News

Pedepsele fizice duc la risc crescut de anxietate. Țara care ar putea interzice părinților să-și bată copiii

Părinților australieni li s-ar putea interzice în curând să-și lovească copiii, după ce un nou studiu a dezvăluit consecințele îngrozitoare ale pedepselor fizice.
19.06.2022 | 12:00
Pedepsele fizice duc la risc crescut de anxietate Tara care ar putea interzice parintilor sasi bata copiii
Adulții care au suferit pedepse fizice în copilărie, predispuși la afecțiuni mintale Foto: parenting.firstcry.com
ADVERTISEMENT

După ce un studiu a constatat că pedeapsa fizică duce la un risc crescut de anxietate, Australia le-ar putea interzice părinților să le aplice corecții fizice copiilor.

Pedepsele fizice duc la risc crescut de anxietate

Șase din zece australieni au spus că au fost loviți de cel puțin patru ori în copilărie, potrivit unui studiu al Universității Catolice din Australia pe un eșantion de 8.500 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Studiul a constatat că femeile care au fost lovite în copilărie aveau de 1,8 ori mai multe șanse de a avea o tulburare depresivă majoră și de 2,1 ori mai multe șanse să sufere de anxietate.

În cazul bărbaților, aceștia aveau, de asemenea, aproape de două ori mai multe șanse de a experimenta depresie și anxietate dacă le-au fost aplicate pedepse corporale în anii copilăriei.

ADVERTISEMENT

Directorul Institutului de Studii pentru Protecția Copilului, profesor la Universitatea Catolică din Australia, Daryl Higgins, conduce acum un apel pentru ca părinților să le fie interzis prin lege să-și lovească copiii.

În Australia, în prezent părinții își pot lovi copiii în mod legal, dar diferite state au reguli specifice în acest sens.

ADVERTISEMENT

În New South Wales, pedeapsa fizică nu ar trebui să fie dureroasă pentru mai mult de un scurt moment, iar copiii nu pot fi loviți în zona capului sau gâtului.

“Copiii merită protecție egală împotriva violenței ca și adulții”

În Victoria, nu există nicio legislație privind aplicarea de către părinți a pedepselor fizice copiilor lor, în timp ce în diferite alte state aceasta trebuie considerată „rezonabilă în circumstanțe”.

ADVERTISEMENT

„Este timpul să schimbăm legile și să ne asigurăm că toți copiii sunt protejați de violență în casele lor, așa cum sunt în instituțiile de învățământ sau de îngrijire”, a declarat profesorul Higgins, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, citat de Daily Mail.

El a spus că cei mici merită protecție egală împotriva violenței ca și adulții.

“Dacă doriți să reduceți anxietatea la nivel de populație pentru femei și bărbați, nu-i loviți în copilărie. Există o legătură foarte reală între pedeapsa corporală și afecțiunile mintale actuale și pe tot parcursul vieții”, a mai declarat el.

El a spus că părinții ar trebui să folosească tehnici pozitive pentru a-și disciplina copiii în loc de corecție fizică. „Singurul beneficiu este obediența imediată, dar știm că este legat în mod clar de un prejudiciu pe termen lung”, a mai spus el.

Șaizeci și două de țări din întreaga lume au declarat ilegale pedepsele fizice împotriva copiilor, inclusiv Scoția, Suedia și Coreea.

În România, 46% dintre copii sunt bătuți acasă

În România, deşi sunt interzise prin lege încă din anul 2004, abuzul şi neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viaţa copiilor. Fenomenul violenţei fizice se menţine la un nivel ridicat.

Potrivit unui studiu la nivel național realizat de Salvați Copiii, în 2021 46% dintre copii afirmau că sunt bătuţi acasă de către părinţi şi 5% de către cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 20% dintre părinţi considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect şi adecvat de educare a copiilor.

Cu toate că majoritatea copiilor (94%) spun că se simt în siguranţă în familie şi doar 3% afirmă că niciodată nu se simt în siguranţă acasă, din răspunsurile primite de la copii rezultă o incidenţă mult mai mare a aplicării pedepselor fizice (46%), în comparaţie cu cea recunoscută de părinţi (28%), atât în ceea ce priveşte formele „uşoare”, cât şi ceea ce priveşte formele severe, mai arată studiul.

De asemenea, analiza pune în evidenţă faptul că 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des şi foarte des.

1 din 3 copii s-a confruntat cu stări de anxietate

Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid.

În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele anchetei Salvaţi Copiii România.

În România, şcolile se confruntă cu multiple manifestări de violenţă, semnificativ fiind fenomenul de bullying, de obicei asociat cu discriminarea, homofobia sau rasismul, violenţa fizică şi verbală între elevi.

Conform unei anchete sociologice din 2017, anual, 400.000 de copii sunt angrenaţi în forme variate de bullying/cyberbullying, 200.000 de copii sunt victime ale violenţei fizice, iar alţi 200.000 sunt autori ai faptelor de lovire, intimidare, ameninţare.

ADVERTISEMENT
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente...
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost...
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri...
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri să-i facă pană la mașina recent cumpărată, iar ce a urmat e incredibil
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită...
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
Leonard Doroftei a făcut dezvăluiri unice despre fiica sa: Ştii cum e, ai...
Leonard Doroftei a făcut dezvăluiri unice despre fiica sa: Ştii cum e, ai puşca în dulap! Tu la 21 de ani ce făceai?!
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica...
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Cum arată Antonia după ce și-a schimbat radical look-ul
Cum arată Antonia după ce și-a schimbat radical look-ul
Avionul Tarom prăbușit în Atlantic. Pasagerii au supraviețuit, dar pilotul a fost condamnat...
Avionul Tarom prăbușit în Atlantic. Pasagerii au supraviețuit, dar pilotul a fost condamnat la 100 de ani de închisoare
Lovitura fatală pentru Alina Sorescu. Cine este Mădălina, femeia din casa lui Ciucu
Lovitura fatală pentru Alina Sorescu. Cine este Mădălina, femeia din casa lui Ciucu
Medvedev: „Răbdarea Rusiei legată de utilizarea armelor nucleare se poate sfârși”
Medvedev: „Răbdarea Rusiei legată de utilizarea armelor nucleare se poate sfârși”
Cum arată irisul celor mai cunoscute vedete din România. Cine este „colecționarul” care...
Cum arată irisul celor mai cunoscute vedete din România. Cine este „colecționarul” care are a realizat fotografii unice cu Irina Fodor, Anamaria Prodan și Bobonete. Imagini superbe! FOTO