News

Pedeapsa de PR dictată de Nicușor Dan în cazul statuii căzute pe un copil în sediul primăriei. „Țapul ispășitor” mutat pe o altă funcție de conducere

Șeful din Primăria Capitalei găsit vinovat pentru accidentul în care o statuie a căzut peste un copil a fost mutat pe un alt post de conducere
08.09.2022 | 12:31
Pedeapsa de PR dictata de Nicusor Dan in cazul statuii cazute pe un copil in sediul primariei Tapul ispasitor mutat pe o alta functie de conducere
Pedeapsă de PR în Primăria Capitalei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La patru zile de la nefericitul accident din sediul Primăriei Capitalei, atunci când a fost grav accidentat după căderea unei statui pe care încerca să se suie, Nicușor Dan anunța prima măsură administrativă: înlocuirea șefului Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul PMB.

Pedeapsă „exemplară” dictată de Nicușor Dan

Primarul Capitalei anunța înlocuirea lui Dragoș Mateescu, șefului Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul PMB pentru „deficiențe în activitate”, o decizie ce venea în urma unei anchete administrative interne.

ADVERTISEMENT

Joi, la mai puțin de două săptămâni de la anunțul primarului general, Dragoș Mateescu este șeful Serviciului de Reprezentanță Externă, serviciu în subordinea Direcției Relații Externe și Protocol. Informația apare pe site-ul Primăriei Capitalei. Direcția de Relații Externe și Protocol nu are încă un șef, altfel spus, fostul șef al Serviciului Sănătate și Securitate nu are încă un șef căruia să i se subordoneze. Potrivit informațiilor FANATIK, salariul lui Mateescu în noua funcție este similar cu cel pe care-l primea și în fruntea Serviciului Sănătate și Securitate.

Dragoș Mateescu a ocupat funcția de șef al serviciului de sănătate și securitate în muncă din primărie timp de aproape șapte ani, începând cu luna noiembrie a anului 2015. Anterior acesta a lucrat în MAI, în cadrul ISU timp de trei ani și 11 luni. Potrivit declarației de avere, salariul anual primit în cadrul primăriei a fost de 109.097 R de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 9.000 de lei. Pe lângă acest salariu, Dragoș Mateescu a mai primit și 100.843 lei, pensie ca fost ofițer în MAI.

ADVERTISEMENT
dragos mateescu avere
Dragoș Mateescu, declarație de avere

De ce a fost sancționat Mateescu

În anunțul făcut vineri, 26 august, la patru zile de la incidentul din sediul primăriei atunci când o statuie a căzut pe un copil care încerca să o escaladeze, Nicușor Dan anunța că măsura venea în urma unei anchete administrative interne. „În urma concluziilor preliminare ale anchetei administrative interne, am decis înlocuirea șefului Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul Primăriei Municipiului București, pentru deficiențe în activitate. Ancheta internă continuă și, în funcție de rezultatele ei, este posibil să iau și alte măsuri administrative”, transmitea primarul Nicușor Dan.

Raportul de activitate al Serviciului de Sănătate și Securitate în Muncă pe anul trecut arăta că principalele activități ale serviciului au fost controlul anual de medicina muncii pentru 1050 de angajați, instruirea personalului în perioada pandemiei, instructaj cu privire la folosirea echipamentului de protecție și a materialelor igienico-sanitare. Serviciul s-a ocupat cu achiziționarea testelor RT-PCR și actualizarea kiturilor truselor sanitare de prim-ajutor.

ADVERTISEMENT

Primăria Capitalei nu a anunțat alte sancțiuni interne în urma acestui incident.

În zilele ulterioare acestui accident, FANATIK a cerut informații de la Primăria Capitalei cu privire la structurile interne care ar fi putut avea responsabilitatea pentru securizarea statuii din sediul primăriei. Fără încă un răspuns oficial în acest sens, publicația noastră a scris că Primăria Capitalei are în componență chiar Serviciul Administrare Sedii, serviciu condus de Ștefan Iulian Dragomirescu, un fost consilier al lui Nicușor Dan. Direcția Administrativă, cea care are în subordine Serviciul Administrare Sedii, este condusă de Daniel Calotă, funcționar ajuns în cadrul primăriei încă din timpul mandatului lui Sorin Oprescu.

Băiatul în vârstă de 6 ani care a suferit mai multe traumatisme craniene după ce o statuie din sediul primăriei a căzut peste el a fost externat de la Spitalul Grigore Alexandrescu la o săptămână de la accidentul suferit și după ce a suferit o intervenție chirurgicală cu succes din partea medicilor. Între timp autoritățile au deschis o anchetă penală pentru a verifica cine poartă responsabilitatea pentru amplasarea statuii în holul primăriei.

ADVERTISEMENT

Pe plan politic, incidentul a luat imediat amploare, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, acuzându-l pe Nicușor Dan că poartă vina pentru acest incident, susținând că întreaga situație putea fi evitată dacă acesta „nu lua măsura populistă de a permite accesul cetățenilor pe ușa din față a clădirii”.

ADVERTISEMENT