News

Pastilele Paxlovid produse de Pfizer reduc cu 89% riscul de spitalizare sau deces în rândul nevaccinaților. Studiu

Datele finale ale unui studiu realizat de Pfizer asupra pastilelor Paxlovid indică faptul că acest tratament anti-Covid reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces în rândul nevaccinaților.
14.12.2021 | 17:19
Pastilele Paxlovid produse de Pfizer reduc cu 89 riscul de spitalizare sau deces in randul nevaccinatilor Studiu
ADVERTISEMENT

Compania Pfizer a anunțat marți că studiul final asupra medicamentului său anti-Covid a arătat că acesta are aproape 90% eficacitate în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat.

De asemenea, datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea și împotriva variantei Omicron a coronavirusului, cea care se răspândește rapid în ultima perioadă, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Vești bune de la Pfizer. Pastilele Paxlovid reduc cu 89% riscul de spitalizare sau deces în rândul nevaccinaților

Rezultatele actualizate ale Pfizer pentru tratamentul său experimental pentru Covid-19 au arătat că acesta reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% dacă este administrat adulților cu risc ridicat în câteva zile de la primele simptome, a anunțat compania într-un comunicat de presă emis marți.

Astfel, după o lună de monitorizare, studiul a stabilit că în rândurile celor 697 de persoane care au primit tratamentul s-au înregistrat 5 spitalizări și 0 decese.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, din totalul de 682 de pacienți care au primit placebo, 44 ​​au fost internați, iar 9 au murit. Toți adulții care au participat la studiu erau nevaccinați

Administrat în primele 5 zile de manifestare a simptomelor bolii Covid-19, Paxlovid își menține eficacitatea protecției la un nivel aproape similar, 88%.

ADVERTISEMENT

Studiul a mai indicat faptul că încărcătura virală în cea de-a cincea zi a scăzut de aproximativ 10 ori la cei care au primit combinația de antivirale, comparativ cu cei din grupul placebo.

Date fiind aceste rezultate pozitive, Pfizer speră că acest tratament cu pastile, sub numele Paxlovid, va fi aprobat. Dacă acest lucru se va întâmpla, bolnavii vor putea urma acasă tratamentul, înainte ca boala să evolueze și să fie nevoie spitalizarea. Paxlovid combină un nou medicament antiviral numit Nirmatrelvir și unul mai vechi numit Ritonavir.

ADVERTISEMENT

”Aceste rezultate subliniază potențialul acestui tratament de a salva viețile pacienților în toată lumea, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați”, a declarat Albert Bourla, șeful Pfizer.

Pfizer a anunțat că a transmis aceste ultime date la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), ca parte a cererii în curs de desfășurare pentru autorizarea utilizării în caz de urgență.

Compania Pfizer, optimistă că Paxlovid va funcționa și contra variantei Omicron

Cei de la Pfizer sunt încrezători că acest medicament aflat în fază de studii își păstreze proprietățile inclusiv asupra unor mutații Covid-19 precum Omicron.

Paxlovid blochează o enzimă implicată în replicarea virusului, acționând diferit de vaccinul care vizează proteina spike a virusului, proteină despre care cercetătorii spun că a suferit numeroase mutații în cazul variantei Omicron.

”Variantele care provoacă îngrijorare, precum Omicron, au accentuat nevoia de opțiuni accesibile de tratament pentru cei care contractează virusul. Suntem încrezători că dacă tratamentul va fi autorizat, va putea juca rolul unui instrument esențial în combaterea pandemiei”, a mai spus șeful Pfizer.

ADVERTISEMENT
Tags: