News

Penitenciarul în care e încarcerată Elena Udrea este supraaglomerat. Câți bani se investesc în extinderea închisorii

Elena Udrea este încarcerată la penitenciarul Târgșorul Nou, care beneficiază de două proiecte prin care se va extinde cu 328 locuri.
17.04.2023 | 11:23
Penitenciarul in care e incarcerata Elena Udrea este supraaglomerat Cati bani se investesc in extinderea inchisorii
Penitenciarul Târgșorul Nou, unde Elena Udrea este încarcerată, va fi extins Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, anp.gov.ro
ADVERTISEMENT

Elena Udrea este încarcerată în Penitenciarul de femei de la Târgșorul Nou, de lângă Ploiești, acolo unde își ispășește condamnarea de 6 ani de închisoare cu executare primită în Dosarul Gala Bute. Penitenciarul are o capacitate de 471 de locuri, dar gradul de ocupare al acestuia era de 112,5%, conform ultimelor date oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor.

O fabrică de confecții va fi transformată într-un spațiu cu 240 locuri de detenție

În acest context, Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou a semnat, pe 20 octombrie 2022, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, un contract în valoare de 8.079.189.6 lei (aproximativ 1,65 milioane euro) pentru „Servicii de proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții ,,Transformare fabrică confecții în spații detenție – 240 locuri”.

ADVERTISEMENT

Scopul lucrării și a soluției propuse este, conform caietului de sarcini, “de creștere a capacității de cazare a unității în vederea sporirii numărului de locuri cu un număr de 240 locuri noi. Din aceste considerente, este necesară transformarea fabricii de confecții în spații de detenție, în acord cu noile condiții impuse de regulile de securitate în domeniu. Se vor respecta întocmai ceea ce este definit în prezentul document, cât și specificațiile prezentate în planșele de intervenții respectiv expertiza tehnică anexată studiului de fezabilitate”.

Obiectivul de investiții cuprinde următoarele obiecte de investiții: transformarea fabricii de confecții în spații detenție; construirea a două curți de plimbare; construirea a două terenuri de sport. Noua clădire a penitenciarului va avea parter și etaj și va fi ridicată pe un teren cu o suprafață totală de 83.313 metri pătrați, în timp ce suprafața construită totală va fi de 12.253 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Fosta fabrică de confecții este plasată în curtea penitenciarului. Conform caietului de sarcini, “camerele de cazare vor fi proiectate pentru 8 până la 16 persoane private de libertate, fiecare cameră având grup sanitar propriu, iar pe fiecare etaj se va amenaja spațiu pentru frigidere, mașini de spălat rufe și uscătoare, iar la parter vor fi sala de mese, cabinetele medicale destinate deținutelor, precum și alte spații specifice închisorii”.

O magazie va deveni un spațiu de deținere de 88 locuri

Există și au al doilea proiect de extindere a penitenciarului. Pe 4 ianuarie 2023, Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou a postat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului „Servicii de proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Transformare magazie echipament în spații deținere – 88 locuri”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a achiziției este de 2.437.117,5 lei (aproximativ 500.000 euro), iar termenul limită pentru trimiterea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru data de 20 ianuarie 2023. “Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se menționează în documentul din 20 ianuarie, consultat de FANATIK.

Cel mai probabil, procedura va fi reluată. “Obiectivul de investiții cuprinde următoarele obiecte de investiții: transformarea magaziei de echipament în spații detenție – construirea de curți de plimbare (2buc). TOTAL ARIE UTILĂ = 886.89 m². Parametrii tehnici dimensionali ai situației propuse: arie incintă penitenciar = 83.313 m²; clădire detenție pentru persoane lipsite de libertate – suprafață construită totală incintă = 12.353 mp, suprafață desfășurată totală incintă = 17.662 mp”, se mai scrie în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea a criticat condițiile de la penitenciar

Atunci când cele două proiecte de extindere vor fi finalizate, penitenciarul de la Târgșorul Nou va avea cu 328 locuri mai mult decât în prezent, totalul investițiilor fiind de aproximativ 2,15 milioane euro. În iunie 2022, cînd Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria și adusă la penitenciar, s-a explicat care vor fi condițiile de detenție.

“Ţinând cont de faptul că Elena Udrea este un fost ministru şi fost politician şi beneficiază de un tratament oarecum mai bun decât ceilalți deţinuţi din penitenciarul Târgşor. Camera îi va asigura minim 4 metri pătraţi individual. Va avea o baie individuală unde i se va asigura intimitatea, nu va fi o baie la comun cu toţi detinuţii. Va avea montat din partea administratiei penitenciarului un televizor”, a declarat Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În vara trecută, Elena Udrea a criticat condițiile din camera în care a primit vizita fiicei sale.

„O să aduc în discuţii o ştire absurdă creată de prevederea legală care face ca un copil să îşi vadă mama aflată în detenţie doar printr-un geam numit ‘dispozitiv de protecţie’, fără să poată atinge, fără să îi poată sta în braţe, fără să poată simţi iubirea mamei, care îi lipseşte atât de mult.

Cine a putut gândi o tâmpenie ca asta? Prin această regulă, o mamă, condamnată eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz în serviciu, are acelaşi regim de primire a vizitelor că un criminal în serie condamnat pe viaţă. Despre ce protecţie poate fi vorba şi a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei??? S-au creat momente dramatice, când copii au început să urle şi să lovească cu pumnii şi picioarele geamul care îi împiedica să ajungă la mamele lor.

Dacă tot există o cameră special amenajată pentru astfel de întâlniri ‘mama şi copilul’, de ce nu se permit aceste vizite aici fără să fie nevoie de nenumărate avize, aprobări şi semnături ajungând până la cea a directorului penitenciarului?”, a scris Udrea pe Facebook.

ADVERTISEMENT