arătat niciun pic de respect, dacă e să fiu onest. Cu atitudinea asta, sunt foarte bucuros că nu mai e aici. Că nu mai e lângă mine, cel puțin”, spunea atunci Ferguson. Același manager scoțian considera că vina era și a lui Mino Raiola pentru atitudinea francezului. De altfel, Sir Alex bănuia că strategia de a nu-și prelungi contractul i-a fost sugerată lui Pogba de către impresarul său, pentru ca mijlocașul să poată pleca gratis la Juventus: „Paul avea contract pe trei sezoane, cu opțiune de prelungire pe încă un an. Toată lumea era încântată de ideea de prelungire, însă Raiola a intrat în scenă și totul s-a transformat într-un fiasco. Nu ne înțelegeam deloc cu el”, scria Sir Alex în cartea Leading.

ADVERTISEMENT

Din cauza impresarului sau nu, Paul Pogba pleca în 2012 la Juventus și dădea startul unei perioade de opt ani extrem de tulbure. Plină de reușite, dar și de controverse, această perioadă l-a transformat pe Pogba într-unul dintre cei mai criticați fotbaliști din Europa. Ajuns gratis la Juve, el se impunea rapid într-o echipă plină de vedete, iar colaborările cu Antonio Conte și Massimiliano Allegri se dovedeau a fi un mare succes. Sub conducerea celor doi manageri, Pogba câștiga de patru ori la rând titlul în Serie A, două Cupe ale Italiei și tot atâtea Supercupe. În 2013, el era numit câștigătorul trofeului UEFA Golden Boy, iar în 2015 juca finala UEFA Champions League, pe care o pierdea cu 1-3 în fața Barcelonei. Aventura la Juventus avea să dureze până în 2016, când…

Francezul se întorcea în mod spectaculos pe Old Trafford. Sumă de transfer uriașă, salariu pe măsură

Manchester United se decidea să îl readucă. În vara lui 2016, conducerea de pe Old Trafford plănuia să readucă echipa pe culmile gloriei la nivel intern, dar și în Europa. Iar „diavolii” credeau că al doilea pas necesar ar fi repararea unei mari erori din trecut. Primul a fost aducerea lui Jose Mourinho, portughezul care făcuse istorie pentru rivala Chelsea. După Mourinho, a venit pe Old Trafford și Paul Pogba. Nu mai puțin de 105 milioane de euro plăteau „diavolii” pe un fotbalist pe care îl lăsaseră să plece gratis cu doar patru ani în urmă. Pentru a-i răni și mai mult orgoliul lui Ferguson, 27 de milioane dintre acestea aveau să poposească în contul detestatului Raiola. Cheltuiala, în schimb, era în întregime a lui Manchester United.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 105 milioane de euro plătite ca sumă de transfer, United îi oferea lui Pogba și un salariu absolut colosal. Francezul era plătit cu 220.000 de lire sterline pe săptămână, net. Adică 400.000 de lire brut. Mai exact, clubul Manchester United achita săptămânal 440.000 de euro. Un an de Paul Pogba îi costa pe diavoli aproximativ 21.120.000 de euro. Iar contractul francezului era pe cinci ani, cu opțiune de prelungire pe încă un sezon. Așadar, mijlocașul cu numărul 6 avea să îi coste pe cei de la United nu mai puțin de 126.720.000 de euro doar pe parte de salariu. Plus eventuale bonusuri de performanță.

Numai că performanță nu prea a fost. Cu Pogba în echipă, Manchester United reușea un singur sezon bun. Chiar primul al francezului pe Old Trafford și primul și al lui Jose Mourinho. Ediția 2016-2017 îi aducea lui United un trofeu al Cupei Ligii, trofeul Europa League și locul 2 în Premier League, performanță nemaivăzută de pe vremea lui Sir Alex Ferguson, retras în 2013. Cu toate acestea, Pogba atrăgea destule critici din partea pretențioșilor analiști englezi, care în considerau leneș și mult prea excentric pentru un om care ar fi trebuit să readucă mentalitatea de campion la Manchester United. Deși a avut statistici destul de bune și a fost, constant, cel mai bun pasator al echipei, Pogba nu a reușit niciodată să convingă toți oamenii din jurul lui Manchester United că este demn de statutul care i-a fost atribuit sau de banii care s-au cheltuit pentru el.

  • 105.000.000 de euro a plătit Manchester United pentru Pogba în 2016
  • 21.120.000 de euro achită anual „diavolii” pentru salariul francezului
  • 126.720.000 de euro este investiția totală a clubului în jucător, pentru șase ani de contract
  • 232.000.000 de euro ar fi o investiție totală aproximativă făcută de United în Pogba
  • Două trofee a cucerit clubul de la revenirea francezului, ambele în 2017

Încă o plecare de pe Old Trafford. Își pot amortiza investiția?

Cu doar o zi înaintea meciului dintre RB Leipzig și Manchester United, decisiv pentru calificarea „diavolilor roșii” din faza grupelor Ligii Campionilor, impresarul Mino Raiola a anunțat că Pogba va pleca din nou de pe Old Trafford. Asta deși contractul său este valabil până în 2022, având în vedere clauza de prelungire cu un an pe care clubul deja a activat-o în mod unilateral. Dacă o plecare a internaționalului francez nu ar fi neapărat o surpriză, având în vedere că acesta a declarat în repetate rânduri că visează să evolueze pentru Real Madrid sau chiar să joace din nou la Juventus, momentul anunțului este unul dezamăgitor pentru suporterii „diavolilor”. Considerată capitală pentru viitorul pe termen scurt al clubului, calificarea în 16-imile UCL ar putea fi periclitată de un nou scandal în centrul căruia este Paul Pogba.

„Pot spune că s-a terminat pentru Paul Pogba la Manchester United. Trebuie să schimbe echipele, să schimbe aerul. Știu că are un contract valabil până în vara lui 2022, dar cred că cea mai bună soluție pentru ambele părți este ca vânzarea să se petreacă în următoarea fereastră de transferuri. Altfel, clubul știe că riscă să îl piardă gratis, mai ales că dorința jucătorului nu este în niciun caz aceea de a-și prelungi înțelegerea”, a anunțat Raiola pentru Tuttosport, citat de Daily Mail.

În aceste condiții, campionul mondial din 2018 nu poate decât să aștepte ca presiunea impresarului să lucreze în favoarea sa, iar cluburile interesate să fie atrase de acest anunț. Din nefericire pentru francez, sunt vremuri grele în întreaga lume și pare greu de crezut că Real Madrid sau Juventus ar fi dispuse să ofere sume colosale pentru un jucător care a alternat destul de frecvent evoluțiile bune cu cele dezamăgitoare. Totuși, valoarea lui Pogba este incontestabilă și francezul poarte argumenta că un mediu în care n-au excelat nici Jose Mourinho, Angel Di Maria, Memphis Depay, Alexis Sanchez sau Henrikh Mkhitaryan este mai degrabă de blamat pentru insuccesele sale. Indiferent de ce se va întâmpla în vara viitoare, Pogba rămâne o investiție mult prea mare pentru United, aproape deloc rentabilă, iar „diavolii” nu pot decât să spere că se va găsi un club dispus să îi ajute să o amortizeze.

ADVERTISEMENT
Tags: