Fotbal intern

VIDEO / Pe URMELE tatălui! Ianis Hagi a debutat în Liga 1! Prima reacţie a fiului “Regelui”

UPDATE 09:36 / Ianis Hagi promite că va ajunge cel puţin la fel de mare ca să tatăl său. “Nu mă aşteptam să joc, dar m-am bucurat. Înainte de meci, tata mi-a spus că o să fiu în lot, dar...
06.12.2014 | 00:03
VIDEO  Pe URMELE tatalui Ianis Hagi a debutat in Liga 1 Prima reactie a fiului Regelui

UPDATE 09:36 / Ianis Hagi promite că va ajunge cel puţin la fel de mare ca să tatăl său. “Nu mă aşteptam să joc, dar m-am bucurat. Înainte de meci, tata mi-a spus că o să fiu în lot, dar nu şi că o să joc. Apoi, în timpul meciului, cînd m-a întrebat, i-am spus că sînt pregătit pentru orice. A fost decizia lui şi sper ca şi de acum înainte să ia măsurile cele mai potrivite. Nu este nici o presiune pe mine pentru că port numele Hagi, dar acest lucru mă motivează. Şi eu mă aştept la mai mult de la mine, la fel ca majoritatea oamenilor. Îmi doresc să ajung titular, dar mai mult vreau ca echipa să ajungă în primele 10 clasate în Liga 1. Sînt simplu Ianis şi sper să-mi creez o carieră cît mai frumoasă în continuare. Promit că o să ajung la un nivel foarte înalt”, a spua Ianis Hagi.

************************************************************

* Ianis Hagi a debutat OFICIAL în Liga 1 pentru Viitorul, contra lui FC Botoşani, scor 1-2, în ultima etapă a turului Ligii 1, l 16 ani, o lună şi 13 zile, după ce la începutul lunii septembrie jucase într-o partidă internaţională, în “amicalul” Viitorului cu Panathinaikos.

După ce a agăţat ghetele în cui, Gheorghe Hagi a demarat un proiect unic pînă în acel moment în România. A înfiinţat Academia de Fotbal de la Ovidiu, unde au ajuns aproape toate valorile juvenile din ţară. Cu multă răbdare, dar şi mai multă perseverenţă, ca să nu scriem „gîndire pozitivă”, cum îi place chiar lui să spună, „Regele” a început să facă şi profit, iar transferurile lui Iancu, Bălaşa sau Chiţu stau mărturie.

VIDEO / VEZI MOMENTUL ÎN CARE IANIS HAGI A DEBUTAT ÎN LIGA 1

iannnFOTBAL:FC VIITORUL VOLUNTARI-FC BOTOSANI, LIGA 1 (5.12.2014)FOTBAL - AMICAL - PANATHINAIKOS - FC VIITORUL

FOTBAL - UNDER 16 - ROMANIA - POLONIA

Viitorul este însă pe cale să ofere fotbalului românesc încă o stea. Ianis, fiul lui Gică Hagi, a făcut furori la grupele de juniori, iar vineri, 5 decembrie, şi-a făcut debutul în partida dintre Viitorul şi FC Botoşani, din Liga 1. În vîrstă de 16 ani (împliniţi 22 octombrie), „Prinţul” din curtea „Regelui” a intrat pe teren în minutul 89, cu numărul 20, iar pe spate avea scris „Hagi Jr.”.

iannnnnnnnnn

 

VIDEO CU CELE MAI IMPORTANTE FAZE DE LA PARTIDA VIITORUL – FC BOTOŞANI

Odată cu debutul într-o partidă oficială din Liga 1, Ianis a intrat într-o galerie selectă alături de Dobrin, Balaci şi Răducioiu. Ianis l-a depăşit, astfel, pe tatăl său, care şi-a făcut apariţia pe prima scenă a fotbalului românesc la 17 ani, 7 luni şi 9 zile, într-un meci SC Bacău – FC Constanţa, scor 3-0, pe 11 septembrie 1982.

FANATIK.RO vă prezintă topul celor mai tineri debutanţi din campionatul intern, precum şi traseul ulterior al acestora. Toţi au scris istorie pentru fotbalul românesc, iar Ianis Hagi este „condamnat” să onoreze acest top. Să-şi egaleze tatăl, dacă nu chiar să-l şi depăşească…

Nicolae Dobrin: 14 ani, 10 luni, 5 zile

Nicolae Dobrin a debutat în prima divizie pe 1 iulie 1962, într-un meci Ştiinţa Cluj-Dinamo Piteşti 5-1. A rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai mari fotbalişti români, un maestru al driblingului, precum şi un model în executarea paselor şi a loviturilor libere. În 1966, 1967 şi 1971 a fost ales cel mai bun jucător al ţării. A evoluat aproape întreaga sa carieră pentru FC Argeş, grupare cu care a cucerit două titluri de campion, în 1972 şi 1979.
În echipa naţională a debutat la vîrsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, în meciul RFG – România 1-0. A evoluat sub „tricolor” în 48 de partide şi a reuşit să marcheze 6 goluri.

