Sport

Paula Ivan deţine şi azi recordul olimpic la 1500 de metri! S-a pregătit în salină pentru întreceri

Paula Ivan deţine şi astăzi recordul olimpic în proba de 1500 de metri, performanţă reuşită la JO de la Seul, din 1988. Printre metodele de pregătire, se număra şi alergatul în salină.
29.05.2021 | 21:34
Paula Ivan detine si azi recordul olimpic la 1500 de metri Sa pregatit in salina pentru intreceri
Paula Ivan deţine şi azi recordul olimpic la 1500 de metri! S-a pregătit în salină pentru întreceri
ADVERTISEMENT

În episodul cu numărul 74 din seria “Olimpicii României” aflăm povestea Paulei Ivan, singura româncă deţinătoare a unui record olimpic în atletism. A obţinut două medalii la Jocurile Olimpice, ambele la Seul, în 1988.

Paula Ivan, deţinătoarea unicului recordului olimpic românesc la atletism! A început sportul la Bucureşti

Paula Ivan s-a născut pe 20 iulie 1963 în localitatea Herăşti, din judeţul Giurgiu. Însă, a început să practice atletismul în Bucureşti, la Clubul Sportiv Şcolar 190. Ulterior s-a specializat pe probele de semifond şi fond, avându-l ca antrenor pe Ion Puică, soţul atletei Maricica Puică.

ADVERTISEMENT

Legitimată la CS Olimpia Bucureşti, a câştigat 6 titluri naţionale. În anul 1984 a stabilit un nou record mondial şi european în sală la 1500 de metri, iar în 1989 a doborât recordul mondial în proba de o milă.

Paula Ivan deţine şi azi recordul olimpic la 1500 de metri! S-a pregătit în salină pentru întreceri
Paula Ivan deţine şi azi recordul olimpic la 1500 de metri! S-a pregătit în salină pentru întreceri

Antrenamente în salină: “Lucrul în salină avantajează, ne-a ajutat mai mult la respirație”

La Campionatele Mondiale de cros din 1985 a făcut parte din echipa medaliată cu bronz, iar în 1989 a cucerit titlul european în sală la 1500 de metri. În 1988 şi 1989 a fost atleta anului în probele de 1500 şi 3000 de metri.

ADVERTISEMENT

Printre metodele de pregătire ale Paulei Ivan era şi alergatul în salină, la sugestia antrenorului Ion Puică: “Ne antrenam în salină la Slănic Prahova. Nu eu am ales așa, ci domnul Puică a ales salina, pentru că ne avantaja pe noi, alergătorii de semifond. Aveam un traseu, acolo, la salină, un tur pe o distanță mai mare și eram protejați de vânt, de ploaie.

Lucrul în salină avantajează, ne-a ajutat mai mult la respirație. Dar, ne-am pregătit și la Poiana Brașov sau la Băile Felix, unde aveam platoul la dispoziție – să tot alergi!”, a spus Paula Ivan într-un interviu pentru Eurosport.

ADVERTISEMENT
Paula Ivan
Paula Ivan

Argint în proba de 3000 de metri de la JO de la Seul!

A participat la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, Seul 1988. Jurnaliştii străini au caracterizat cariera Paulei Ivan drept “una decentă, nu remarcabilă” până la Jocurile Olimpice din 1988 când atleta din România a reuşit performanţe impresionante.

În proba de 3000 de metri, Paula Ivan a câştigat medalia de argint, încheind cursa la mai puţin de o secundă de câştigătoarea Tetyana Samolenko din URSS, cu un timp de 8 minute, 27 de secunde şi 15 sutimi. Podiumul a fost completat de Yvonne Murray din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

A spulberat concurenţa în proba de 1500 de metri! Record olimpic care rezistă şi azi

Avea să obţină cea mai importantă performanţă a carierei în proba de 1500 de metri. A spulberat pur şi simplu concurenţa şi a scos un timp extraordinar: 3:53.96, care este şi astăzi record olimpic.

Următoarele clasate, Laimutė Baikauskaitė şi Tetyana Samolenko, ambele din URSS, au venit la peste 6 secunde de învingătoare. A fost o cursă remarcabilă, al cărui timp record rezistă şi în acest moment. Doina Melinte a încheiat pe locul 9 în finală.

VEZI VIDEO CURSA FABULOASĂ A PAULEI IVAN:

A revenit în activitate după 7 ani!

S-a retras iniţial din activitate în anul 1991, însă a revenit 7 ani mai târziu pe pistă, în 1998. După o nouă pauză, a mai avut o revenire, de această dată în anul 2000 şi a alergat în mai multe reuniuni atletice.

După retragerea din activitate a devenit antrenor. Din anul 2002 este cadru universitar şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Spiru Haret.

  • 57 de ani are Paula Ivan
  • 33 de ani au trecut de la recordul olimpic stabilit la Seul, cel care rezistă şi azi

 

ADVERTISEMENT