România a învins Armenia cu 1-0 pe Ghencea și a urcat pe poziția a doua a clasamentului grupei, fiind ajutată și de victoria Germaniei pe terenul Macedoniei de Nord. Cu două partide până la finalul grupei, tricolorii lui Rădoi depind doar de ei pentru a prinde locul de baraj.
Știrea care a cutremurat victoria mică dar vitală cu armenii a venit la conferința de presă de după partidă, când Mirel Rădoi și-a anunțat plecarea de la echipa națională după dubla din luna noiembrie.
„Plec după ultimele două meciuri. Contractul meu se încheie în luna noiembrie. Chiar dacă ne calificăm, eu nu voi mai fi! Mi-e greu să cred că mă mai vrea cineva, mai ales după meciul din tur cu Armenia. Aduceți pe cine considerați”, s-a „răcorit” Rădoi la întâlnirea cu ziariștii.
FANATIK analizează variantele pe care Răzvan Burleanu le-ar avea pentru succesorul lui Mirel Rădoi, asta în condițiile în care actualul selecționer nu va fi convins să continue și la barajul din luna martie 2022. Pornim de la varianta de forță, trecem la cea de viitor, ajungem și la cea curajoasă, dar nu neglijăm nici o soluție surpriză sau una fantezistă.
Cosmin Olăroiu, 52 de ani, este liber de contract după despărțirea, pe 10 februarie 2021, de chinezii de la Jiangsu Suning, pe care i-a făcut campioni în premieră. Varianta cu Olăroiu selecționer a apărut și după eșecul din martie de la Erevan, 2-3, meci care însemna, practic, un drum închis în privința șanselor României de a prinde barajul.
În primăvară, Olăroiu a vorbit despre posibilitatea de a fi selecționer, dar cel mai important impediment îl reprezenta tocmai prezența în fotoliul primei reprezentative a lui Mirel Rădoi, unul dintre „copiii” săi.
Selecţionerul României face parte din familia mea, e copilul meu, cum aş putea să mă gândesc că aş dori să fiu selecţionerul României, în locul unui copil de-al meu? (n.a. – Mirel Rădoi). Cum aş putea să fac lucrul acesta? Cât de animal aş putea să fiu?” – Cosmin Olăroiu, martie 2021, la Telekom
Rădoi tocmai și-a anunțat plecarea de la națională în noiembrie 2021, când i se termină contractul cu FRF. Mai mult, Rădoi este cel care declară că singurul care i-ar putea urma este „tata” Cosmin Olăroiu. Din acest punct de vedere, cale liberă lui „Oli” pentru un post pe care, profesional, și-l dorește foarte mult.
Gică Hagi, 56 de ani, a revenit în vară pe banca tehnică a Farului Constanța, după un an în care intenționa să plece iar în străinătate. Turbulențele pe care le-a traversat fosta Viitorul în sezonul anterior, amenințată la un moment dat chiar cu locurile retrogradabile, l-au făcut pe Hagi să preia din nou cârma.
În „anul sabatic” pe care l-a traversat, a mai apărut în spațiul public varianta ca Hagi să-l înlocuiască pe Mirel Rădoi ca selecți0ner. Dar nu s-a produs nicio rocadă, în primul rând pentru că Mirel nu s-a despărțit de națională. Ba mai mult, Burleanu a încercat să stingă „focul Hagi selecționer” cu o declarație a lui Gică în care acesta-și anunța sprijinul pentru Mirel… O mică perversitate a șefului FRF, încă o dovadă a răcelii existente între Burleanu și Hagi, deși declarativ au încercat să mai coafeze realitatea.
Am avut mai multe discuţii şi i-am recomandat lui Burleanu să insiste pentru Hagi. Dacă se insista mai mult, dacă se discuta direct cu Hagi, nu prin intermediari, nici nu ştiu dacă s-a făcut… Dar o discuţie directă cu Hagi clarifica lucrurile, Gică iubeşte prea mult fotbalul şi naţionala, şi sunt convins că mai devreme sau mai târziu se va întoarce la naţională” – Anghel Iordănescu, mai 2021, la Look Sport
Acum Hagi s-a reapucat de treabă la Farul, s-a angajat într-un nou proiect și pare greu de desprins de acolo. Dar, la cum îl cunoaștem pe Hagi, pentru echipa națională ar spune „DA” oricând. O eventuală aducere a sa ar reprezenta pentru Burleanu cea mai tare lovitură de imagine. Mai ales că se apropie alegerile… Sau poate șeful FRF e atât de sigur de victoria sa de anul viitor că nu mai are nevoie de incomodul Hagi!
