Fotbal intern

Drama unui fost patron de Liga 1! Familia sa trăieşte din taximetrie

* Familia fostului patron al Argeşului a ajuns în sapă de lemn, după ce a pierdut toată averea de 170 de milioane de euro în numai şase ani...
14.02.2015 | 13:50

* Familia fostului patron al Argeşului a ajuns în sapă de lemn, după ce a pierdut toată averea de 170 de milioane de euro în numai şase ani
Cornel Penescu a devenit acţionarul majoritar al lui FC Argeş la finalul sezonului 2005-2006 şi, conform revistelor de specialitate, avea, la momentul respectiv, o avere de 170 de milioane de euro.

Împreună cu fratele său, fostul patron al grupării din Trivale deţinea grupul PIC, un lanţ de hypermarketuri răspîndite în toată ţara, plus alte afaceri în diverse domenii: producţie, comerţ, distribuţie produse alimentare, servicii de taximetrie, transport marfă, construcţii şi mass-media. Primii bani cîştigaţi de cei doi fraţi au provenit tot din comerţ. În 1991, au făcut primul pas în afaceri, cînd au început să vîndă, timp de două săptămîni, sucuri şi ţigări pe o tarabă improvizată. S-au îmbogăţit rapid, iar Cornel Penescu era unul dintre cei mai bogaţi patroni din prima divizie. Mai mult, concura cu Gigi Becali şi chiar şi-a achiziţionat un Maybach în valoare de 400.000 de euro!

Acuzat că a oferit bani arbitrilor

Vremurile cînd Cornel Penescu învîrtea banii cu lopata au apus demult. Mai exact din 2009, cînd omul de afaceri a fost reţinut de procurorii DNA pentru dare de mită. La sfîrşitul lui 2013, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe fostul patron al lui FC Argeş la patru ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat în celebrul dosar „Mită pentru arbitri”. Penescu a fost acuzat de procurori că împărţea bani negri pe bandă rulantă la arbitri, observatori şi oficiali FRF pentru a-şi asigura arbitraje favorabile, pentru a avea prioritate la distribuirea brigăzilor comode şi protecţie la vîrful CCA. Una dintre interceptări conţinea amănunte de la o vizită făcută de unul dintre locotenenţii lui Penescu acasă la Corpodean pe 24 decembrie 2008, ocazie cu care, susţin procurorii, i-ar fi lăsat „centralului” 15.000 de dolari pentru a favoriza pe FC Argeş.

3 condamnări definitive!

Cornel Penescu e închis în prezent la Penitenciarul Mărgineni. Pe numele lui există deja trei condamnări definitive: 3 ani cu executare în dosarul de corupţie cu fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, căruia i-a dat 50.000 de euro spre a primi o autorizaţie de construcţie pentru un magazin PIC, doi ani şi jumătate cu suspendare în dosarul „Mită la Garda Financiară”, acuzat fiind că a oferit bani unor inspectori pentru un control superficial la două firme ale sale, plus alţi trei ani cu suspendare în dosarul „Mită pentru arbitri 2”, declarat vinovat că i-a oferit bani arbitrului Ionică Serea pentru a ajuta pe FC Argeş la un meci cu Steaua. De asemenea, fostul patron al lui FC Argeş mai are pe rol alte două dosare: este acuzat, alături de fostul şef al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, de deturnare de fonduri europene pentru patru şcoli (9 luni cu suspendare în primă instanţă) şi i se impută faptul că a oferit mită şi că a instigat la evaziune fiscală în raport cu un fost director ANAF pentru a fi favorizate firmele sale.

Şi-a pierdut vila şi maşinile

FANATIK a aflat că familia lui Penescu a ajuns într-o situaţie financiară fără precedent. Omul de afaceri şi-a pierdut toate afacerile, în frunte cu hypermarketurile PIC, care au falimentat. De asemenea, Maybach-ul a fost înapoiat de către Andrei, fiul fostului patron al lui FC Argeş, firmei de leasing pentru că nu îşi mai permitea să plătească rata. Mai mult, superbul Mercedes Mclaren SLR a fost ros de şoareci, deoarece nimeni nu l-a mai condus după ce Cornel Penescu a intrat la închisoare. În cele din urmă, şi acest bolid a fost înapoiat firmei de leasing. „Bine că am scăpat de el, că mai plăteam şi la ăsta 10.000 de euro rată”, spunea Andrei Penescu în urmă cu cinci ani. Cel mai grav este faptul că fostul patron al lui FC Argeş a pierdut şi impunătoarea vilă pe care o deţinea în Piteşti. Familia lui Penescu a fost evacuată deoarece nu a mai putut să-şi plătească datoria către o bancă de unde obţinuse un împrumut de 12 milioane de lei. Banca a scos la licitaţie vila, care a fost achiziţionată pentru 1.300.000 de lei.

Locuiesc lîngă Piteşti şi trăiesc din taximetrie

După ce a fost evacuată din casă, familia Penescu a locuit, pentru o perioadă, la cantonamentul lui FC Argeş, numit „Baza Vulturilor”, stabiliment situat la doar cîţiva zeci de metri de vila în care a locuit în cartierul Trivale. După cîteva săptămîni, Cornel Penescu a achiziţionat o casă lîngă Piteşti, unde familia fostului patron al lui FC Argeş locuieşte şi acum. Departe de luxul cu care au fost obişnuită. „Sînt la pămînt, nu-şi revin nici acum din şoc. Nu le vine să creadă în ce situaţie au ajuns. Au avut milioane de euro, dar o greşeală i-a făcut să piardă tot. Cornel regretă enorm că a intrat în fotbal. Acum trăiesc doar din ce produce firma de taximetrie. A rămas singura lor afacere. La sfatul tatălui său, Andrei a achiziţionat 20-30 de maşini şi a dat drumul la treabă”, au povestit sursele FANATIK.

„S-a ales praful de tot!”

FANATIK a luat legătura cu Andrei Penescu, fiul fostului patron al lui FC Argeş, care a confirmat că familia sa a pierdut toate afacerile. „Am avut foarte multe probleme după ce tata a fost arestat în 2009. În primul rînd, s-a ales praful de lanţul nostru de magazine din Piteşti, pe care îl cunoştea toată lumea, iar în condiţiile astea foarte mulţi angajaţi au rămas pe drumuri. În perioada respectivă eu aveam 19-20 de ani, iar împreună cu unchiul meu a trebuit să ne ocupăm de afacerile lui tata. Apoi am avut probleme cu casa şi cu celebra maşină a lui tata, dar să ştiţi că nu le-am pierdut aşa cum vreţi să insinuaţi. Noi le-am vîndut. Este adevărat că ne-am mutat din casa noastră, acolo unde locuiam în perioada în care tata era patronul lui FC Argeş. Acum stăm într-o altă casă, dar să ştiţi că, deşi tata este la închisoare, noi ne descurcăm onorabil. Nu avem nevoie de ajutor din partea prietenilor sau a altor oameni din fotbal. Dacă aveam nevoie, atunci să fiţi siguri că apelam la cineva. Acum avem o afacere legată de taximetrie, după ce ne-am făcut propria noastră firmă. Nu mai vreau în viaţa mea să mai revenim în fotbal. Nu ne mai interesează”, a spus Andrei Penescu pentru FANATIK.

170 de milioane de euro era averea familiei Penescu cînd afaceristul a preluat pe FC Argeş

„Sînt sigur în proporţie de sută la sută că echipa mea nu a jucat toate meciurile pe teren, am fost trădat de jucători şi m-am dezmeticit tîrziu” (Cornel Penescu, februarie 2009)

 

 

Tags:
Ce i-a adus înapoi în ţară pe Dan şi Isabelle, după 27 de...
Ce i-a adus înapoi în ţară pe Dan şi Isabelle, după 27 de ani în Germania. Şi-au lăsat joburile bine plătite pentru un vis acum împlinit: "Să facem și la noi acasă"
E acuzat că a primit mită de 55 de ori în 22 de...
E acuzat că a primit mită de 55 de ori în 22 de zile. Ce a spus medicul când a fost audiat
Cristiano Ronaldo, dat din nou în judecată! Fotbalistul este acuzat de viol și...
Cristiano Ronaldo, dat din nou în judecată! Fotbalistul este acuzat de viol și vătămare corporală
Cum a ajuns soţia milionară a lui Donca să se împrumute la prieteni...
Cum a ajuns soţia milionară a lui Donca să se împrumute la prieteni pentru a-şi creşte copiii după ce afaceristul a fost arestat!
Când şi cum e bine să bei cafeaua. Mulți români fac o greșeală...
Când şi cum e bine să bei cafeaua. Mulți români fac o greșeală uriașă în fiecare dimineață
Ce înseamnă, de fapt, SPCEP sau SPCLEP în buletin. Toți românii au asta...
Ce înseamnă, de fapt, SPCEP sau SPCLEP în buletin. Toți românii au asta în document, dar nimeni nu știe semnificația
VIOREL LIS, devastat! OANA LIS a anunțat totul: Nu vreau să MOR! Ajutați-mă
VIOREL LIS, devastat! OANA LIS a anunțat totul: Nu vreau să MOR! Ajutați-mă
Fenomenul periculos care are loc în București și în marile orașe din țară
Fenomenul periculos care are loc în București și în marile orașe din țară
'Mama mea îmi spune și acum: 'Ți-ar fi făcut cei mai frumoși copii'....
'Mama mea îmi spune și acum: 'Ți-ar fi făcut cei mai frumoși copii'. Cu cine regretă Cătălin Botezatu că nu s-a căsătorit
Un produs din România intră în forță pe piața din Japonia
Un produs din România intră în forță pe piața din Japonia
Ultima ora. E vestea momentului despre Rona Hartener. Nimeni nu se astepta la...
Ultima ora. E vestea momentului despre Rona Hartener. Nimeni nu se astepta la asa ceva
Din ce face bani soțul Vlăduței Lupău. Câștigurile sale nu se compară deloc...
Din ce face bani soțul Vlăduței Lupău. Câștigurile sale nu se compară deloc cu averea strânsă de artistă
Cine a fost Matusalem, bărbatul care ar fi trăit 969 de ani? Chiar...
Cine a fost Matusalem, bărbatul care ar fi trăit 969 de ani? Chiar a trăit atât de mult?