News

Pedepse cu închisoarea pentru cei care cultivă, dețin sau vând droguri. Legea adoptată de Camera Deputaților

Miercuri, 15 februarie 2023, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege potrivit căruia cei care cultivă, dețin sau vând droguri riscă ani grei de închisoare.
15.02.2023 | 19:31
Pedepse cu inchisoarea pentru cei care cultiva detin sau vand droguri Legea adoptata de Camera Deputatilor
Ce pedepse riscă cei care cultivă, dețin sau vând droguri în România. Legea adoptată miercuri de Camera Deputaților. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un bilanț prezentat săptămâna trecută, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) avertiza ferm că fenomenul drogurilor a luat amploare în România și poate deveni extrem de periculos în următorii ani.

Ce pedepse riscă cei care cultivă, dețin sau vând droguri în România. Legea adoptată miercuri de Camera Deputaților

În contextul avertismentelor venite de la DIICOT, politicienii din România consideră că înăsprirea pedepselor pentru traficanții și consumatorii de droguri este soluția pentru stoparea acestui fenomen al substanțelor interzise cu care țara noastră se confruntă în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Astfel, miercuri, 15 februarie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege potrivit căruia deținerea, cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea sau cumpărarea de droguri de risc se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în proiect.

ADVERTISEMENT

De notat că aceste pedepse pot fi și mai mari. Dacă ”faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, se mai precizează în actul normativ.

Acest proiect de lege mai spune ”că bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii, sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri”.

ADVERTISEMENT

Pedepse până la 25 de ani de închisoare în caz de deces

Așadar, în concluzie, pedeapsa pentru traficul de droguri de risc ar urma să se încadreze între 3 și 10 ani de închisoare. Apoi, în cazul drogurilor de mare risc, pedepsele ajung între 5 și 15 ani. De evidențiat faptul că, în cazul în care intervine moartea victimei, pedeapsa ar urma să fie de la 15 la 25 de ani de închisoare.

”Cea mai mare responsabilitate în privința combaterii traficului de droguri o are statul. Într-adevăr, se fac victime între copii și ar trebui să avem centre prin care recuperarea acestor copii și un sprijin pentru familii. Instituțiile statului abilitate trebuie să meargă și să lupte cu această infracționalitate din țara noastră”, a spus deputatul Szabo Odon, după votul din plen.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă, actul normativ adoptat de Camera Deputaților va fi transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De punctat că pedepsele pentru cei care dețin droguri pentru consumul propriu nu au fost majorate.

ADVERTISEMENT