„Gîscanul” mai este cunoscut şi pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a evoluat contra spaniolilor în Cupa Campionilor, cînd a şi marcat un gol, Santiago Bernabeu, preşedintele de atunci al Realului, a rămas impresionat de Dobrin şi a fost dispus să plătească două milioane de dolari pentru a-l transfera, un preţ uriaş pentru perioada respectivă. Plus 100 de autocare! Din păcate, din cauza regimului din România, mutarea nu s-a mai realizat, deşi Bernabeu a ajuns pînă la Nicolae Ceauşescu!

Dobrin a murit pe 26 octombrie 2007, pe patul Spitalului Judeţean Piteşti, după o lungă luptă cu un cancer la plămîni.

61553419

Florin Răducioiu: 15 ani, 1 lună, 21 zile

Florin Răducioiu a scris istorie în tricoul echipei naţionale, alături de care a participat la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 şi 1994, precum şi la Euro 1996. Este singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate ale Europei (Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania).

A fost promovat la Dinamo de Mircea Lucescu, făcînd parte din echipa care se califica în sferturile de finală ale Cupei Cupelor în 1989 şi în semifinalele aceleiaşi competiţii un an mai tîrziu. În România a jucat doar la Dinamo, pentru care a marcat 30 de goluri în 84 de meciuri şi cu care a cîştigat campionatul şi Cupa României. „Afară” a avut privilegiul să evolueze la grupări precum AC Milan, Espanyol, West Ham United, Stuttgart, Brescia şi AS Monaco.

Pentru „tricolori” a reuşit 21 de goluri în 40 de partide, iar în 1993 a intrat în istoria echipei naţionale, devenind primul fotbalist care marchează 4 goluri într-un singur meci. S-a întîmplat la Toftir, în jocul dintre Insulele Feroe şi România. La Mondialul din SUA a marcat 4 goluri, cîte două în partida din grupe cu Columbia şi în cea din sferturi cu Suedia.

Şi-a încheiat cariera în 2004, la echipa franceză US Creteil-Lusitanos.

638504-florin-raducioiu

Marius Niculae: 15 ani, 6 luni, 6 zile

Marius Niculae este unul dintre cei mai productivi atacanţi pe care i-a dat România după decembrie 1989. A debutat pentru Dinamo în 1996, într-o partidă cu Farul Constanţa, încheiată cu scorul de 5-2 în favoarea „cîinilor”. După ce a marcat 44 de goluri în 100 de partide pentru formaţia din „Ştefan cel Mare”, Niculae s-a transferat la Sporting Lisabona, în schimbul a 3 milioane de dolari.

A avut un început de senzaţie în tricoul „leilor”, însă o accidentare gravă i-a stopat ascensiunea. A mai evoluat la Standard Liege, Mainz, Inverness, Kavala, SC Vaslui, Shandong Luneng şi Hoverla Ujgorod, formaţii pentru care a marcat pe bandă rulantă.

A debutat în 2000 pentru echipa naţională, iar pînă acum a totalizat 43 de partide şi a marcat 15 goluri. A cîştigat cîte un titlu de campion cu Dinamo şi Sporting Lisabona, trei Cupe ale României şi o Supercupă, toate cu Dinamo. A fost golgeterul primei divizii în 2001, cu 20 de goluri. În prezent, este liber de contract după ce nu s-a înţeles la bani cu turcii de la Şanliurfaspor.

marius_niculae__07287900-660x394

Gabriel Torje: 16 ani, 5 luni, 6 zile

Gabi Torje este unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români din ultimul deceniu. S-a consacrat pe Bega, iar debutul în Liga 1 s-a produs la o partidă Poli Timişoara – FC Argeş. Cel care l-a promovat la prima echipă a fost Gică Hagi. În septembrie 2010, la doar 20 de ani, a debutat în prima reprezentativă a României, fiind titularizat de Răzvan Lucescu într-un meci contra Albaniei. A fost fotbalistul român al anului 2011.

În 2008, pe cînd avea doar 18 ani, Torje a fost cumpărat de Dinamo în schimbul a două milioane de euro. A marcat 18 goluri în 108 partide pentru „cîini”, iar evoluţiile excelente i-au adus un transfer la Udinese. Din păcate, nu s-a acomodat la gruparea din Seria A şi a fost împrumutat, pe rînd, la Granada, Espanyol şi Konyaspor, unde joacă acum.

În tricoul echipei naţionale are un procentaj remarcabil, reuşind să marcheze 10 goluri în 29 de partide.

torje-debut-poli

Cristi Chivu: 16 ani, 10 luni, 4 zile

Cristian Chivu şi-a început cariera la CSM Reşiţa, unde, pentru o perioadă, a fost antrenat chiar de tatăl său, Mircea Chivu. A debutat în Divizia A pe 30 august 1997 într-un meci cîştigat de „Milanul din Banat” împotriva Universităţii Cluj. În vara anului 1998, Cristi s-a transferat la Universitatea Craiova, unde a fost dorit cu insistenţă de Ilie Balaci.

După numai un sezon la formaţia din Bănie, fundaşul s-a transferat la Ajax Amsterdam, echipă la care a devenit şi căpitan. Cu olandezii a cîştigat campionatul, Cupa şi Supercupa.

În 2003, AS Roma a plătit în schimbul lui Chivu 18 milioane de euro. La gruparea din Serie A, fundaşul a devenit unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti, iar după ce a cucerit Cupa Italiei cu romanii, internaţionalul român a plecat la Inter Milano, club care a plătit în schimbul său 15 milioane de euro.

Cu „nerazzurrii”, Chivu a cîştigat toate trofeele posibile: campionatul, Cupa, Supercupa, Liga Campionilor şi Campionatul Mondial al cluburilor. S-a retras din fotbal la începutul anului, din cauza deselor accidentări.

A fost component al echipei naţionale între anii 1999 şi 2011, fiind şi căpitanul acesteia în 50 de meciuri. A participat la două turnee finale ale Campionatului European, în 2000 şi 2008.

RTEmagicC_sport-CHIVU-LA-RESITA-10.jpg

Ilie Balaci: 16 ani, 11 luni, 4 zile

Ilie Balaci este cel mai important produs al şcolii de fotbal craiovene şi unul dintre cei mai mari jucători români. Cariera sa se leagă de marile succese obţinute de Universitatea Craiova la începutul anilor ’80.

A debutat în prima echipă a Craiovei pe 12 august 1973, într-un meci cu Jiul, 1-1 la Petroşani. Din păcate, s-a retras devreme din fotbal, din cauza deselor accidentări. Cea care a pus punct carierei de fotbalist a lui Balaci a fost provocată de fundaşul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Ca jucător, a cîştigat 3 titluri cu „Ştiinţa” şi 4 Cupe ale României. A jucat 347 de partide în prima divizie şi a marcat de 84 de ori. A ajuns cu oltenii, în premieră românească, pînă în semifinalele Cupei UEFA în 1983. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român în 1981 şi 1982.

Balaci a fost şi un component de bază al echipei naţionale, pentru care a jucat 65 de partide şi a înscris de 8 ori. În decembrie 1982 a semnat un precontract cu AC Milan, dar regimul comunist nu i-a dat voie să plece din România.

Ca antrenor, a avut performanţe notabile cu echipe din Africa şi mai ales din zona ţărilor arabe, cu care a cîştigat nu mai puţin de 21 de trofee.

balaci-1

Gică Hagi: 17 ani, 7 luni, 9 zile

Gheorghe Hagi este considerat de specialişti cel mai mare fotbalist din istoria României. „Maradona din Carpaţi” a început fotbalul la 10 ani, la Farul Constanţa, echipă la care a şi debutat în Liga 1, într-un meci SC Bacău – FC Constanţa, scor 3-0, pe 11 septembrie 1982. În cariera sa, Hagi a mai evoluat la Sportul Studenţesc, Steaua Bucureşti (cu care a cîştigat trei campionate, două Cupe şi Supercupa Europei), Real Madrid, Brescia, Barcelona şi Galatasaray (patru titluri de campion al Turciei, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei).

La echipa naţională, Hagi a evoluat în 125 de partide şi a înscris 35 de goluri. Este cel mai bun marcator din istoria „tricolorilor”. Ca jucător, „Regele” a fost un purtător clasic de număr 10, care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanţi şi şuturile eficace la poartă. A fost de 65 de ori căpitanul echipei naţionale, conducînd din teren România la două Campionate Mondiale (1994 – USA şi 1998 – Franţa) şi la două Campionate Europene (1996 – Anglia şi 2000 – Belgia şi Olanda).

A mai participat cu „tricolorii” la Campionatul European din 1984 şi la Cupa Mondială din 1990. A fost golgeter în prima divizie (1985, 1986), în Cupa Campionilor Europeni (1988) şi a fost declarat fotbalistul român al anului de 7 ori.

hagi-sportul

„Din România aş vrea să joc doar la Steaua şi Viitorul. Vreau cît mai repede în Champions League. Aş trece şi pe la Galatasaray, doar m-am născut la Istanbul, am echipa în suflet” (Ianis Hagi)

„Dacă el progresează aşa cum trebuie, o să îi găsim locul în echipă. Important e să muncească, să se obişnuiască şi cu ritmul şi intensitatea antrenamentelor” (Gheorghe Hagi)

1,72 m este înălţimea lui Ianis Hagi. Fiul „Regelui” a crescut 6 centimentri faţă de anul trecut

25.000 de euro este cota lui Ianis Hagi conform site-ului transfermarkt.de

Tags: