News

Paxlovid, pastila anti-Covid de la Pfizer, a fost aprobată de EMA. Ce pacienți primesc medicamentul

Joi, 27 ianuarie, Agenția Europeană Medicamentului (EMA) a anunțat că a aprobat Paxlovid, o pastilă Pfizer anti-Covid care se administrează pe cale orală.
27.01.2022 | 20:14
Paxlovid pastila antiCovid de la Pfizer a fost aprobata de EMA Ce pacienti primesc medicamentul
ADVERTISEMENT

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat joi, 27 ianuarie, pastila anti-Covid produsă de Pfizer, Paxlovid, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției medicale.

La finele anului trecut, gigantul farmaceutic american prezenta datele finale ale unui studiu care indicau faptul că tratamentul cu acest medicament reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces în rândul nevaccinaților.

ADVERTISEMENT

EMA a aprobat Paxlovid, pastila anti-Covid de la Pfizer

Prin decizia de joi, Paxlovid devine primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană.

În anunțul de joi, EMA precizează și categoria de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 pentru care se poate administra acest tratament antiviral.

ADVERTISEMENT

”EMA recomandă ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul Covid-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă”, a transmis autoritatea de reglementare europeană, potrivit comunicatului citat.

Statele Unite, Canada și Israel sunt printre țările care au dat deja undă verde tratamentului Pfizer cu pastila Paxlovid.

ADVERTISEMENT

După anunțul EMA, Comisia Europeană trebuie să autorizeze în mod oficial medicamentul, dar aceasta este o procedură care durează de obicei ore sau zile.

”Paxlovid este primul antiviral administrat pe cale orală. El are potențialul de a face o diferență reală pentru persoanele cu risc ridicat care se îndreaptă spre forme severe de Covid-19”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2021, Pfizer anunța, având la îndemână rezultatele unui studiu, că tratamentul său experimental (n.r. Paxlovid) pentru Covid-19 au arătat că acesta reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% dacă este administrat adulților cu risc ridicat în câteva zile de la primele simptome.

Paxlovid, șanse minime să ajungă și în România

În ziua în care EMA a aprobat utilizarea Paxlovid, ministrul sănătății de la București, Alexandru Rafila, a spus că autoritățile nu au reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer.

Gigantul farmaceutic ar fi cerut autorităţilor din România crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative, ceea ce ar crea foarte multe rezerve.

”Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (n.r. aducerea Paxlovid), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România.

Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a explicat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în şedinţa de Guvern.

ADVERTISEMENT
Tags: