News

Penitenciarele din România, achiziții de milioane de lei pentru hrana deținuților. Câți români sunt în închisoare și ce normă de mâncare au

Penitenciarele din România plătesc milioane întregi pentru mâncarea celor condamnaţi la închisoare! Câți români sunt închiși și de câți bani mănâncă aceștia în fiecare zi
17.02.2022 | 09:03
Penitenciarele din Romania achizitii de milioane de lei pentru hrana detinutilor Cati romani sunt in inchisoare si ce norma de mancare au
Penitenciarele din România, achiziții de milioane de lei pentru hrana pe care o primesc deținuții! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii trec prin vremuri grele și mai toți se plâng de creșterea alarmantă a prețurilor. Oamenii spun că nu rămân cu nimic după ce achită facturile și abia reușesc să-și drămuiască restul pentru hrană. De distracție nici nu mai încape vorba și un aparat de uz casnic stricat începe să semene a misiune imposibilă într-o gospodărie.

Cu toate acestea, există și o categorie de români deloc interesați, cel puțin pentru moment, de ce se întâmplă în țară. Deținuții au hrana asigurată și statul român bagă mâna adânc prin conturi pentru a-i ține pe toți cu burta plină.

ADVERTISEMENT

Ce sume alocă statul pentru mâncarea deținuților

Mai exact, în acest moment, în România există nu mai puțin de 23.008 oameni care sunt privați de libertate. Pentru diverse infracțiuni, aceștia au ajuns în spatele gratiilor și acolo trebuie să rămână până la ispășirea pedepselor pe care le-au primit.

Doar că, România este obligată să-i țină la căldură și să le asigure mâncarea zilnică. Drept pentru care, constant pe site-ul de licitații publice, penitenciarele din România plătesc sume impresionante pentru a cumpăra mâncare.

ADVERTISEMENT

De exemplu, Penitenciarul Bistrița a lansat o licitație în care a anunțat că este gata să achite 253.590 lei. În schimbul banilor, închisoarea trebuie să primească mai multe produse.

Astfel, în bucătăria penitenciarului trebuie să ajungă brânză telemea nesărată, dar și maturată, boia, cimbru, drojdie, lapte praf, mere, mixt pentru murături, usturoi, piper, sare și unt. Peste 50 de mii de euro trebuie să plătească șefii penitenciarului, dar cheltuielile nu se opresc aici.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile în urmă, cei de la Bistrița au postat o altă licitație, de data aceasta mult mai bănoasă. Vorbim despre 412.319 lei care trebuie să aducă semicarcasă de porc degresată, cârnați trandafir, carne de pasăre, atenție, carne de oaie, subproduse de porc, slănină afumată și ouă de găină.

Așadar, peste 82 de mii de euro care calculați cu cei 50 de mii meniți pentru brânză și murături ajung la mai bine de 130 de mii de euro licitați de un singur penitenciar.

ADVERTISEMENT

Câți bani plătește Penitenciarul Botoșani pentru mâncarea deținuților

O nimica toată dacă privim licitația celor de la Penitenciarul Botoșani. Conducerea închisorii a anunțat că vrea să plătească până la 1.515.027 lei pentru furnizarea alimentelor. Toate vor fi folosite în prepararea hranei deținuților.

Mai exact, toți cei închiși aici vor mânca în următoarea perioadă brânză telemea, carne de porc, carcasă degresată refrigerată, vă rugăm, atenție din nou, pulpă de vită fără os, regrigerată și ea, conserve de carne de vită în suc propriu, pulpe de pasăre cu spate, cozonac cu nucă și rahat, mere, lapte de vacă, ouă, pâine, cârnați trandafir și crenwursti de pui, pateu, precum și mai multe condimente.

Nu chiar de 300 de mii de euro cumpără și penitenciarul Mioveni, dar de peste 190 de mii vor și ei mai multe produse. Printre ele sunt lactate, cartofi, ceapă, măsline, mere, rădăcinoase, ouă, carne de porc, pentru a treia oară vă solicităm atenția, carne de vită și burtă de vită, pulpe de pui, pește congelat, legume, unt și diverse condimente.

Care este norma de hrană a unui deținut în România

În acest moment, statul român are nevoie de peste 5 mii de lei lunar pentru fiecare deținut în parte. De banii aceștia sunt asigurate cazarea, mâncarea, transportul și paza, dar și plata personalului care se ocupă de deținuți. Trebuie să știți însă că partea cea mai mare a sumei se duce fix pe salariul oamenilor de la pază.

Concret, în România, toate costurile de întreținere ale unui deținut sunt asigurate din bani publici. Cei care ajung în spatele gratiilor au parte de trei mese pe zi, fără gustări între.

Există și un supliment de zile festive, dar această normă se acordă persoanelor private de libertate doar în zilele de 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), Paştele (prima zi), Sfinţii Petru şi Pavel (29 Iunie), 1 Decembrie, Crăciunul (prima zi) și 31 Decembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: