News

Pe fondul crizei alimentare, alimentată de războiul din Ucraina, producătorii iau în calcul o întoarcere la uleiul de palmier

Războiul din Ucraina a Producătorii din domeniul alimentar iau în calcul o întoarcere la uleiul de palmier pe fondul războiului din Ucraina, chiar dacă în acest fel este accelerată defrișarea pădurilor din Asia.
19.04.2022 | 10:55
Pe fondul crizei alimentare alimentata de razboiul din Ucraina producatorii iau in calcul o intoarcere la uleiul de palmier
ADVERTISEMENT

În urma războiului început de Vladimir Putin, exporturile de floarea soarelui din Ucraina și Rusia către piața europeană au fost întrerupte. Una dintre alternativele pe care producătorii din domeniul alimentar le iau în calcul este cea a uleiului de palmier, dar aceasta poate avea un impact negativ asupra mediului, notează Politico.

Războiul din Ucraina și regresul politicilor verzi

Rusia și Ucraina sunt cei mai importanți exportatori de floarea soarelui, acest export având o gamă largă de utilizări în domeniul alimentar, de la produsele semipreparate până la laptele praf al bebelușilor.

ADVERTISEMENT

În acest condiții, pe fondul creșterii prețurilor pentru floarea soarelui, industria alimentară apelează la variante mai ieftine, dar care pun în pericol mediul acolo unde sunt produse. Vorbim în aceste situații despre uleiul de palmier și cel de soia.

Uniunea Europeană importă, în condiții normale, jumătate din necesarul de floarea soarelui din Ucraina și Rusia, dar conflictul militar dintre cele două state a determinat și o creștere a prețurilor uleiului de palmier.

ADVERTISEMENT

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură arată că această creștere a prețurilor pentru uleiul de palmier a putut fi observată chiar din luna martie, asta pe fondul unei oferte limitate a uleiului de floarea soarelui.

Creșterea cererii pentru uleiul de palmier, o problemă pentru mediu înconjurător și de afaceri

Norman Jiwan, un ecologist din Indonezia, atrage atenția asupra faptului că plantațiile actuale nu vor putea acoperi cererea în creștere pentru uleiul de palmier. Asta înseamnă că fermierii vor extinde terenurile folosite, asta în dauna faunei și florile din zonele tropicale.

ADVERTISEMENT

Ultimele evoluții geopolitice din Ucraina au dat peste cap eforturile din ultimii ani făcute de ecologiști și chiar promisiunile făcute de marii producători din domeniul alimentar care au promis că își vor limita achizițiile de ulei de palmier pentru a proteja pădurile tropicale.

Pietro Paganini, președintele unei companii de consultanță, atrage atenția că primele care se vor întoarce la uleiul de palmier sunt companiile mici. Cele mari au la dispoziție stocuri ridicate și trebuie să ia în calcul și problemele de imagine publică aduse de o astfel de schimbare.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții companiilor mai atrag atenția asupra faptului că o întoarcere la uleiul de palmier nu trebuie înțeleasă doar în termenii impactului asupra mediului și a sănătății umane, ci și a lanțurilor de aprovizionare.

Mai exact, o astfel de decizie duce la reconstruirea unor lanțuri de aprovizionare din țările din zona tropicală care să alimenteze în mod constant producția din statele occidentale.

ADVERTISEMENT