Fotbal intern

Pe urmele cui calcă Sergiu Buș. Românii care au făcut senzație în Coreea de Sud

22.01.2021 | 00:29
Pe urmele cui calca Sergiu Bus Romanii care au facut senzatie in Coreea de Sud
Pe urmele cui calcă Sergiu Bus. Romanii care au facut senzatie în Coreea de Sud
ADVERTISEMENT

Sergiu Buș este al doilea fotbalist român care semnează recent cu o echipă din Coreea de Sud, după Dumitru Cardoso. Drumul a fost deschis cu mulți ani în urmă, când fotbaliști români consacrați au decis să evolueze în campionatul Coreei.

FANATIK a anunțat încă din luna decembrie transferul lui Dumitru Cardoso în Coreea de Sud la Suwon Samsung Bluewings, iar Gaz Metan Mediaș tocmai a oficializat transferul.

ADVERTISEMENT

Tot site-ul nostru a dezvăluit în premieră și faptul că Sergiu Buș o va părăsi pe FCSB pentru 300.000 de euro și va pleca în Coreea de Sud la Seongnam FC, după ce nu mai era pe placul patronului și se accidentase după partida cu fosta sa echipă, Gaz Metan.

Olăroiu, Luțu, Neaga sau Zicu au jucat și ei în Coreea de Sud

Nu mai puțin de 14 fotbaliști români au evoluat de-a lungul timpului în campionatul Coreei de Sud, printre numele cele mai importante regăsindu-se cele ale lui Cosmin Olăroiu, Ionuț Luțu, Adrian Neaga sau Ianis Zicu.

ADVERTISEMENT

Cosmin Olăroiu a scris istorie în Asia ca antrenor, dar aventura sa pe continent a început încă din 1997, când s-a transferat de la Universitatea Craiova la Suwon Samsung Bluewings, actuala echipă a lui Dumitru Cardoso, la care au mai jucat alți șapte jucători români. Olăroiu a reușit să facă de două ori event-ul, între 1998 și 1999, cucerind și Supercupa Coreei de două ori. În anul 2000, după 98 de meciuri în Coreea, se transferă în Japonia la JEF United Ichihara, ultima echipă din cariera de fotbalist. Rămâne jucătorul român cu cele mai multe trofee cucerite în Coreea de Sud: 6.

Ionuț Luțu este un alt fotbalist român care este foarte apreciat în Coreea de Sud, unde a avut destul de mare succes. După ce a trecut pe la Galatasaray și Universitatea Craiova, în anul 2000, Ionuț Luțu avea să se transfere de la Steaua București la Suwon Samsung Bluewings. După un sezon slab, revine în Liga 1 pentru scurt timp la Progresul sub formă de împrumut, iar apoi se întoarce la coreeni. Deși nu a reușit niciun titlu de campion, Luțu a câștigat șase trofee în cele două sezone: Liga Campionilor Asiei (2000–01, 2001–02), Supercupa Asiei (2002), Cupa Coreei de Sud (2002), Supercupa Coreei (2000), Cupa Ligii Coreei (2000, 2001). Mijlocașul a jucat pentru Suwon Samsung Bluewings în 37 de partide și a înscris șase goluri, adică mai mult decât a făcut-o la Steaua.

ADVERTISEMENT

Ianis Zicu este ultimul român care a jucat în K-League. Avea un salariu uriaș

Ianis Zicu este ultimul fotbalist român care a evoluat în campionatul Coreei de Sud și poate cel mai important transfer realizat de asiastici pe filieră românească. Fostul jucător al lui Inter Milano a jucat pentru Pohan Steelers și la Gangwon FC. Presa de la acea vreme vehicula că Pohan Steelers a plătit nu mai puțin de 2,3 milioane de euro pentru transferul lui Zicu de la ȚSKA Sofia, iar fostul dinamovist avea să primească un salariu uriaș: 1,2 milioane de euro. Timp de doi ani, fotbalistul a evoluat în 59 de partide, a înscris 21 de goluri și a cucerit un singur trofeu: Cupa Coreei de Sud.

Adrian Neaga s-a transferat și el de la Steaua la Chunnam Dragons, unde a jucat între 2005 și 2006: 47 de meciuri și 13 goluri. Ulterior, a plecat la Seongnam Ilhwa Chunma, unde a marcat patru goluri în 26 de meciuri: „Chiar dacă lumea spunea că sunt țările arabe, China…nu sunt deloc mai slabe! Sunt campionate unde se investește masiv. În Coreea de Sud, nicio echipă nu începea campionatul până nu avea bugetul în cont!”, spunea Rică Neagu într-un interviu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cine este primul român care a jucat în Coreea de Sud

Marcel Lăzăreanu este primul fotbalist român care a jucat în Coreea de Sud, imediat după revoluție între 1990 și 1991. Fostul portar al Universității Cluj și al lui UTA a devenit primul jucător străin din istoria primei ligi din Coreea de Sud. Lăzăreanu a jucat 29 de meciuri pentru Ilhwa Chuma, în care a primit 40 de goluri, iar la finalul sezonului s-a retras din activitate.

Suwon Samsung Bluewings s-a „abonat” la fotbaliști români! Echipa orașului Suwon care ca sponsor principal gigantul Samsung și s-a înființat în 1995, iar banii nu sunt o problemă pentru coreeni, care au transferat de-a lungul timpului nu mai puțin de opt jucători români:

  • Pavel Badea: 1996–1998
  • Constantin Barbu: 1997
  • Cosmin Olăroiu: 1997–2000
  • Mihai Drăguş: 1998
  • Ionuț Luțu: 2000–2002
  • Gabi Popescu: 2002–2004
  • Dumitru Cardoso: 2021

Ce fotbaliști români au mai jucat în Coreea de Sud

  • Cristi Dulca: 1999 – Pohang Steelers
  • Iulian Arhire: 1999 – Pohang Steelers
  • Adrian Mihalcea: 2005 – Jeonnam Dragons
  • Marian Aliuță: 2005 – Jeonnam Dragons
  • Ianis Zicu: 2012 – Pohang Steelers, 2012–2013: Gangwon FC
  • Sergiu Buș: 2021 – Seongnam FC

Cât au plătit coreenii pentru Sergiu Buș și Dumitru Cardoso

  • 300.000 de euro a plătit Seongnam FC pentru Sergiu Buș
  • 100.000 de euro a costat-o pe Suwon Samsung Bluewings, transferul lui Dumitru Cardoso

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Voluntari: 2,37 este cota pentru „sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT