Sport

Pawn stars Botez! Surorile șahiste care au cucerit America prin frumusețea lor. Foto

Alexandra și Andrea Botez, născute în SUA, respectiv Canada, din părinți români, sunt noua senzație a șahului. Cele două surori au peste 1 milion de urmăritori pe Twitch și Youtube
31.05.2023 | 09:36
Partidele dintre surorile Botez atrag foarte multă lume de fiecare dată. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Best Chess Streamers 2022 și mari favorite pentru același titlu în 2023. Colaborare cu Hikaru Nakamura și partide online împotriva lui Magnus Carlsen. Surorile Alexandra și Andrea Botez trăiesc visul american, iar ascensiunea lor face și șahul din ce în ce mai popular peste ocean. În schimb, în România, turneul Superbet Chess Classic 2023 a adus cei mai buni jucători ai lumii, inclusiv campionul mondial. FANATIK a realizat un interviu eveniment cu Garry Kasparov, cel mai mare sahist din toate timpurile.

Cine sunt frumoasele și amuzantele surori Botez, șahistele care au cucerit lumea

Familia Botez s-a mutat în SUA înainte de 1990, iar Alexandra avea să se nască în 1995, la Dallas. Ulterior, cu toții aveau să se mute în Canada, la Vancouver. Acolo unde, în 2002, s-a născut și Andrea. Perioadă în care Alexandra lua deja primele lecții la clubul de șah al comunității românești din Vancouver, sub pregătirea antrenorului Valer Eugen Damian. Alexandra s-a dovedit un real talent și a câștigat numeroase titluri în Canada și SUA. A venit și titlul de Maestru FIDE, iar în 2016 atingea cel mai bun ELO al carierei, 2092.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, progresul ei a stagnat în condițiile în care s-a concentrat în special pe streaming. Andrea a făcut și ea cursuri de șah și este o jucătoare foarte bună. Chiar dacă nu a reușit să se apropie de performanțele Alexandrei. În concluzie, pe tabla de șah nu sunt chiar invincibile. Dar poate că acest lucru le-a ajutat să ajungă mai repede la fanii care sunt abia la faza de inițiere în sportul minții. Pe deasupra sunt frumoase și amuzante, alte atuuri în această lume dură a streamingului

În SUA, șahul intrase oarecum într-un con de umbră în anii 2000. Nebunia din perioada Fischer a dispărut ușor, ușor, în special pentru că SUA nu a mai produs jucători de nivel top. Fabiano Caruana, care în 2018 a luptat cu Magnus Carlsen pentru titlul mondial, a readus ceva interes în SUA pentru sportul minții. Cu atât mai mult cu cât Fabi a fost atât de aproape să îi ia coroana norvegianului. Au fost doar remize în porțiunea de șah clasic, iar Magnus se impunea în cele din urme la departajarea prin șah rapid.

ADVERTISEMENT

Pandemia și „Queen’s Gambit” le-au ajutat să devină reginele șahului pe Twitch

Creșterea interesului pentru șah în SUA a fost speculată perfect de serialul „Queen’s Gambit”. Deși mai degrabă criticat în primă fază de comunitatea șahistă, considerat ușor nerealist, serialul a ajutat enorm la popularizarea sportului minții. În special în SUA. Iar surorile Botez au apărut exact la momentul oportun pentru cei care se îndrăgostiseră de Beth Hamroun, personajul principal din îndrăgita serie.

Și, pentru a sublinia evidentul, nici nu este prea greu să te îndrăgostești de surorile Botez. Frumoase, extrem de sociabile și mereu cu vorbele la ele, Alexandra și Andrea au oferit o altă viziune asupra lumii șahului, pe care mulți o considerau elitistă și intangibilă.

ADVERTISEMENT

În 2020, anul în care „Queen’s Gambit” a făcut furori, canalul de Twitch al surorilor Botez a explodat. De la 73.000 de următori în luna mai până la peste 500.000 în decembrie. Absolut impresionant dacă ținem cont că, până la urmă, cele două vorbeau doar despre… șah. Culmea, pandemia a dat o mână de ajutor. Blocați în case, mulți oameni au găsit timpul necesar pentru a da o șansă șahului. Iar frumoasele Alexandra și Andrea aveau toate armele pentru a-i ține lipiți de monitoare.

