Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru o categorie de români. Este vorba despre cetățenii cu dizabilități, care trebuie să știe că vor putea beneficia de pensia de invaliditate, însă doar în anumite condiții, prevăzute în noul act normativ.
Pensia de invaliditate se acordă numai în anumite condiții
Mai concret, conform noii legi, de această pensie beneficiază persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, o condiție la care se raportează autoritățile, indiferent de cauza pentru care se cere această pensie, sau de gradul de invaliditate.
În forma ei actuală, Legea se referă la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două condiții mai sus amintite: accidentele de muncă și bolile profesionale, precum și alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
-
Horia Ivanovici, revoltat: Măi, nesimțiților, bunicii se sufocă și mor la ATI, iar Raed Arafat face ședință cum să salveze FCSB? Hai, marș din funcții!
-
Covid-19 a ucis peste 2 milioane de oameni la nivel mondial. Câte victime a raportat Europa
-
Ăsta da noroc! A câștigat peste un miliard de lei cu un bilet de loto. Trei numere au fost suficiente

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor pentru persoanele cu dizabilități
Spre deosebire de cea veche, noua lege a pensiilor nu mai prevede în mod expres schizofrenia, SIDA și neoplaziile drept cauze pentru care se poate obține pensia de invaliditate. Se menține, însă, prevederea privind pensiile legate de evenimentele din decembrie 1989.
În plus, sunt stipulate acum trei grade de invaliditate, definite astfel:
- gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
- gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
- gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.
„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se arată în textul noii legi. În ceea ce privește criteriile de încadrare, acestea se vor aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern.
-
100 de lei pe oră pentru profesorii care recuperează materia. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu
-
Numărul uriaș de români care s-au programat la vaccinare în etapa a doua. În prima oră erau 50.000
-
Loteria online te face miliardar. Cote de la 3,90 la 135.000 pentru câștiguri fabuloase la Keno Polonia!