News

Pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva, interzis românilor care nu sunt din Iaşi

05.10.2020 | 22:29
Pelerinajul de Sfanta Cuvioasa Parascheva interzis romanilor care nu sunt din Iasi
ADVERTISEMENT

Comunitatea religioasă din România a primit o lovitură puternică din partea Guvernului Orban, cu doar câteva zile înainte de Pelerinajul Sfânt de la Iași.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că va fi interzis accesul românilor care nu locuiesc în Iași, tocmai pentru a preveni infectarea cu Covid-19 a acestora.

ADVERTISEMENT

Problema principală remarcată de Arafat e reprezentată de transportul credincioșilor între județe, nu neapărat gestul de a participa la Pelerinaj.

Persoanele din afara județului Iași vor avea interzis la Pelerinaj

„Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință, fără pelerini din alte localități.

ADVERTISEMENT

Acest lucru e extrem de necesar, riscul major nu e numai participarea la fața locului, riscul e pe durata transportului, sau înapoi acasă. Dacă se stă în autocar ore e suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toți infectați acasă.

Acest lucru trebuie să fie limitat, sper că populația ne înțelege, sărbătorile se fac doar că participanții vor fi doar cei care au domiciliu sau reședință acolo unde se desfășoară activitatea respectivă”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT

Anunțul lui Arafat vine în contextul în care primarul din Iași, Mihai Chirica, ceruse oficial Minitersului de Interne să oprească convoaiele de pelerini care se pregăteau să ajungă la Iași.

În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări.

ADVERTISEMENT

Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi.

Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anulu”, a adăugat primarul orașului.

Pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași e organizat în fiecare an în perioada 8-15 octombrie și e considerat unul dintre cele mai mari din Europa, zeci de mii de oameni fiind prezenți la Iași în această perioadă.

ADVERTISEMENT
Tags: