News

Pe culmile disperării. Au ajuns să îşi vândă copiii ca să poată supravieţui. Afganii suferă de foame după venirea talibanilor

Preluarea puterii de către talibani înseamnă foamete pentru milioane de afgani, după ce fondurile străine care susțineau economia au fost sistate.
27.10.2021 | 19:16
Pe culmile disperarii Au ajuns sa isi vanda copiii ca sa poata supravietui Afganii sufera de foame dupa venirea talibanilor
ADVERTISEMENT

Familiile afgane înfometate se văd nevoite să-și vândă copiii în lupta disperată pentru bani.

Afganistanul, o țară săracă devastată de decenii de conflicte și corupție, era dependentă de ajutorul străin pentru aproximativ 40% din PIB-ul său, chiar dacă era condusă de un guvern susținut de Occident.

ADVERTISEMENT

Afganii înfometați își vând copiii pentru a supraviețui

Reporterul BBC Yogita Limaye a călătorit într-un sat de lângă Herat, în vestul țării, și a vorbit cu o mamă care și-a vândut fiica pentru 500 de dolari pentru a plăti mâncarea celorlalți copii ai săi.

Cumpărătorul a fost un bărbat care a susținut că vrea să o crească pe fată pentru a se căsători cu fiul său, dar nu există nicio garanție a intențiilor sale.

ADVERTISEMENT

El a plătit în avans 250 de dolari, suficienți pentru a hrăni familia timp de câteva luni, iar restul va plăti când se va întoarce să ia copilul „odată ce va învăța să meargă”.

„Ceilalți copii ai mei mureau de foame, așa că a trebuit să-mi vând fiica”, a declarat mama copilului pentru BBC. „Cum să nu fiu tristă? Este copilul meu. Mi-aș dori să nu fiu nevoită să-mi vând fiica.”

ADVERTISEMENT

Afganistanul, o țară săracă devastată de decenii de conflicte și corupție tot mai mare, era dependentă de ajutorul din străinătate pentru aproximativ 40% din PIB-ul său, chiar dacă era condusă de un guvern susținut de Occident.

Dar pandemia de Covid, seceta și prăbușirea aproape peste noapte a guvernului său și preluarea ulterioară a puterii de către talibani în urmă cu trei luni au înrăutățit dramatic situația, țara fiind acum în pragul colapsului economic.

ADVERTISEMENT

Valoarea monedei afgane a scăzut, chiar dacă prețurile alimentelor au crescut în timp ce ajutorul a încetat, lucrătorii rămânând neplătiți, afacerile închise și familiile forțate să vândă tot ce dețin – inclusiv propriii copii – doar pentru a supraviețui.

Tatăl copilului, care obișnuia să câștige bani colectând gunoi și care acum se chinuie să facă bani, a explicat că familia a simțit că nu are de ales.

„Murim de foame. Momentan nu avem nici făină, nici ulei acasă. Nu avem nimic. Fiica mea habar n-are care va fi viitorul ei. Nu știu ce va simți în legătură cu asta. Dar a trebuit să o fac”, a spus tatăl fetiței vândute.

Căsătoria între copii este practicată în Afganistan de secole, dar situația economică îngrozitoare a țării a determinat multe familii, precum aceasta, să recurgă la acorduri de acest fel la vârste din ce în ce mai mai fragede ale fetelor.

Părinții băieților pot negocia mai dur acum și-și pot asigura fete mai tinere, distanțând plățile.

23 milioane de persoane în pericol să sufere sau să moară de foame în următoarele luni

Programul Alimentar Mondial (WFP) a avertizat că mai mult de jumătate din populația Afganistanului, aproximativ 22,8 milioane de oameni, riscă subnutriție acută și deces în următoarele luni, iar un milion de copii riscă să moară „fără tratament imediat”.

Milioane de dolari vor fi necesare pentru a evita cel mai rău scenariu, a spus WFP, dar banii sunt reținuți de guverne care se tem că donațiile vor fi jefuite de talibani.

Între timp, un raport Salvați Copiii a avertizat că familiile „vând puținul pe care îl au pentru a cumpăra mâncare, își trimit copiii la muncă sau supraviețuiesc numai cu pâine”, relatează Daily Mail.

Încă o dovadă a gravității situației, este știrea că opt copii au murit de foame în capitala Kabul în această săptămână.

Mohammad Ali Bamiyani, predicator al unei moschei din apropiere, a declarat jurnaliştilor că fraţii au rămas orfani în ultimele luni după ce tatăl lor a murit de cancer, iar mama a murit din cauza unei boli cardiace.

Vorbind despre momentul în care a intrat în casa familiei, el a spus: „Toți cei opt copii erau morți. Era clar că muriseră de foame. Copiilor le era atât de foame încât nici măcar nu puteau să-și întindă picioarele”.

WFP avertizează că nivelurile de sărăcie, care odată erau limitate la regiunile rurale din Afganistan, lovesc acum marile orașe, care se confruntă cu penurie de alimente în această iarnă.

„Șomajul și criza de lichidități înseamnă că se preconizează că toate centrele urbane majore se vor confrunta cu… insecuritate alimentară, inclusiv populațiile din fosta clasă de mijloc”, se arată în raportul de luni.

În același timp, iarna aspră amenință să izoleze zonele rurale în care 7,3 milioane de oameni sunt dependenți de ajutor alimentar, după ce fermele au fost afectate de secetă.

Ar fi nevoie de un ajutor extern de 220 de milioane de dolari pe lună

WFP face acum apel urgent pentru fonduri, avertizând că ar putea fi nevoie de aproximativ 220 de milioane de dolari pe lună pentru a menține pe toată lumea hrănită.

Alte 211 milioane de dolari vor fi necesare pentru a ajuta zonele rurale afectate de secetă, se arată în comunicatul organizației.

Lipsa ajutorului extern are, de asemenea, un impact periculos asupra sistemului de sănătate. Personalul medical nu este plătit și nu există fonduri pentru a cumpăra materiale medicale.

O mamă, ai cărei gemeni tineri se află la spitalul Medici fără frontiere din Herat i-a spus lui Limaye: „Doi dintre copiii mei se confruntă cu moartea pentru că nu avem bani. Vreau ca lumea să ajute poporul afgan. Nu vreau ca nicio altă mamă să-și vadă copiii suferind așa”.

Liderii lumii au promis un ajutor de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Afganistan, dar se străduiesc să descopere cum să-l introducă în țară fără a fi furat de talibani.

Alex Zerden, fost oficial al Departamentului de Trezorerie, a avertizat luna trecută la CNBC că potențialul de corupție în rândurile talibanilor este uriaș.

Un sfert dintre băncile din Afganistan sunt deținute de stat, a spus el, împreună cu banca națională care ar fi folosită de obicei pentru a transfera volume mari de numerar.

„Talibanii controlează vama, ei controlează impozitarea. Se ocupau cu extorcarea acum o lună [și] nu cred că se vor schimba”, a spus el.

ADVERTISEMENT