Sport

Baschetbalistă americană, condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia. Reacţia preşedintelui Joe Biden. Update

Baschetbalista americană Brittney Griner, reținută pentru trafic de droguri în Rusia, ar putea rămâne ani buni în închisoare după cererea făcută de procurori.
04.08.2022 | 18:32
Baschetbalista americana condamnata la 9 ani de inchisoare in Rusia Reactia presedintelui Joe Biden Update
Baschetbalista americană Brittney Griner, reținută pentru trafic de droguri în Rusia, ar putea rămâne ani buni în închisoare după cererea făcută de procurori. Sursă foto: abcnews.go.com
ADVERTISEMENT
04-08-2022
16:04

9 ani de închisoare pentru Brittney Griner

Starul american al baschetului feminin Brittney Griner, încarcerată în Rusia, a fost condamnată la 9 ani de închisoare cu privire la deţinere de droguri şi trafic de droguri.

”Tribunalul a găsit-o pe inculpată vinovată de deţinere ilegală şi trafic cu o cantitate importantă de droguri”, a anunţat judecătoarea Anna Sotnikova, comform nbcnews.com.

În plus, sportiva, care pledase vinovat, a primit și o amendă de 1 milion de ruble (16.590 de dolari). Griner poate face recurs la acest verdict.

”Astăzi, cetățeanul american Brittney Griner a primit o pedeapsă cu închisoarea care este încă o amintire a ceea ce lumea deja știa: Rusia o reține pe nedrept pe Brittney. Este inacceptabil și fac apel Rusiei să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soția ei, cei dragi, prietenii și coechipierii ei.

Administrația mea va continua să lucreze neobosit și să urmărească toate căile posibile pentru a-i aduce acasă pe Brittney și Paul Whelan în siguranță, ca cât de curând posibil”, a declarat președintele american Joe Biden.

Considerată una dintre cele mai bune jucătoare din lume, Griner a fost arestată în 17 februarie după ce în bagajele sale s-a găsit lichid de vaping pe bază de canabis.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani și jumătate pentru baschetbalista Brittney Griner

În contextul în care relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat grav în ultima perioadă din cauza războiului din Ucraina, procesul lui Brittney Griner a căpătat o dimensiune geopolitică.

ADVERTISEMENT

Baschetbalista americană în vârstă de 31 de ani a pledat vinovată la acuzațiile care i-au fost aduse și se află acum în așteptarea sentinței, după ce procurorii ruși au cerut o pedeapsă ce se apropie de maximum posibil.

”Cer ca Griner să fie găsită vinovată şi condamnată la nouă ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară în regim clasic”, a spus procurorul Nikolai Vlassenko, conform Daily Mail. De asemenea, el a cerut şi o amendă de 16.000 de euro pentru sportivă.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa cerută de parchet este aproape de cea maximă pentru astfel de cazuri, 10 ani de închisoare. Cazul este judecat la tribunalul din Khimki în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Washington.

Oferta americanilor pentru eliberarea sportivei

”La sprint este Usain Bolt, la Formula 1 Michael Schumacher, iar la baschetul feminin este Brittney Griner”, a afirmat Maria Blagovolina, avocata sportivei. Blagovolina, partener la firma de avocatură Rybalkin Gortsunyan Dyakin and Partners, a spus că, dacă instanța consideră că este necesar să o pedepsească, Griner ar trebui să fie tratată cu blândețe.

ADVERTISEMENT

Dubla campioană mondială a pledat vinovat, ea precizând însă că a dus substanţa în Rusia din neatenţie şi respingând acuzaţiile de trafic de droguri. Procurorul a subliniat faptul că Brittney Griner a încercat să ascundă de vameşi lichidul pe bază de canabis.

Departamentul de Stat al SUA a purtat în ultimele zile discuții pentru a-i asigura eliberarea lui Griner, ca parte a unui acord care avea să-l aducă acasă și pe americanul Paul Whelan. Oferta este pe masă de săptămâni, dar Rusia încă nu și-a dat acordul.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că oficialii americani nu au confirmat informațiile, se pare că în schimbul celor doi sunt dispuși să-l elibereze pe traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit ”Negustorul de moarte”.

ADVERTISEMENT