News

Pedeapsa cu moartea, reintrodusă după 42 de ani! Președintele a semnat decretul!

26.06.2019 | 14:57
Pedeapsa cu moartea reintrodusa dupa 42 de ani Presedintele a semnat decretul

Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă în Sri Lanka, după 42 de ani de când se renunțase la această măsură capitală! Preşedintele Maithripala Sirisena a anunţat miercuri că a semnat deja sentinţele la moarte pentru patru deţinuţi condamnaţi pentru trafic de droguri, transmite EFE!

Pedeapsa cu moartea, reintrodusă în Sri Lanka

“Am semnat pedeapsa cu moartea pentru patru condamnaţi. Va fi pusă în executare imediat, deja am decis şi data. Cei patru sunt condamnaţi în legătură cu drogurile”, a spus președinteșe Sirisena, în cadrul unei conferințe de presă.

Maithripala Sirisena a amenințat în mai multe rânduri că va pune în aplicare executarea deţinuţilor condamnaţi pentru delicte legate de droguri, ca parte a intensificării luptei sale contra trafcului de stupefiante din Sri Lanka. Autoritățile au scos la concurs și postul de călău, însă nu a fost ales unul, deși, atenție!, s-au prezentat sute de doritori!

Pedeapsa cu moartea reintrodusă în Sri Lanka
Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă în Sri Lanka de președintele Maithripala Sirisena

Patru condamnați pentru trafic de droguri, primii pe lista celor executați

Comisarul pentru penitenciare T.M. Thennakoon a declarat, însă, pentru EFE, că nu a fost informat cu privire la detaliile deciziei privind execuţiile. “Încă nu am fost informaţi de nicio decizie”, a spus acesta.

Activistul Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International (AI), a cerut preşedintelui Maithripala Sirisena, miercuri, într-un mesaj video, să stopeze planurile sale de aplicare a pedepsei capitale în cazul celor patru condamnaţi.

“Mă adresez dumneavoastră cu scopul de a pleda pentru viaţa acestor persoane care vor fi executate imediat în Sri Lanka dacă veţi reînvia pedeapsa capitală”, a arătat activistul sud-african, care a precizat că ultima execuţie în Sri Lanka a avut loc atunci când actualul preşedinte avea doar 24 de ani.

Într-un comunicat difuzat marţi de AI este exprimată, de asemenea, îngrijorarea pentru opacitatea care învăluie această decizie, despre care nu se cunosc nici detalii, nici data de punere în aplicație. Pedeapsa capitală este în vigoare în Sri Lanka pentru delicte precum înalta trădare, asasinat şi trafic de droguri, însă ultima autorizaţie prezidenţială de punere în aplicare a condamnării la moarte a fost dată în 1976.