Reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) avertizează că a crescut numărul bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulație. În același timp, probabilitatea de a primi una de acest fel este mică.
Undeva la 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în anul 2024. Acest lucru reprezintă o creștere de 18,6% comparativ cu anul 2023, a anunțat instituția cu sediul la Frankfurt, conform agerpres.ro.
BCE a menționat faptul că probabilitatea de a primi o bancnotă falsă este redusă deoarece numărul bancnotelor contrafăcute este mic față de cele autentice aflate în circulație. Datele arată că în anul 2024 au fost identificate 18 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice.
„Deşi ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, a subliniat BCE, potrivit sursei citate.
Cele mai falsificate sunt hârtiile de 20 și 50 de euro. Acestea au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total.
În același timp, 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre UE, din afara zonei euro. Totuși, 0,9% au provenit din alte regiuni ale lumii.
Și în țară circulă bani falși. Aceștia sunt vânduți chiar pe cele mai populare platforme online. Vânzătorii specifică faptul că banii sunt folosiți pentru „recuzită”, însă, în unele cazuri, sunt folosiți și în scopuri comerciale.
Deși există un avertisment care spune că banii sunt „strict pentru poze și videclipuri”, unii cumpărători sunt tentați să comită ilegaliti și datorită prețurilor mici. Cu doar nouă lei, oricine poate achiziționa bani falși care arată aproape identic cu cei emiși de Banca Națională a României, livrați chiar la ușă.