News

Pe ce cheltuie Gabriela Firea 2,6 miliarde de lei. Scandal și replici dure cu Nicușor Dan

Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, a anunțat joi investiţii de peste 2,6 miliarde de lei pentru a forma angajaţii din sistemul de protecţie a copilului.
09.06.2022 | 12:45
Pe ce cheltuie Gabriela Firea 26 miliarde de lei Scandal si replici dure cu Nicusor Dan
Nicușor Dan și Gabriela Firea continuă războiul pornit la alegerile locale din 2020. Foto: hepta.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a lansat acest anunț în contextul în care poartă un război al declarațiilor cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, care acuză că nu are fondurile necesare pentru buna administrare a Bucureștiului.

Gabriela Firea vrea asistenți maternali și mai bine pregătiți

Gabriela Firea spune că asistenţii maternali bine îi vor ajuta pe copii să aibă un start solid în viață. În acest sens, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat deja o licitaţie publică pentru achiziţia a 15.000 de tablete.

ADVERTISEMENT

Dispozitivele vor ajunge la asistenţii maternal și îi vor ajuta să acceseze mai uşor o platformă de e-learning. Informațiile de acolo îi vor ajuta mai departe să participe la cursuri de formare.

De asemenea, odată parcurse informațiile  pe platforma de e-learning, asistenții maternali vor putea parcurge module de educaţie digitală şi baze de date relevante pentru domeniul protecţiei speciale.

ADVERTISEMENT

Ca ministru al familiei, mi-am propus ca, împreună cu echipa mea, să găsim soluţii pentru copii care, din diferite motive, nu au o familie. Ei trebuie iubiţi şi îngrijiţi şi să aibă aceleaşi şanse în viaţă, chiar dacă se află în grija statului.

Finanțarea este asigurată și de UE

Asistenţii maternali au un rol extrem de important în dezvoltarea acestor copii. Derulăm, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, un proiect major, finanţat din fonduri europene – TEAM UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor.

ADVERTISEMENT

Ne propunem creşterea numărului de asistenţi maternali la nivelul comunităţii şi, totodată, a calităţii sistemului de asistenţă socială”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ea a mai spus că avem în prim-plan unul dintre cele mai mari programe pentru dezvoltarea capitalului uman pentru care s-au accesat astfel de fonduri. Proiectul va fi implementat de ANPDCA, în parteneriat cu cele 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor şi sectoarelor Municipiului Bucureşti. Contribuţia financiară a Uniunii Europene este de 2,24 miliarde de lei din suma totală (2,65 miliarde de lei).

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a criticat-o pe Firea pentru cheltuieli

În urmă cu 3 zile, Gabriela Firea l-a acuzat pe Nicuşor Dan că ”nu e în stare să construiască nimic” şi vrea să ”scape” de proiecte esenţiale pentru Bucureşti, cum ar fi Pasajul Unirii.

Un primar gospodar face, acţionează, clădeşte pentru locuitori, nu pasează răspunderea! Primarul general Nicuşor Dan nu e în stare să construiască nimic şi preferă să arunce la sectoare marile lucrări de investiţii.

În loc să caute soluţii, Nicuşor Dan preferă să scape de proiecte esenţiale pentru Bucureşti. Nu e înţelepciune, ci fugă de răspundere!”, a scris Firea pe Facebook.

Noua dispută dintre cea care a condus PMB înainte să fie învinsă de Nicușor Dan la alegerile locale a fost generată de consolidarea Pasajului Unirii şi a planşeului de la Piaţa Unirii.

Gabriela Firea a susţinut că ambele proiecte erau în responsabilitatea primarului general, Nicuşor Dan, ”cu expertize şi alte documente importante lăsate la îndemână în primărie de echipa Firea”.

Pasajul Unirii a aprins și mai mult disputa

La rândul său, Nicuşor Dan a replicat că Gabriela Firea a avut la dispoziţie 3 ani să rezolve problemele mai multor obiective de infrastructură, printre care și Pasajul Unirea:

Pentru fostul primar general, propria nepăsare / incompetenţă ar trebui să fie prilej de reflecţie, nu de noi scandaluri. Îi reamintesc Gabrielei Firea că, încă din 2017, a avut pe masă o expertiză privind mai multe obiective de infrastructură din Bucureşti, inclusiv Pasajul Unirii.

Cunoştea deci problema de la începutul mandatului şi a avut la dispoziţie trei ani ca s-o rezolve. În loc să se apuce imediat de treabă pornind de la acest studiu, “Doamna Altădată” s-a apucat cu nădejde de târguri, festivaluri şi alte paranghelii din bani publici, amânând această problemă (şi alte probleme reale ale Capitalei) fără nicio remuşcare.

A preferat nişte spectaculoşi iepuraşi gigantici unei plictisitoare consolidări de pasaj. (…) Aș fi vrut, evident, ca bugetul de investiții al PMB să fie mai mare, ca să putem prinde în el și lucrări precum cele de la Piața Unirii. Chiar am fi putut s-o facem dacă n-ar fi trebuit să acoperim găurile lăsate de Gabriela Firea în mandatul ei de primar general.”

Gabriela Firea și Nicușor Dan se vor lupta pentru PMB și în 2024?

Amintim că încă din primele luni de mandat la primăria Capitalei, Nicușor Dan a lansat dezvăluri despre cum funcționa vechea conducere a PMB și a formulat mai multe acuzații acuze la adresa Gabrielei Firea. Ulterior, Capitala a primit cei mai puțini bani din programul Anghel Saligny pentru dezvoltarea locală, iar jurnaliștii de la ziare.com anunță că Gabriela Firea și mai mulți liberali au jucat un rol important.

La începutul lunii ianuarie. Gabriela Firea anunța că va candidada pentru un nou mandat de primar general al Capitalei.  Susținând că a trebuit să-și întrerupă activitatea de la primărie „prin minciună și prin fraudă”, ea l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu știe administrație și a „dovedit că nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de cetățeni”.

La finalul lunii mai, Nicușor Dan dezvăluia că își dorește un al doilea mandat de edil, pentru că patru ani sunt prea puțini pentru un oraș ca București. El a promis că nu vrea să se ”învârtă” pe la televizor, așa cum făceau primarii care au fost înaintea lui .

ADVERTISEMENT