Life

Pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont

08.09.2020 | 07:48
Pe 8 septembrie se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului Traditii si obiceiuri de care trebuie sa tii cont
ADVERTISEMENT

Toamna își intră ușor, ușor în drepturi și aduce cu ea prima dintre sărbătorile noului an bisericesc. Mai precis, credincioșii din întreaga țară celebrează pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, ziua în care se spune că rugăciunile sunt ascultate mai mult ca oricând.

Întreaga învăţătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe poate fi redusă la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară. Faptul că aceasta a dat naștere Domnului Iisus Hristos constituie puntea de legătură dintre umanitate şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu, lucru este făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.

ADVERTISEMENT

E de prisos să mai spunem că într-o zi atât de importantă se respectă cu sfințenie nenumărate tradiții și obiceiuri înrădăcinate încă din cele mai vechi timpuri. Nu ne referim aici doar la slujba din biserică, unde credincioșii se închină la icoana Maicii Domnului.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

În credința populară se spune că în această zi nimeni nu are voie să lucreze. Bărbaţii lasă deoparte orice treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. De asemenea, se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului de cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, a explicat părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, pentru Adevărul.

Este ziua în care gâzele se retrag în pământ

Totodată în această zi se spune că rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. „Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul “Sărbătorile la români”.

ADVERTISEMENT

Pe 8 septembrie se deschide, practic sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat, se jupoaie coaja ulmilor. În plus, se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.

Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în aceasta zi sfântă”, a mai spus părintele Paul Tudorache de la biserica “Sf.Cuvioasa Paraschiva” din Călăraşi.

ADVERTISEMENT

Tot pe 8 septembrie se ține cont de o superstiţie conform căreia riști să atragi asupra ta boli care te pocesc dacă mănânci bucate gătite la foc. Trebuie să aprinzi, în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi să o lași să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune ca este bine sa faci asta pentru sufletele celor decedati.

ADVERTISEMENT