Sport

Pe urmele lui “Il Luce”! Răzvan Lucescu poate deveni, după şase ani, primul antrenor român într-o semifinală europeană

Răzvan Lucescu este la un meci distanţă de o semifinală în Conference League, ceea ce ar însemna să egaleze ultima mare performanţă europeană a lui Mircea Lucescu.
14.04.2022 | 09:48
Pe urmele lui Il Luce Razvan Lucescu poate deveni dupa sase ani primul antrenor roman intro semifinala europeana
Mircea Lucescu a fost ultimul antrenor român într-o semifinală europeană. Răzvan Lucescu îi poate călca pe urme
ADVERTISEMENT

PAOK a pierdut turul cu Marseille, scor 1-2 pe “Velodrome”, din sferturile de finală ale Conference League, însă jocul grecilor îi dă speranţe lui Răzvan Lucescu. O eventuală calificare în semifinale ar însemna întoarcerea unui antrenor român în această fază a cupelor europene, după şase ani.

Mircea Lucescu, semifinală în Europa League la ultimul sezon pe banca lui Şahtior Doneţk, în 2016

Şahtior Doneţk a devenit o forţă a fotbalului în mandatul lui Mircea Lucescu, iar ultimul sezon al lui “Il Luce” pe banca “minerilor” se putea termina cu o nouă finală europeană. În stagiunea 2015-2016, formaţia ucraineană a ajuns până în semifinalele Europa League, unde a fost eliminată de Sevilla, echipă care avea să câştige trofeul.

ADVERTISEMENT

Meciul tur, jucat pe 28 aprilie 2016, s-a disputat la Lvov, din cauza războiului din regiunea Donbas, început în 2014, iar Şahtiorul lui Mircea Lucescu a obţinut o remiză, după ce Sevilla a egalat cu 8 minute înainte de final. La retur, echilibrul s-a menţiunt doar în prima repriză, încheiată cu 1-1, ca apoi, după pauză, Kevin Gameiro şi Mariano să aducă victoria, implicit şi calificarea în finală, pentru iberici.

Alte şapte sferturi de finală, în cupele europene, a mai avut Mircea Lucescu ca antrenor

De-a lungul carierei, Mircea Lucescu a mai adunat alte şapte sferturi de finală în cupele europene, iar în două ocazii a reuşit să obţină calificarea în semifinale. Primul episod a avut loc în sezonul 1988-1989 al Cupei Cupelor, unde Sampdoria i-a barat drumul lui Dinamo pentru un loc în penultimul act, după 1-1 la Bucureşti şi 0-0 la Cremona.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, tot în Cupa Cupelor, Mircea Lucescu a dus-o pe Dinamo până în semifinale, după o dublă victorie cu Partizan Belgrad, 2-1 şi 2-0, în sferturi. De această dată, Anderlecht le-a ucis “câinilor” şi lui “Il Luce” visul pentri o finală europeană.

În sezonul 1998-1999, în perioada de interimat la Inter, Mircea Lucescu a bifat şi primul sfert de finală în Liga Campionilor. Formaţia de pe “San Siro” a ratat calificarea în semifinale după 1-1, în Italia, şi 0-2, pe “Old Trafford”. Tot în cea mai importantă competiţie intercluburi, dar în sezonul 2000-2001, “Il Luce” a dus-o pe Galatasaray până în sferturile de finală, unde a fost eliminat de Real Madrid, 3-2 la Istanbul şi 0-3 pe “Bernabeu”.

ADVERTISEMENT

Cu Beşiktaş, în sezonul 2002-2003, Mircea Lucescu s-a oprit din nou în sferturile de finală, de această dată în Cupa UEFA, în urma unei duble înfrângeri cu Lazio.

Marseille, adversara lui Răzvan Lucescu, s-a aflat şi în drumul lui Mircea Lucescu spre câştigarea Cupei UEFA

Marea performanţă a venit în sezonul 2008-2009 al Cupei UEFA, ultimul sub această denumire. După şase meciuri în grupele Ligii Campionilor, Şahtior Doneţk a coborât în Europa League şi a făcut victime cu nume pe drumul spre câştigarea trofeului, ca Tottenham, ŢSKA Moscova, Marseille, pe care a eliminat-o în sferturi, şi Dinamo Kiev, în timp ce în finală a învins-o pe Werder Bremen.

ADVERTISEMENT

Tot cu Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu a bifat şi ultimul sfert de finală în Liga Campionilor, în sezonul 2010-2011, când Barcelona i-a eliminat pe “mineri” cu două victorii.

Răzvan Lucescu a adus al doilea sfert european din istoria lui PAOK

Până la calificarea în sferturile de finală din Conference League, PAOK mai ajunsese în această fază o singură dată, în sezonul 1973-1974, în Cupa Cupelor. Atunci, grecii au pierdut manşa tur cu AC Milan, scor 0-3, iar pe teren propriu au obţinut un rezultat de egalitate, 2-2.

PAOK a avut un drum lung până în sferturile de finală din Conference League, după ce a intrat în competiţie din turul 3 preliminar. Grecii au trecut de Bohemians şi Rijeka, iar în faza grupelor s-au clasat pe locul 2, în spatele lui FC Copenhaga, dar peste Slovan Bratislava şi Lincoln Red Imps. În primăvara europeană, echipa lui Răzvan Lucescu le-a eliminat pe FC Midtjylland, în barajul pentru calificarea în optimi, şi pe Gent.

ADVERTISEMENT