Adrian Mutu, 42 de ani, este la începutul carierei de antrenor, dar a bifat deja funcția de selecționer. A fost pe banca naționalei de tineret până în vară, când i-a succedat lui… Mirel Rădoi.
Între timp Mutu a încheiat și aventura mai puțin reușită de la FC U Craiova, el despărțindu-se de echipa patronată de Adrian Mititelu după doar 11 runde. Este liber de contract, pare tentat de a continua tot pe banca unei echipe de club, dar nu se știe niciodată.
Echipa națională mare va fi un obiectiv pentru mine, dar nu acum. Pe viitor aș prelua și o echipă de Liga 2, de ce nu? De ce să nu accept un proiect care are stabilitate? Eu sunt un antrenor pasionat de fotbal” – Adrian Mutu, septembrie 2021, la Digisport
Adrian Mutu este unul dintre preferații cuplului Burleanu – Stoichiță, cei care decid de fapt antrenorii echipelor naționale. Nu ar fi o mare „bombă” ca Mutu să-i urmeze lui Mirel și la echipa mare, așa cum a făcut-o la tineret. Ar fi o variantă curajoasă pentru Burleanu, dar tot din categoria celor care nu au încă experiența suficientă unui astfel de post complex, cum s-a dovedit și „experimentul Rădoi”.
Ladislau Boloni, 68 de ani, a avut o singură experiență ca selecționer, chiar pe banca tricolorilor. Se întâmpla în urmă cu mai bine de 20 de ani, în campania de pentru Mondialul asiatic din 2002. A plecat de la națională la Sporting Lisabona și de atunci a antrenat doar echipe de club.
Ultima experiență ca tehnician a fost Panathinaikos Atena, de care Loți s-a despărțit în vara acestui an, după 32 de partide. Între timp a primit mai multe oferte, una chiar din Liga 1, de la Sepsi OSK, dar e în continuare liber de contract.
Ca preşedinte al FRF, când ajungi să aduci un străin la naţională, practic, îţi joci ultima carte. Înseamnă că antrenorii români nu sunt buni. Răzvan Burleanu trebuie să-şi facă autocritica! În primul rând, este greşeala lui. Nu a făcut nimic pentru binele fotbalului românesc” – Ladislau Boloni, în 2017, despre aducerea neamțului Daum
Interesant este că Boloni nu a antrenat în România decât echipa națională. De fiecare dată când s-a schimbat selecționerul, Boloni era o variantă, dar a rămas mereu doar o variantă. Așa că o eventuală reîntoarcere a sa pe banca tricolorilor chiar ar constitui o mare surpriză!
Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF de la începutul anului 2017, poate fi varianta de avarie pentru postul de selecționer în cazul în care nu se dorește angajarea unui antrenor cu nume, aflat în circuitul performanței.
Stoichiță a renunțat la antrenorat acum 6 ani, ultima formație pe care a condus-o fiind Petrolul. Cu un CV extrem de bogat, „Lippi” cum e alintat, e cu un an mai tânăr decât Boloni. Totuși, el a preferat în ultimii ani să facă un pas în spate ca tehnician activ și să se ocupe de ghidonarea valului proaspăt de tehnicieni.
Trebuie să ne gândim deja la ce va fi în noiembrie, să sperăm la baraj. Trebuie câștigate meciurile cu Islanda și Liechtenstein, apoi vedem ce va fi la echipa națională” – Mihai Stoichiță, 11 octombrie 2021
(Și) la recomandarea sa au ajuns pe băncile echipelor naționale unii tehnicieni care nu aveau toate diplomele la zi, exemplele cele mai sonore fiind chiar Rădoi, Mutu sau Lobonț. Deși spune că nu mai vrea să antreneze, o numire a lui Stoichiță ca selecționer ar fi de-a dreptul o variantă fantezistă pentru Burleanu și tot fotbalul românesc.