ADVERTISEMENT
News

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, prelungit de la 3 la 7 zile în mijlocul pandemiei. Care este reacția autorităților

Autor: Robert Cristea | 25.09.2020 | 19:13
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, prelungit de la 3 la 7 zile în mijlocul pandemiei. Care este reacția autorităților
Nelu Tătaru, despre sărbătoare Sfintei Parascheva: Trebuie să adaptăm acest pelerinaj la pandemie

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunțat că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va fi prelungit de la 3 la 7 zile. Reprezentanții Bisericii au luat această decizie în contextul în care România este afectată de un număr record de cazuri în ultimele zile

ADVERTISEMENT

”Niciodată nu au fost doar trei zile, din pricina afluxului mare de pelerini,” a transmis preotul Constantin Sturzu, conform g4media.ro.

Procesiunea religioasă de la Iași este cunoscută pentru momentele în care oamenii se înghesuie în jurul raclei, pe care o ating și sărută circa 200.000 de participanți. Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că niciun reprezentant al BOR nu a transmis o înștiințare către INSP cu privire la decizia de a organiza pelerinajul anul acesta.

ADVERTISEMENT

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a fost prelungit la 7 zile, în mijlocul pandemiei

”Niciodată nu au fost doar trei zile, din pricina afluxului mare de pelerini. De obicei racla cu sfintele moaște era scoasă afară timp de patru, cinci sau chiar șase zile, funcție de cum pica ziua de 14 octombrie de-a lungul săptămânii. Anul trecut, spre exemplu, racla a fost scoasă afară în dimineața zilei de 11 octombrie și reintrodusă în catedrală în seara zilei de 15 octombrie. Deci au fost cinci zile”, a declarat pentru G4Media preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Reprezentatul OMS, Alexandru Rafila, a declarat că este foarte important modul în care biserica va organiza pelerinajul:

ADVERTISEMENT

”Decizia este individuală. Important este să se respecte regulile, în primul rând. Dacă e oportun sau nu e oportun asta decide fiecare. Faptul că intervalul de timp a fost dublat este un lucru bun care, în principiu, ar trebui să evite aglomerația. La cum va fi organizat în mod efectiv acolo, nu am de unde să știu. Deci contează foarte mult cum este organizat, astfel încât regulile de distanțare să fie respectate,”  a spus profesorul Rafila.

Adriana Pistol, directoare la Institutul Național de Sănătate Publică, a precizat că BOR nu a anunțat INSP în legătură cu această decizie.

ADVERTISEMENT

”Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice.

După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!