News

Parlamentarii se opun pedepselor crunte din noul cod silvic. Au blocat proiectul prin care hoții de pădure ajungeau la închisoare

06.08.2020 | 13:24
Parlamentarii se opun pedepselor crunte din noul cod silvic Au blocat proiectul prin care hotii de padure ajungeau la inchisoare
ADVERTISEMENT

Parlamentarii se opun cu disperare pedepselor crunte care pot să apară în noul cod silvic. O parte a oamenilor politici încearcă de zor să blocheze proiectul și tergiversează la nesfârșit.

Concret, modificarea codului silvic a fost stopată în Camera Deputaților, acolo unde proiectul zace de câteva zile nebăgat în seamă.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi aprobat, lucrurile s-ar schimba din temelii în domeniu. Astfel, furtul de arbori s-ar transforma în faptă penală indiferent de prejudiciu, iar camioanele cu care este transportat lemnul vor fi confiscate.

Închisoare și confiscarea camioanelor, în noul cod silvic

Vorbim despre un amendament pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor vrea să-l includă în noul cod silvic, un amendament care a încins spiritele marilor jucători de pe piață. Jucători care au, conform informațiilor FANATIK, susținerea unor parlamentari.

ADVERTISEMENT

Mai multe grupuri de interese au depus în Comisia pentru agricultură şi silvicultură de la Camera Deputaţilor câteva amendamente menite să lase fără conţinut modificările adoptate deja de Senat.

Vă readucem aminte că pe lângă confiscarea camioanelor sau tirurilor cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal, tăierile la ras vor fi interzise si in rezervatiile naturale.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn. De altfel, pe această portiță în lege se bazau în ultima perioadă cei care activau în domeniu.

Lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat iar sumele destinate pazei suprafetelor de padure sub 30 de ha vor creste cu peste 30%.

ADVERTISEMENT

Totodată va exista o evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate, decizie care devine obligatorie. Conform noilor reguli, accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor si din drumurile forestiere, în timp ce accesul cetatenilor in padure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

„Pentru a lupta cu taierile ilegale este nevoie de pedepse aspre, iar intarzierea adoptarii unui nou Cod Silvic favorizeaza o legislatie mult prea permisiva pentru cei care comit ilegalitati”, a declarat și ministrul Mediului, Costel Alexe care a solicitat adoptarea modificărilor.

„In urma cu o saptamana am spus ca noul Cod Silvic promoveaza o legislatie de temut pentru cei care sfideaza legile padurii. Se pare ca primii care se tem deja de modificarile aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine sunt chiar parlamentarii care astazi detin majoritatea in Parlament.

Ii solicit conducerii Camerei Deputatilor sa supuna la vot in regim de urgenta pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul in care nimeni nu mai este tolerant cu acestia.

Lupta cu taierile ilegale are nevoie de masuri si pedepse aspre. Sper ca parlamentarii care se fac responsabili de amanarea votului final sunt constienti ca intarzie promovarea legilor care ne apara padurea si favorizeaza o legislatie mult prea permisiva pentru cei care comit ilegalitati”, sustine Alexe.

Culmea, tăierile ilegale s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă. Activiștii de mediu susțin că marii jucători de pe piață profită din plin de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și pun la pământ păduri întregi.

De curând la Ocolul Silvic Sighet a fost descoperit un adevărat dezastru – nu mai puțin de 100 de mii de metri cubi de arbori au fost rași de pe fața pământului.

ADVERTISEMENT