Fotbal international

Pele împlinește astăzi 78 de ani. Legenda Braziliei are în continuare probleme de sănătate

23.10.2018 | 08:00
Pele împlinește 78 de ani. Legenda Braziliei este cel mai bun jucător al lumii din toate timpurile

Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, Edson Arantes do Nascimento, sau, pe înțelesul tuturor, Pele, împlinește astăzi, 23 octombrie, 78 de ani. Din păcate, legenda Braziliei are în continuare mari probleme de sănătate și nu sunt deloc puțini compatrioții săi și nu numai ei cei care se roagă pentru însănătoșirea celui care a fost supranumit O Rey, adică Regele.

Pele și președintele Rusiei Vladimir Putin. Mulți șefi de stat au apreciat clasa brazilianului și au ținut să îl cunoască
Pele și președintele Rusiei Vladimir Putin. Mulți șefi de stat au apreciat clasa brazilianului

Cel mai bun fotbalist al lumii, după unii la concurență cu argentinianul Diego Armando Maradona, este foarte suferind. Când a fost văzut mergând sprijinundu-se în baston sau în scaun cu rotile, Brazilia s-a cutremurat pur și simplu, neconcepând ca anii și bolile ar putea să vină și asupra idolului național. Pele are mari probleme și cu rinichii, pe unul scoțându-l încă din primul an în care a ajuns la New York, la Cosmos, în anul 1975. Dar, haideți să vedem cine este omul care prin talentul său a avut lumea la picioarele lui.

Pele, legenda Braziliei, copilărie în sărăcie

Pele s-a născut la 23 octombrie 1940, în orașul Tres Coracoes, care înseamnă Trei inimi, din statul Minas Gerais, cu o populație de 80.000 de locuitori. Este fiul lui Dondinho, fostul jucător al lui Fluminense și al Celestei Arantes. Numele său Edson este de fapt Edison în certificatul de naștere, provenind de la celebrul inventator american Thomas Edison. Și, totuși, o lume întreagă îl știe sub numele de Pele, care nu are nici o legătură cu numele său.

În școală colegii l-au botezat Pele, greșind un pic pronunția și ortografia, după numele portarului de la Vasco da Gama, Bile, care era idolul lui Edson. Așadar, marele Pele, cel mai mare atacant al lumii, a avut idol un portar. Mai sunt opinii care susțin că acest Bile nu e în legătură cu portarul lui Vasco da Gama, ci cu denumirea în limba ebraică a cuvântului miracol. Cert este că în portugheză el nu are nici un înțeles și fosta mare vedetă a creat și mai multă confuzie în jurul originii sale, când a declarat că el nu își amintește să fi avut nici un idol pe nume Bile.

A avut mingi făcute din șosete sau din grapefruituri

Copilăria lui Pele nu a fost deloc acea lipsită de griji a unui fiu de fotbalist. Să nu uităm că Dondinho nu a fost un internațional de marcă al Braziliei, ci un jucător care a evoluat la Fluminense înaintea celui de-al doilea război mondial, atunci când fotbalul se juca în special de plăcere și nu la nivel profesionist. De aceea, puștiul, pentru a-și ajuta familia, obișnuia să meargă într-o ceainărie, unde îi servea pe clienți pentru câțiva bănuți.

Așa de săracă era familia sa, încât pentru a putea juca fotbal, care era marea sa pasiune, Pele și-a confecționat primele baloane din șosete făcute ghem și învelite în ziare, iar când avea ocazia, în loc să îl mănânce transforma în minge orice grapefruit. Încercând să mai scape din starea de sărăcie familia lui Pele s-a mutat în statul Sao Paulo, în orașul Bauru. Aici a ajuns la echipa de juniori a clubului local, în condițiile în care, deși nu avea nici 15 ani, a primit acceptul de a evolua în echipa de fotbal în sală a orașului, unde a făcut furori. Pele avea să declare că fotbalul de sală l-a ajutat enorm, pentru că l-a învățat să gândească mult mai repede fiecare fază, să caute mereu soluții pe spații scurte.

Declarat comoară națională în Brazilia

Fostul internațional brazilian Waldemar de Brito, care pregătea echipa de juniori la Bauru, l-a luat la 15 ani pe Pele și l-a dus la FC Santos, localitate situată destul de aproape de Sao Paulo, prezentându-l extrem de spectaculos: “Vi l-am adus pe cel care va fi cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor”. Și avea să fie premoniția corectă. Pele a debutat la FC Santos, care era cel mai titrat club din Brazilia, la 15 ani și a marcat încă de la primul meci. Cariera sa a urmat o linie fulminantă. La 17 ani făcea parte din echipa națională care cucerea în Suedia primul titlu mondial, iar în finala câștigată cu 5-2 în fața țării gazdă el a fost din nou magnific.

Cluburile de talie mondială, precum Real Madrid, Manchester United, Inter sau Juventus au încercat în van să îl cumpere. Un fan l-a agresat pe președintele lui Santos când s-a aflat că actele cu Inter fuseseră deja făcute. În 1961, președintele Braziliei, Janio Quadros a anunțat public faptul că Pele este comoară națională și nu are voie să fie vândut nicăieri în lume.

Ce a spus Ronald Reagan la întâlnirea cu Pele

Așa se explică faptul că Pele nu a ajuns să joace niciodată la un mare club din Europa, deși ar fi avut loc oriunde și a fost dorit de către foarte multe echipe. Abia la 35 de ani tezaurul Braziliei a primit acceptul de a pleca în Statele Unite, la Cosmos New York, unde a mai jucat doi ani, după care s-a retras. O carieră care s-a redus la două cluburi, FC Santos, între 1956-1974 și Cosmos New York, 1975-77.

Uriașul talent și calitatea jocului său uluitor au fost recunoscute de-a lungul timpului de foarte multe personalități ale sportului și nu numai. A rămas celebră formula de introducere rostită de președintele SUA Ronald Reagan când l-a întâlnit pe brazilian, la Casa Albă: “Numele meu este Ronald Reagan și sunt președintele SUA. Nu e nevoie să vă prezentați, pentru că o lume întreagă știe cine a fost și cine este în continuare Pele”.

Trei soții și șapte copii

Și în viața personală Pele a fost la fel de spectaculos ca pe gazon. A fost căsătorit de trei ori și are o grămadă de copii legitimi și se spune că ar mai fi măcar vreo doi nerecunoscuți. Prima a fost în 1966 Rosemeri dos Reis Cholbi, cu care a avut trei copii: Kelly Cristina, Jenifer și Edson, cunoscut mai bine ca Edinho, care a a jucat portar, dar care i-a provocat multe supărări tatălui, el aflându-se pentru 12 ani în spatele gratiilor, pentru trafic de droguri și extorcare de fonduri. În 1982 Pele a divorțat. Deja se combinase cu Xuxa, 17 ani, el avea 41, pe care a ăcut-o prezentatoare TV. A stat cu ea până în 1986. Când și-a luat a doua nevastă, psihologul Assíria Lemos Seixas, care avea să-i dăruiască doi gemeni: Joshua și Celeste. Dar în 2008 s-a rupt și acest mariaj.

În 2010, la vârsta de 70 de ani, a cerut-o în căsătorie pe Marta Aoki, o braziliancă pe jumătate japoneză, care avea 41 de ani. Cei doi se cunoscuseră încă din anii 80, la New York, dar s-au revăzut acum. Însă Marcia a acceptat să devină a treia soție a lui Pele abia în 2016, când acesta a ămplinit 76 de ani. Pele a recunoscut-o pe Flavia Kurtz ca fiind fata sa dintr-o legătură cu jurnalista Lenita Kurtz, dar o altă fiică, Gabriela Machado, avea să moară în 2006, fără ca fosta vedetă să accepte că îi este tată, deși toate probele biologice indicau acest lucru.

Pele și a treia soție, pe jumătate japoneză. Marcia Cibele Aoki. Pele avea 76 de ani, ea 46
Pele și a treia soție, pe jumătate japoneză.

Din Nigeria a fugit deghizat în pilot

Impactul său în viața politică a fost destul de modest, până în 1995, pentru că nu i-a plăcut politica. Atât de mare îi era popularitatea, încât în 1967, când a mers pentru un meci demosntrativ în Nigeria, la Lagos, țara era în război civil și cele două tabere au oprit focul pentru 48 de ore, pentru a putea urmări meciul. În 1970 regimul dictatorial din Brazilia l-a luat la ochi pentru simpatii de stânga și a fost urmărit o bună bucată de timp. În 1976, din nou în Nigeria, alături de fostul tenisman Arthur Ashe, a putut părăsi țara aflată într-un alt conflict militar, doar deghizat în pilot, la bordul unui avion cursă special

În 1995 însă a fost desemnat Ministrul Extraordinar al sportului de către președintele țării, Fernando Henrique Cardoso. Pele s-a remarcat prin lupta pentru reducerea corupției din fotbalul brazilian, acțiune cunoscută sub numele de legea Pele. Însă, incredibil, în 2001 Pele a demisionat, pentru că a fost acuzat tocmai de corupție, el nereturnând suma de 700.000 dolari strânsă pentru un meci caritabil, care a fost anulat.

I s-a scos un rinichi în 1975

Pele a avut mai multe probleme de sănătate de-a lungul vieții sale. Au fost accidentările suferite în carieră, care l-au făcut să plece acasă atât la CM 1962, în Chile, cât, mai ales patru ani mai târziu în Anglia, la CM 1966, când nu a stat pe teren nici măcar o repriză în primul meci și deja era out. Acestea au fost însă probleme de sănătate cauzate de activitatea sportivă desfășurată. Prima situație cu adevărat gravă s-a produs în 1975. Atunci, doctorii din SUA, unde brazilianul era legitimat la Cosmos New York, au decis că este obligatorie extirparea unui rinichi, ca urmare a unei afecțiuni renale severe, care nu mai putea fi rezolvată doar cu tratament. Pele nu a fost un organism foarte puternic și a avut destule probleme de sănătate în limite normale, până în urmă cu vreo opt-zece ani.

De atunci, problemele s-au accentuat. Pele a fost operat de calculi renali, dar și de prostată, dar starea lui de sănătate a continuat să se deterioreze accentuat, sistemul imunitar fiind responsabilul principal pentru această prăbușire. În 2016 Pele trebuia să deschidă Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, să aprindă flacăra olimpică, însă a difuzat un comunicat în care anunța că nu poate desfășura această activitate.

În căruciorul cu rotile la Kremlin

Internările în spital s-au întețit și în ianuarie 2018 a fost luat de acasă cu Salvarea, de urgență, după ce și-a pierdut cunoștința. Medicii au dat diagnostic de oboseală cronică și i-au recomandat mult repaus. Fosta legendă abia mai poate merge, fiind văzut mișcându-se cu ajutorul unui baston, al unui cadru, sau cum s-a întâmplat la ceremonia tragerii la sorți a grupelor turneului final al CM 2018, desfășurată în decembrie 2017, la Moscova, la Kremlin, s-a deplasat cu ajutorul unui cărucior cu rotile.

Pele împlinește 78 de ani, dar are mari probleme de sănătate. În imagine mergând cu ajutorul unui cadru
Pele împlinește 78 de ani, dar are mari probleme de sănătate

Este clar că situația stării de sănătate a legendei Braziliei nu este deloc bună și o țară întreagă stă cu sufletul la gură, așteptând vești mai bune și rugându-se pentru ca Dumnezeu să îl aibă în pază pe Pele. Acesta pare însă destul de împăcat inclusiv cu ideea de a pleca din această lume, nedând nici un moment impresia că s-ar teme de moarte: “Dumnezeu știe cel mai bine ce se va întâmpla cu mine. Nu am nici o frică, pentru că știu că nimeni nu este nemuritor. Nemuritoare vor rămâne doar golurile mele și fericirea pe care am putut să o aduc tuturor brazilienilor mei”.

CIFRE PELE

1956-1974 FC Santos 638 meciuri 619 goluri

1975-77 Cosmos New York meciuri 56 goluri 31

1957-71 Brazilia 92 meciuri 77 goluri

3 titluri mondiale cu Brazilia: 1958, 1962, 1970

6 titluri, 2 Cupe Intercontinentale și 2 Cupe Libertadores cu FC Santos

Jucătorul secolului FIFA și al France Football

Sportivul secolului Reuters și CIO

7 Baloane de Aur

Tags: