Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că toate pensiile vor fi recalculate, iar românii nu vor fi puși pe drumuri pentru acest lucru. Ar trebui ca toată lumea să știe exact cât e noua pensie în perioada martie – septembrie 2024, cât va dura recalcularea. Noua lege a pensiilor va aduce multe noutăți, care sunt menite să schimbe în bine viața oamenilor.
Printre altele, conform Antena 3, putem reaminti introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, în timp ce stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime.
De asemenea, vor primi beneficii mamele, câte șase luni în minus la vârsta de pensionare pentru fiecare copil, în limita unei reduceri maxime de 3 ani și 6 luni. Conform specialiștilor, noua formulă de calcul a pensiilor e compusă din VPR (valoarea punctului de referință), raportat la 81 de lei și numărul total de puncte obținut, care e alcătuit din punctele de contribuitivtate + cele de stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive.
În aceste perioade necontributive intră anii din armată, șomaj, facultate (0,25 puncte de fiecare an) sau multe altele, în timp ce anii în care s-a contribuit la pensie sunt răsplătiți cu 1 punct. Referitor la pensia minimă socială, aceasta se va numi ”indemnizație socială pentru pensionari”.
Conform sursei citate, de aceasta vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii și cei ai sistemului militar de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie. Această pensie minimă garantată de stat e de aproximativ 1.125 de lei de lei. Așadar, cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor vor primi la bătrânețe puțin peste 1.100 de lei. Desigur, cei ce vor ieși la pensie peste 20 de ani se pot aștepta ca aceasta să fie mult mai mare și indexată cu rata inflației.
Pentru a obține această pensie socială e nevoie să existe calitatea de pensionar al sistemului public de pensie, domiciliat în România. Mai mult, cuantumul pensiei cuvenit să fie sub 1000 de lei, așadar mai mic decât pensia minimă garantată de stat. Cei ce câștigă oricum peste 1000 de lei nu vor primi aceastp pensie socială.
Pensia minimă era la finele anului 2023 doar 1.125 de lei, însă conform legii pensiilor a fost indexată cu rata inflației la 1 ianuarie 2024, astfel că ar trebui să ajungă la aproximativ 1.300 de lei în curând, mai exact 1.281 de lei. Ministrul muncii a transmis deja că toate pensiile au fost majorate prin lege, însă legea se va aplica cât de repede, în primele luni ale anului, în măsura în care vor exista bani.
“Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.
Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor. Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card.
Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei“, preciza ministrul muncii în direct la Antena 3.