Pe unde trebuie să circuli, de fapt, cu trotinetele electrice. Nici pe trotuar și nici pe stradă nu ai voie!

Bogdan Solomon   
în HotNews
19/08/2019, 16:02
Pe unde trebuie să circuli, de fapt, cu trotinetele electrice. Nici pe trotuar și nici pe stradă nu ai voie!
În curând, trotinetele electrice ar putea circula pe pistele pentru bicicliști. Sursa foto: mariciu.ro

Trotinetele electrice, mijloc de transport pentru care tot mai mulți români optează pentru a circula mai rapid, continuă să fie interzise pe străzile patriei, în ciuda faptului că oamenii au pus în nenumărate rânduri această problemă. În plus, oamenii legii atrage atenția că astfel de vehicule tind să devină periculoase și pe trotuare, din cauza vitezelor mari pe care le pot atinge.

PNL propune ca trotinetele electrice să poată circula pe pistele de biciclete

Dacă în alte țări europene trotinetele electrice sunt strict interzise pe trotuarele publice, Franța fiind cea mai vehementă în acest sens, în România, împătimiții unui astfel de mijloc de transport ar putea avea, totuși, motive de bucurie. Mai concret, Sorin Moldovan, deputat al Partidului Național Liberal, a inițiat un proiect de lege prin care trotinetele electrice să poată circula pe pistele destinate bicicletelor. O astfel de măsură nu elimină, însă, pe deplin pericolul pentru pietoni, întrucât multe dintre aceste piste sunt amenajate chiar pe trotuare.

În momentul de față, potrivit Codului Rutier, orice vehicul electric ce atinge o viteză între 25 și 45 de kilometri/oră și a cărui greutate nu depășește pragul de 350 de kilograme, este tratat asemenea unui moped obișnuit, adică „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Trotinetele electrice sunt în continuare interzise pe străzi și trotuare. Sursa foto: news.ro
Trotinetele electrice sunt în continuare interzise pe străzi și trotuare. Sursa foto: news.ro

Pentru a merge pe drum, trebuie să aibă scaun

Totodată, Poliția Română precizează că, pentru a putea circula pe stradă, orice vehicul trebuie să fie prevăzut cu „loc șezând”, în conformitate cu un regulament european, mai puțin cunoscut opiniei publice, însă. Este vorba despre Regulamentul nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau cu trei roți și pentru cvadricicluri.

În situația în care trotineta electrică nu este prevăzută cu loc șezând, conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, acest tip de vehicul nu se supune omologării și nu se va elibera niciun document pentru acesta, prin urmare nu se supune nici înregistrării ori înmatriculării, a transmis Poliția Română.

 

 

 

Închide ×