Fotbal international

Pele, în lacrimi în timpul documentarului despre cariera lui: ”Eram doar o persoană normală”

20.02.2021 | 18:35
Pele in lacrimi in timpul documentarului despre cariera lui Eram doar o persoana normala
ADVERTISEMENT

Documentarul ”Pele” este o călătorie incredibilă în viața celui mai mare fotbalist brazilian al tuturor timpurilor. Povestea copilului ajuns inconparabilul ”Pele” este povestită, pe alocuri cu lacrimi în chiar, chiar de fostul fotbalist.

Incursiunea în viața lui Pele este una plină de învățăminte, care oferă puncte de plecare pentru orice tânăr care, asemenea lui, visează să ajungă fotbalist de top.

ADVERTISEMENT

Momentul de maximă emoție este atunci când cel care a fost și este încă un monument pentru națiunea braziliană izbucnește în plâns și cu  sinceritate debordantă mărturisește: ”Nu eram Superman!”.

Pele, în lacrimi în timpul documentarului despre cariera lui

Pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, Pele a devenit un simbol plecând de jos, din stradă. Nu se consideră un om special, dar recunoaște că a viața i-a dăruit ceva în plus, un dar neprețuit.

ADVERTISEMENT

”Nu făceam miracole sau altceva. Eram doar o persoană normală care a primit darul de a fi jucător de fotbal”, spune Pele în documentarul realizat de Netflix.

Și a fost acel jucător care a inspirat atâtea și atâtea generații. A aproape întreaga carieră a jucat la FC Santos. Abia în ultimii ani a părăsit Brazilia natală pentru a oferi crâmpeie din magia fotbalului fanilor din SUA. Ultima echipă din cariera marelui fotbalist a fost New York Cosmos.

ADVERTISEMENT

Tristețea unei națiuni – 1950 și gloria supremă – 1970

Azi, Pele are 80 de ani, da amintirile sunt la fel de vii ca și cum le-ar retrăi pe viu. Fostul fotbalist povestește în documentarul dedicat lui ce i-a promis tatălui lui, după finala mondială pierdută de Brazilia, acasă, cu Uruguay.

”A fost o tragedie, nimeni nu se aștepta ca Brazilia să piardă finala în casa ei. La fel ca toată țara, tata plângea și, ca să-l opresc, i-am spus ’Nu mai fi trist! O să câștig eu Cupa Mondială pentru Brazilia!’”.

ADVERTISEMENT

Avea să o facă în trei rânduri (1958, 1962 și 1970). Ultimul triumf a fost și cel mai greu. La 30 de ani, Pele știa că va fi ultimul turneu final major a carierei.

”În acel moment, nu am vrut să fiu Pelé. Nu mi-a plăcut, nu am vrut. Mă rugam: Doamne, aceasta este ultima mea Cupă Mondială, ajută-mă să mă pregătesc pentru ultima mea Cupă Mondială. Nu cred că aș fi putut face ceva diferit. Nu a fost posibil. Te pierzi în aceste lucruri. Sunt brazilian”, a rememorat Pele în documentarul care îi poartă numele.

La turneul final al Cupei Mondiale din 1970, Pele a marcat cel de-al o mie-lea gol al său, fiind desemnat cel mai bun jucător din istoria fotbalului.

ADVERTISEMENT
Tags: