News

Prima pastilă pentru tratarea Covid-19, autorizată în SUA. Reduce riscul de spitalizare cu aproape 90%

Paxlovid, un medicament creat de către compania Pfizer, este primul medicament creat special combaterii Covid-19, urmând să fie disponibil sub forma unor pastile.
22.12.2021 | 23:31
Prima pastila pentru tratarea Covid19 autorizata in SUA Reduce riscul de spitalizare cu aproape 90
ADVERTISEMENT

Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat primul tratament antiviral oral pentru Covid-19, fiind vorba de Paxlovid, un medicament sub formă de comprimate produs de către compania Pfizer, informeamă CNN.

Aceasta este prima pastilă împotriva Covid-19 autorizată pentru uzul persoanelor bolnave, aflate la domiciliu, într-un stadiu al infecției care nu necesită spitalizare.

ADVERTISEMENT

Paxlovid combină o nouă substanță antivirală, intitulată nirmatrelvir, cu una mai veche, ritonavirul.

Paxlovidul va  putea fi distribuit imediat în SUA

Săptămâna trecută, Pfizer a dat publicității rezultatele testelor care au arătat că tratamentul reduce riscul de spitalizare sau moarte cu 89%, dacă este administrat persoanelor cu risc mare la infecție încă din primele zile de la apariția simptomelor.

ADVERTISEMENT

Autorizarea de astăzi a Paxlovid reprezintă un alt exemplu uimitor în privința modului în care știința ne va ajuta să învingem finalmente această panedemie care, chiar și la doi ani de la apariție, continuă să perturbeze și să devasteze vieți în toată lumea. Această terapie inovatoare, care reduce semnificativ spitalizările și decesele și care poate fi utilizată acasă, va schimba modul în care tratăm Covid-19 și, sperăm, că va contribui la reducerea presiunii asupra sistemului sanitar”, a declarat președintele Pfizer Albert Bourla.

Compania Pfizer este pregătită să înceapă  livrările în SUA imediat pentru ca Paxlovid să ajungă cât mai repede la pacienți”, se mai spune în comunicatul citat.

ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, administrația Biden a anunțat că va cumpăra medicamentele necesare pentru tratarea a 10 milioaane de cazuri, pentru aproape 5,3 miliarde de dolari. Un tratament de cinci zile cu Paxlovid include câte trei pastile luate de două ori pe zi.

Președintele Biden a spus că este încurajat de „datele promițătoare” de la Pfizer spunând că medicamentul „va marca un pas înainte semnificativ pe drumul de ieșire din pandemie”.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a spus că Paxlovid poate fi un instrument puternic în lupta împotriva virusului, dar a subliniat că vaccinarea rămâne cel mai important mijloc de a salva vieți.

Concomitent, și compania Merck a solicitat autorizarea de urgență pentru produsul său antiviral, molnupiravir. Consilierii FDA au recomandat autorizarea printr-un vot foarte strâns, de 13 la 10, la sfârștul lunii noiembrie, după ce datele au arătat că reduce riscul de spitalizare sau moarte la pacienții cu risc ridicat cu 30%. Procentajul era mic decât datele anterioare care sugerau o eficiență de 50%. FDA încă nu a anunțat dacă va autoriza acest tratament.

Până acum, singurul antiviral aprobat de FDA  pentru tratamentul Covid-19 este remdesivirul, comercializat sub numele de Veklury, însă acesta este administrat doar intravenos.

ADVERTISEMENT