News
notix pixel id

Penny retrage de pe piaţă un sortiment de pipote de pui în care s-a descoperit Salmonella

Lanțul de magazine Penny anunță retragerea de la vânzare a unui lot de pipote de pui produse de societatea COPANEX, în care s-a descoperit Salmonella.
02.12.2021 | 12:09
Penny retrage de pe piaţă un sortiment de pipote de pui în care s-a descoperit Salmonella
ANSVSA anunță retragerea de la vânzare a unui lot de pipote de pui infestate cu Salmonella. Foto: ANSVSA
ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, compania COPANEX a început retragerea tuturor loturilor de pipote de pui, produs congelat 500g, importate din Polonia.

„Vă informăm că societatea COPANEX SRL a inițiat retragerea de la comercializare a produsului menționat mai sus, ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella enteritidis la unele dintre loturile analizate“, se arată în comunicatul emis de ANSVSA.

Penny retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori produsele cu codul de identificare EAN 7896589533311.

ADVERTISEMENT

Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele Penny de unde le-au cumpărat.

Contravaloarea produselor va fi returnată fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Un alt lot a fost retras acum două săptămâni

Compania COPANEX S.R.L. a anunțat și în urmă cu două săptămâni retragerea din magazinele Carrefour România a unui lot de pipote de pui infestat cu Salmonella.

ADVERTISEMENT

„Vă informăm că societatea COPANEX S.R.L. a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului PIPOTE PUI 500G, ca urmare a evidenţierii prezenţei Salmonella Enteritidis în produs“, a transmis ANSVSA.

„CARREFOUR ROMÂNIA S.A. retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare Lot/DLC: 080921 / 15.06.2022“, se arată în comunicatul menționat.

ADVERTISEMENT

Mai multe controale la carnea de pasăre și ouă importate din Polonia

ANSVSA a anunţat, pe 28 octombrie, că a intensificat controalele asupra comercializării cărnii de pasăre şi a ouălor importate din Polonia.

„Acţiunea a fost decisă ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor“, a transmis autoritatea.

ADVERTISEMENT

Conform ANSVSA, în comparație cu perioada august-octombrie a 2020,  în aceeaşi perioadă a acestui an alertele referitoare la carnea de pasăre și produsele din carne de pasăre provenite din Polonia s-au înmulțit cu 40%.

De la începutul acestui an până la finele lunii octombrie s-au primit 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerţul intracomunitar.

ADVERTISEMENT

Controalele au vizat depozitele frigorifice de destinaţie, platformele logistice ale supermarketurilor, unităţile de reambalare, unităţile de tranşare şi condițiile de vânzare a ouălor provenite din import.

Care sunt simptomele infectării cu Salmonella

Salmonella poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale. Persoanele infectate cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), manifestările durează între patru şi șapte zile, iar cei mai mulți pacienți se vindecă fără tratament.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri