News

Pe cine a supărat înfrângerea lui Trump. Cum a reacţionat Putin. Liderii lumii au recunoscut victoria lui Biden

09.11.2020 | 17:00
Pe cine a suparat infrangerea lui Trump Cum a reactionat Putin Liderii lumii au recunoscut victoria lui Biden
Cum a reactionat Vladimir Putin la infrangerea prietenului Donald Trump la alegerile SUA
ADVERTISEMENT

Majoritatea liderilor și înalților oficiali din lume i-au felicitat pe președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris pentru victoria lor la alegerile prezidențiale din SUA.

Tonul mesajelor de felicitare era unul jubilant, iar graba, cel puțin a liderilor UE, părea un efort concentrat de a-l determina pe Donald Trump să renunțe la eventuale acțiuni de contestare a rezultatului.

ADVERTISEMENT

Există însă și câțiva șefi de stat care, până acum, nu au transmis niciun mesaj echipei Biden-Harris sau care au caracterizat votul din SUA ca pe o lovitură adusă democrației.

Liderii și oficialii UE s-au grăbit să-l felicite pe Joe Biden

Liderii irlandezi și lituanieni au deschis seria mesajelor de felicitare.

“Biden a fost un adevărat prieten al acestei națiuni de-a lungul vieții sale și aștept cu nerăbdare să colaborez cu el”, a declarat premierul irlandez Micheál Martin, la doar 15 minute după ce CNN a devenit prima rețea TV care l-a declarat pe Biden președintele ales al SUA.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu s-au lăsat mai prejos și s-au abătut de la protocolul normal, în care liderii europeni tind să aștepte fie rezultatele oficiale, fie ca titularul să accepte înfrângerea.

“Americanii și-au ales președintele… Avem multe de făcut pentru a face față provocărilor de astăzi. Să acționăm împreună!”, a scris pe Macron pe Twitter.

ADVERTISEMENT

“Aștept cu nerăbdare cooperarea viitoare cu președintele Biden … Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit”, a scris Merkel, câteva clipe mai târziu.

Au urmat prim-miniștrii spanioli și italieni, iar spaniolul Pablo Iglesias a adăugat: “Înfrângerea lui Trump este confirmată. Aceasta este o veste bună pentru planetă, deoarece extrema dreaptă globală își pierde cel mai puternic atu politic”.

ADVERTISEMENT

Comentarii similare, concentrate pe nevoia de a combate schimbările climatice și pandemia, de a reconstrui securitatea transatlantică și legăturile comerciale și de a forma un front comun împotriva Chinei, au venit apoi de la marea majoritate a țărilor UE.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a reacționat pe Twitter, scriind „Bine ați revenit America! În timp ce urmează să sărbătorim a 5-a aniversare a Acordului de la Paris, această victorie simbolizează nevoia noastră de a acționa împreună mai mult ca oricând, având în vedere situația de urgență climatică”. SUA au părăsit acordul de referință la începutul acestei săptămâni.

Norbert Röttgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe germane, s-a declarat „foarte fericit pentru toți prietenii mei americani și pentru această mare șansă de a reînvia prietenia noastră transatlantică”, în timp ce ministrul de externe Heiko Maas a spus că Germania dorește „să investească în cooperarea noastră pentru un un nou început transatlantic, un nou acord.”

Primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, l-a felicitat și pe Biden, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Orban, Zoltan Kovacs. Orbán a spus într-o scrisoare către Biden: „Vă doresc multă sănătate și succes continuu în îndeplinirea îndatoririlor și responsabilităților dumneavoastră extraordinare”.

“A existat, desigur, un mesaj clar și deliberat în faptul că liderii UE, în coordonare, l-au felicitat pe Joe Biden înainte ca Donald Trump să fi admis. Foarte neobișnuit – dar așa este și situația”, a notat Carl Bildt, fostul ministru suedez de externe.

Iar declarațiile „neobișnuite” au venit și de la instituțiile UE și NATO, relatează EUobserver.

“UE îl felicită pe președintele ales Joe Biden”, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel. “UE și SUA sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri împărtășesc cea mai profundă legătură”, a fost mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Avem valori comune”, a remarcat președintele Parlamentului European, David Sassoli. “O zi grozavă pentru SUA și Europa”, a declarat șeful relațiilor externe al UE, Josep Borrell. “Îl cunosc pe domnul Biden ca un puternic susținător al NATO și al relației transatlantice”, a menționat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat faptul că vicepreședintele ales Kamila Harris va fi „prima femeie [din istoria SUA] care va ocupa funcția de vicepreședinte”. Androulla Vassiliou, fost comisar cipriot al UE, a dat și el o lovitură misoginismului lui Trump. “Cred că Melania [soția lui Trump] nu va rămâne doamna Trump mult timp”, a spus Vassiliou.

Mesaje de felicitare din întreaga lume

Nu doar statele membre ale UE au recunoscut vitoria lui Joe Biden în lupta pentru pentru fotoliul de la Casa Albă.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, i-a felicitat pe Biden și Harris și a subliniat importanța relației transatlantice.

“Felicitări pentru Joe Biden pentru alegerea sa ca președinte al Statelor Unite și pentru Kamala Harris pentru realizarea ei istorică”, a scris Johnson pe Twitter. „SUA este cel mai important aliat al nostru și aștept cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape la prioritățile noastre comune, de la schimbările climatice la comerț și securitate”.

Administrațiile lui Johnson și Trump erau considerate a fi aliați apropiați, iar secretarul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a avut grijă să nu-l uite pe președintele în funcție. „A fost o cursă strânsă și [Donald Trump] a luptat din greu”, a scris el pe Twitter.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că victoria lui Biden și a lui Harris a însemnat că este „timpul să revenim la construirea de poduri, nu a zidurilor”. Khan și Trump s-au ciocnit în mod repetat de-a lungul anilor.

Liderul canadian Justin Trudeau a subliniat strânsa alianță dintre Canada și SUA în mesajul său.

„Felicitări Joe Biden și Kamala Harris”, a scris Trudeau pe Twitter. “Cele două țări ale noastre sunt prieteni apropiați, parteneri și aliați. Împărtășim o relație unică pe scena mondială. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună și să dezvoltăm acest lucru împreună cu voi amândoi.”

Liderii aliaților americani Coreea de Sud și Australia i-au felicitat pe Biden și Harris.

Premierul australian Scott Morrison a declarat că „președintele ales a fost un mare prieten al Australiei de-a lungul mai multor ani” și a menționat că Biden va intra în rol într-un moment crucial, în timp ce lumea se va lupta cu pandemia Covid-19. “Conducerea americană este indispensabilă pentru a răspunde acestor provocări și pentru a respecta regulile, normele și standardele comunității noastre internaționale”, a spus Morrison, citat de CNN.

Morrison a mulțumit actualului președinte american Donald Trump, vicepreședintelui Mike Pence și secretarului de stat Mike Pompeo pentru munca depusă în relația cu Australia în ultimii patru ani.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a scris pe Twitter că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Biden și Harris. „Alianța noastră este puternică, iar legătura dintre cele două țări este solidă”, a spus Moon.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a spus: „Oamenii din Belarus și eu personal vă mulțumesc [Biden] pentru solidaritate”.

Și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, pe care Trump a încercat să îl șantajeze pentru a incrimina familia lui Biden pentru acuzații false de corupție, și-a exprimat același sentiment.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cărui relație cu Washingtonul s-a înrăutățit sub Trump, nu și-a ascuns sentimentele după rezultatul alegerilor de sâmbătă. “Situația din SUA și ceea ce spun ei înșiși despre alegerile lor este un spectacol!”, a scris Khamenei pe Twitter.

Duminică, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că următoarea administrație americană are ocazia să compenseze greșelile din trecut. „A apărut acum o oportunitate pentru următoarea administrație americană de a compensa greșelile din trecut și de a reveni la cursul angajamentului față de obligațiile internaționale, respectând principiile internaționale”, a spus Rouhani de la Teheran, potrivit publicației iraniene Press TV. Rouhani a declarat că Iranul respectă obligațiile internaționale și că se așteaptă la angajamente similare de la liderii mondiali.

Felicitări nunațate de la prietenii lui Trump

Unii politicieni, care aveau legături mai strânse cu Trump, au ținut să sublinieze în mesajele lor realizările președintelui în funcție.

În Israel, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a postat felicitări pe Twitter la câteva ore după ce alți lideri mondiali. Netanyahu a spus că el și Biden au avut o relație personală „lungă și caldă” de aproape 40 de ani și îl consideră „un mare prieten al Israelului” și așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună.

Netanyahu a lucrat în strânsă legătură cu politica de la Casa Albă în Orientul Mijlociu în ultimii ani.

Într-o postare separată pe Twitter, Netanyahu i-a mulțumit lui Trump „pentru prietenia pe care mi-ați arătat-o statului Israel și mie personal, pentru recunoașterea Ierusalimului și regiunii Golan, pentru că ați ținut piept Iranului, pentru acordurile istorice de pace și pentru aducerea alianței americano-israeliene la înălțimi fără precedent “.

Între timp, liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a spus: “Felicitări prietenului meu președintele ales Joe Biden și vicepreședintelui ales Kamala Harris. Relația dintre țările noastre se bazează pe valori profunde și interese comune critice despre care știu că vor fi în centrul a administrației dumneavoastră.”

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a felicitat și el câștigătorii alegerilor prezidențiale din SUA.

Într-o declarație publicată de agenția oficială de știri palestiniană Wafa, Abbas a spus că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu președintele ales Biden și administrația sa pentru a consolida relațiile palestino-americane și pentru a obține libertatea, independența, dreptatea și demnitatea poporului nostru … și pentru a realiza pacea, stabilitatea și securitatea tuturor în regiunea noastră și în lume.”

Pe cine a supărat rezultatul votului din SUA. Putin a rămas tăcut

Primul ministru populist sloven, Janez Janša, a vorbit despre acuzațiilor lui Trump de fraudă la vot. “Plângerile au fost depuse în toate statele SUA cu un rezultat apropiat … Instanțele nici măcar nu au început să decidă”, a spus el.

Și președintele populist polonez Andrzej Duda doar l-a felicitat pe Biden pentru „campania … de succes”, deoarece „așteptăm nominalizarea de la Colegiul Electoral [SUA]”.

Președintele rus Vladimir Putin, apropiat lui Donald Trump, a rămas tăcut. Ministerul rus de Externe a comentat pe Twitter că această cursă strânsă este un semn de slăbiciune în sistemul electoral american.

Nici președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care și el a încheiat acorduri cu Trump, nu a transmis vreun mesaj, în vreme ce vicepreședintele său Fuat Oktay a spus: „Nimic nu se va schimba pentru Turcia”.

Liderul bielorus, Alexander Lukashenko, a crărui recentă realegere este sub semnul acuzațiilor de fraudă masivă, a numit votul SUA „o travestire a democrației”.

Alte țări care nu l-au felicitat pe Joe Biden pentru succesul în alegeri sunt China, Arabia Saudită, Brazilia.

ADVERTISEMENT
Tags: