News

Pensia de invaliditate, modificată la începutul lunii septembrie. Au fost introduse noi prevederi în lege

06.09.2019 | 14:15
Pensia de invaliditate modificata la inceputul lunii septembrie Au fost introduse noi prevederi in lege
Noi prevederi privind pensia de invaliditate. Sursa foto: a1.ro

Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru o categorie de  români. Este vorba despre cetățenii cu dizabilități, care trebuie să știe că vor putea beneficia de pensia de invaliditate, însă doar în anumite condiții, prevăzute în noul act normativ.

Pensia de invaliditate se acordă numai în anumite condiții

Mai concret, conform noii legi, de această pensie beneficiază persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, o condiție la care se raportează autoritățile, indiferent de cauza pentru care se cere această pensie, sau de gradul de invaliditate.

În forma ei actuală, Legea se referă la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două condiții mai sus amintite: accidentele de muncă și bolile profesionale, precum și alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

În ce condiții vor putea beneficia românii de pensii de invaliditate. Sursa foto: gds.ro
În ce condiții vor putea beneficia românii de pensii de invaliditate. Sursa foto: gds.ro

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor pentru persoanele cu dizabilități

Spre deosebire de cea veche, noua lege a pensiilor nu mai prevede în mod expres schizofrenia, SIDA și neoplaziile drept cauze pentru care se poate obține pensia de invaliditate. Se menține, însă, prevederea privind pensiile legate de evenimentele din decembrie 1989.

În plus, sunt stipulate acum trei grade de invaliditate, definite astfel:

  • gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
  • gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
  • gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se arată în textul noii legi. În ceea ce privește criteriile de încadrare, acestea se vor aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern.