News

Pedepse în dosarul Gala Bute. Câți ani de închisoare au primit inculpații

Elena Udrea se întoarce la închisoare. Judecătorii de la Instanța Supremă i-au respins contestația în anulare formulată la decizia de condamnare în dosarul Gala Bute. Ce pedepse au primit ceilalți inculpați.
07.04.2022 | 15:11
Pedepse in dosarul Gala Bute Cati ani de inchisoare au primit inculpatii
Câți ani de închisoare au primit inculpații din dosarul Gala Bute. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al turismului, Elena Udrea, revine după gratii. Judecătorii de la Instanța Supremă i-au respins contestația în anulare formulată la decizia de condamnare în dosarul Gala Bute. Iată ce pedepse au dat judecătorii în acest caz.

Pedepse în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, cea mai aspră decizie

După sentința de joi a ICCJ, decizia inițială în dosarul Gala Bute rămâne definitivă, astfel că Elena Udrea va trebui să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al turismului a primit o condamnare, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosar. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Aceasta plecase din România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. Apoi, în 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. Avea să fie eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

ADVERTISEMENT

Câți ani de închisoare au primit inculpații din dosarul Gala Bute

În iunie 2018, alături de Elena Udrea, au primit pedepse cu închisoare cu executare sau suspendare și ceilalți inculpați din dosar.

  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – 3 ani de închisoare cu executare
  • Rudel Obreja, fost președinte Federația Română de Box – 5 ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – 1 an şi 6 luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani şi 6 luni cu suspendare
  • Ion Ariton, fost ministru al economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
ADVERTISEMENT

În același dosar, Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Acestuia i s-a mai confiscat suma de 3.000.000 lei.

Acuzațiile procurorilor în dosarul Gala Bute

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă încă din aprilie 2015. Printre faptele pentru care inculpații au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

ADVERTISEMENT

În rechizitoriul din 24 iunie 2011, DNA spune că a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

”Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

ADVERTISEMENT