Îl învață cum să mute regele și regina pe „Muntele” din „Game of Thrones”

Cu o popularitate în plină ascensiune, Andrea și Alexandra au început să fie din ce în ce mai vizibile. Interviu în „New York Post” și apariție pe BBC au fost pași care au venit cât se poate de firesc pentru cele două surori. Și din nou au primit ajutor de la un serial de mare impact. „Muntele”, celebru pentru rolul său din „Game of Thrones”, și-a fixat ca obiectiv să îl bată pe Hikaru Nakamura.

ADVERTISEMENT

Un plan prea îndrăzneț având în vedere că se referea la jocul de șah, dar perfect pentru a face un adevărat show. Iar cine puteau fi cele mai bun antrenoare pentru asta dacă nu Alexandra și Andrea Botez? Din nou, popularitatea celor două surori cu părinți români a crescut considerabil.

Publicul a fost încântat de partidele online în care „Thor” Bjornsson își arăta cunoștințele despre șah, iar Andrea mușchii. În cele din urmă, Alexandra și Andrea chiar au ajuns să realizeze mai multe streamuri alături de Hikaru Nakamura, de departe cel mai apreciat șahist din lume în ceea ce privește activitatea online.

Victorie împotriva lui Magnus Carlsen pe stream! Da, asta chiar s-a întâmplat!

Dar un lucru este clar, dacă vrei popularitate în șah ai nevoie de Magnus Carlsen! Norvegianul este poate cel mai bun șahist din toate timpurile și cu siguranță cel mai carismatic dintre campionii mondiali. În unul din numeroasele sale streamuri, Magnus Carlsen a primit un pont de la un urmăritor: „Alexandra Botez este online, provoac-o la o partidă de șah!”.

Magnus a acceptat imediat ideea și doar câteva minute mai târziu confruntarea era pregătită. Pentru a-i da o șansă Alexandrei, Magnus a jucat cu doar 30 de secunde pe ceas, în vreme ce Alexandra a primit 5 minute. Primele două partide au mers clar în favoarea campionului mondial, inclusiv cu o regină făcută cadou de Alexandra. Apoi lupta s-a încins!

Un premove greșit, făcut din dorința de a juca mai repede, l-a lăsat pe Magnus fără un cal în partida 3. Campionul mondial a reușit să revină și a câștigat în cele din urmă. S-a făcut 6-0, incluzând aici și o victorie a norvegianului cu mai puțin de două secunde rămase pe ceas. În partida 7, însă, Alexandra s-a apărat mai precis și a câștigat în cele din urmă la timp. Magnus ar mai fi avut nevoie de câteva secunde pentru a da mat. Un strigăt de bucurie al Alexandrei și peste 1 milion de vizualizări în doar câteva zile.

Andrea Botez a făcut spectacol în ring într-o partidă de șah-box!

Înainte ca Alexandra să obțină victoria spectaculoasă în fața lui Magnus, Andrea a făcut spectacol în ring. O partidă de șah-box care a fost urmărită cu sufletul la gură de americani. A înfruntat-o pe Dina Belenkaya, Women Grand Master, o jucătoare clar mai bună decât ea. Doar că după o primă rundă de două minute de șah a urmat o rundă de box.

La care Andrea s-a dovedit clar mai tare. A fost o luptă la limită în cele din urmă. Andrea nu a reușit să o facă KO pe Dina în timp util și a fost făcută mat de adversară pe tabla de șah. Dar Andrea a contestat rezultatul pentru că Dina pur și simplu fugea pe ring în timpul rundelor de box.

Și a și fost ajutată de arbitru, care a întrerupt prea des lupta în momentele în care Dina era aproape de a ceda. Controverse, box, șah, toate ingredientele pentru milioane de vizualizări! Iar cu surorile Botez în plină ascensiune pe stream, șahul este pe zi ce trece mai atractiv.

Pawn (pion) star! Așa a fost etichetată Andrea Botez de tabloidul britanic The Sun într-un articol publicat în februarie 2023. Britanicii au catalogat-o drept cea mai sexy jucătoare de șah din lume.

  • 19 milioane de vizualizări au strâns până acum filmulețele de șah de pe canalele social media „Botez Live”
  • 1,2 milioane de dolari este averea estimată a familiei Botez, datorită popularității dobândite online cu ajutorul șahului
ADVERTISEMENT