News

Video&foto. 48 de ani de la golul 1.000 al lui Pele: “Până şi rivalii îl susţineau!”

Pele are motive de sărbătoare pe 19 noiembrie. În această dată, în urmă cu 48 de ani, marele fotbalist brazilian marca golul cu numărul 1.000 din carieră. Reuşita venea cu mai puţin de un înainte să strălucească, pentru ultima dată, la ediţia unui Campionat Mondial.
19.11.2017 | 17:23
Videofoto 48 de ani de la golul 1000 al lui Pele Pana si rivalii il sustineau

19 octombrie 1969 este una din datele importante din cariera lui Pele. Era o zi de miercuri ca oricare alta. Suporterii brazilieni luau calea stadioanelor pentru meciurile din campionat. Cei care se îndreptau spre Maracana ştiau că este posibil să fie martori ai unui moment istoric. Pele, cel mai mare fotbalist din istoria Braziliei, ajunsese la 999 de goluri în întreaga sa carieră.

De la golul cu numărul 999 şi până la meciul de pe Maracana trecuseră doar cinci zile. Meciul contra lui Paraiba State XI a avut o dublă însemnătate pentru Pele. Pe lângă marcarea golului 999, fotbalistul brazilian i-a luat locul, între buturi, lui Aguinaldo, portarul lui Santos. Nu era ceva ieşit din comun, mai ales în condiţiile în care Pele mai jucase între buturi la diverse meciuri amicale. Vasco da Gama primea vizita lui Santos, iar portarul lui “Gigante da Colina” simţea la rândul său că urma să se întâmple un moment istoric. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Fanii lui Vasco da Gama, alături de Pele

“Zgomotul era asurzitor! Până şi fanii echipei mele erau împotriva mea”, şi-a reamintit Edgardo Andrada, portarul lui Vasco da Gama. Cu 12 minute înainte de finalul meciului, cele două echipe erau la egalitate, 1-1. “Majoritatea spectatorilor de pe Maracana îşi doreau să vadă golul, însă jucătorii lui Vasco au făcut tot posibilul să mă oprească. M-au lovit aşa cum azi nu s-ar mai putea întâmpla pe un teren de fotbal. Chiar şi aşa părea predestinat să marchez în acea seară. Ceva trebuia să se întâmple ca să am şansa să marchez”, a rememorat Pele peste ani.

În minutul 78, arbitrul meciului a arătat punctul cu var de la 11 metri. Tribunele au luat foc imediat, nimeni nu se aştepta ca Pele să nu fie cel care execută penalty-ul. La ora 23:11, fotbalistul brazilian l-a învins pe Andrada, iar suporterii şi jurnaliştii au pătruns pe teren pentru a obţine o primă reacţie. “M-am simţit emoţionat pentru prima oară în cariera mea. Andrada era în mare formă. Niciodată nu am simtit o astfel de presiune. Tremuram, dar totul ţinea de mine şi am înscris. Imediat, stadionul a explodat”, şi-a reamintit Pele.

Pele, primele vorbe după golul 1.000

Pele a primit un microfon, iar primele cuvinte care i-au trecut prin cap nu au avut legătură cu fotbalul. “Acum, că toată lumea ascultă, vă rog să-i ajutaţi pe copii, pe oamenii fără adăpost. Asta este singura mea dorinţă în acest moment special pentru mine”, au fost cuvintele care imediat au făcut înconjurul Braziliei şi al lumii. Brazilianul a primit un tricoul special de la oficialii clubului Vasco da Gama, care simboliza cele 1.000 de goluri marcate. În tot acest timp, Edgardo Andrada plângea într-un colţ al terenului, fără ca cineva să-l bage în seamă. “Eram zăpăcit! Eram disperat să salvez acel penalty. Nu îmi doream să intru în istorie ca portarul care a primit golul cu numărul 1.000”, a povestit portarul lui Vasco da Gama peste ani.

44 de ani mai târziu, Pele a intrat oficial în Cartea Recordurilor ca fotbalistul cu cele mai multe goluri marcate în carieră. Între 1956 şi 1977, starul brazilian a reuşit să marcheze 1.283 de goluri în 1,363 de goluri.

1033 de goluri a marcat Pele pentru Santos