ADVERTISEMENT
Life

Pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont

Autor: Bogdan Solomon | 08.09.2020 | 07:48
Pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont
Pe 8 septembrie sărbătorim Nașterea Maicii Domnului. Sursa foto: doxologia.ro

Toamna își intră ușor, ușor în drepturi și aduce cu ea prima dintre sărbătorile noului an bisericesc. Mai precis, credincioșii din întreaga țară celebrează pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, ziua în care se spune că rugăciunile sunt ascultate mai mult ca oricând.

ADVERTISEMENT

Întreaga învăţătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe poate fi redusă la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară. Faptul că aceasta a dat naștere Domnului Iisus Hristos constituie puntea de legătură dintre umanitate şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu, lucru este făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.

E de prisos să mai spunem că într-o zi atât de importantă se respectă cu sfințenie nenumărate tradiții și obiceiuri înrădăcinate încă din cele mai vechi timpuri. Nu ne referim aici doar la slujba din biserică, unde credincioșii se închină la icoana Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

În credința populară se spune că în această zi nimeni nu are voie să lucreze. Bărbaţii lasă deoparte orice treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. De asemenea, se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului de cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, a explicat părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Este ziua în care gâzele se retrag în pământ

Totodată în această zi se spune că rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. „Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul “Sărbătorile la români”.

Pe 8 septembrie se deschide, practic sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat, se jupoaie coaja ulmilor. În plus, se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.

ADVERTISEMENT

Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în aceasta zi sfântă”, a mai spus părintele Paul Tudorache de la biserica “Sf.Cuvioasa Paraschiva” din Călăraşi.

Tot pe 8 septembrie se ține cont de o superstiţie conform căreia riști să atragi asupra ta boli care te pocesc dacă mănânci bucate gătite la foc. Trebuie să aprinzi, în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi să o lași să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune ca este bine sa faci asta pentru sufletele celor decedati.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!